Bagi peminat nescafe,pasti ada teknik atau cara ketika membancuhnya bagi mendapatkan rasa yang enak kan. Kalau kena pada caranya, itu yang membuatkan kita ketagih untuk terus minum.
Bagi yang nak mencuba, boleh ikut teknik yang dikongsikan puan Safillah Alivi ini. Simple tapi hasilnya air nescafe lebih lembut dan lemak Berkrim. Sedap!
Terima kasih pada yang share coffee viral tu. memang sedap amat. Saya suka minum versi panas (cappuccinos). Smooth texture coffee ni seakan coffee di barista yang ternama.
Saya buat banyak sikit. Extra boleh simpan seminggu dlm fridge.
Bahan dan cara membuat:
ARTIKEL POPULAR: “Memori. Inilah Orangnya.” Fedtri Yahya Kongsi Wajah Pemilik Tulisan Khat Pada Duit Kertas Malaysia
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Start Simpan Stok Sayur & Herba Dengan Cara Ni. Berkesan & Tak Sesakkan Peti Ais!
Sebenarnya ada cara yang mudah untuk pastikan stok bahan makanan seperti sayur-sayuran, halia, daun kucai, lobak merah dan sebagainya yang disimpan di dalam peti sejuk kekal segar dalam masa yang lama. Bahkan stok yang banyak tetap nampak tersusun rapi jika kena gayanya walaupun peti ais bersaiz kecil.
Rahsianya sepertimana yang dipraktikkan oleh Yatie Eimra ini. Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.
Kebetulan kali ni saya nak restock halia & daun kucai, alang² tu saya share la sekali cara saya simpan herba/jenis dedaun ni macam kucai, daun kesum, daun kari, daun bawang, daun sup, dll.
Sebenarnya saya ikut cara mak saya – simpan lengkuas (yang dah dibersihkan & dipotong) dalam freezer supaya tak kering & tahan lama.
Asalnya dulu saya simpan halia & lengkuas jer dalam freezer.. Tapi bila anak asyik kerap batuk & kena sentiasa standby daun sirih sepanjang masa (untuk saat² terdesak), saya mula simpan sirih & daun² herba yang lain dalam freezer gak.
Lepas tu saya start simpan daun² macam daun kucai, daun bawang, daun sup, daun kari, daun kesum, cili, halia, serai, dll lak.
Yang bagusnya simpan bahagian freezer ni, herba/dedaun tahan lebih lama & tak perlu nak tukar air bagai (bagi yang rendam dalam air).
Fridge saya kecik jer tak muat semua nak disimpan dalam botol/letak air..
Dekat 4 tahun gak la saya amalkan simpan dedaun macam ni. Kalau nak simpan dalam freezer ni, ada beberapa perkara yang korang kena tahu..
1) Walau simpan apape pun kat bahagian freezer, bila keluarkan nanti & defrost, semuanya akan jadi lembik. Contohnya cili merah, lepas keluarkan memang akan lembik sebab segala cecair dalam tu dah dibekukan. So, KELUARKAN SEBELUM NAK GUNA/masak jer.. Biasanya saya simpan cili sikit kat bahagian chiller gak untuk tujuan hiasan, etc.
2) Kena guna tisu jenis tahan bila basah (disposable cloth) atau boleh guna kain perca jer. Tujuannya nak serap wap² air yang terbentuk bila simpan lama dalam freezer. Kalau guna tisu dapur biasa mudah koyak & melekat² nanti. Disposable cloth yang saya guna ni, memang mahal sikit, tapi boleh dibasuh semula & keringkan. Lepas tu boleh guna balik.
3) Gunakan bekas kedap udara atau plastik ziplock terutamanya untuk simpan serai & dedaun supaya tak makin kering.
Fridge saya kecik, kena guna plastik ziplock untuk jimat ruang. Saya nak jimatkan plastik ziplock, jadinya saya gunakan plastik ziplock yang besar & asingkan dedaun ikut jenis dalam plastik pembungkus makanan biasa tu jer.. Tapi cili tak simpan dalam plastik ziplock pun takpe sebab tetap akan lembik jugak.
Sila basuh & tos dulu ye sebelum frozenkan. Lagi bagus kalau biarkan keringkan sikit supaya tak melekat² nanti. Lepas keluarkan tak perlu basuh & boleh terus guna jer.
P/s: Untuk sayur²an boleh gak guna plastik ziplock & tisu ni tapi simpan kat bahagian chiller jer. Asingkan ikut portion sekali masak.
Untuk simpan carrot, potong bahagian atas (supaya tak tumbuh tunas) & potong kecil. Tukar tisu/kain bila dah basah ye. Dalam gambar ni ada balance 2 ketul carrot. Masih elok lagi walaupun beli 21/3 haritu lagi..
Sumber : Yatie Eimra
Siapa Sangka Baking Soda Bantu Atasi Masalah Serangga Perosak Tanaman. Cukup Mudah Caranya & Selamat Digunakan!
Seronok kan bila tengok tanaman kita subur dan segar. Rasa berbaloi dan puas hati berpenat lelah selama ini.
Tetapi macam mana pula jika kesemuanya habis diserang serangga perosak? Memang geram melihatkan tanaman mahupun pokok bunga-bungaan kesayangan yang dijaga sempurna rosak dek dikerjakan serangga perosak.
Nah admin kongsikan tip guna Baking Soda untuk dijadikan racun serangga. Jom baca perkongsian puan Cherie Sis Noriza ni.
Belian menarik ada di SINI
BAKING SODA bole dijadikan RACUN SERANGGA
1- SIPUT
menyerang waktu malam .Taburkan baking soda keliling tanaman .
Otot siput akan hancur jika terkena soda .
#pastikan soda tak kena pangkal tanaman hanya keliling tanaman.
Barangan murah di jual di SINI
2- FUNGUS
campurkan 1 sudu teh soda + 1 liter air .
Semburkan pada bahagian yg kena fungus atau kehitaman .
3- JANGKITAN DEBU PUTIH
campurkan 1 sudu teh soda + 1 liter air + 1 sudu teh cecair pencuci pinggan .
Semburkan pada permukaan daun yg terkena debu putih itu secara rutin tiap minggu hingga hilang jangkitan .
Belian racun perosak di SINI
Belian barangan murah di SINI
4- SEMUT
Sikit gula halus campurkan sikit soda .
Taburkan pda laluan semut td
Semut akan mati bila termakan soda .
Atau bole wat campuran air semburan seperti di no3 .
5- ULAT RATUS- LUBANG2 KAN DAUN TANAMAN
Soda + tepung jagung
Taburkan pada bahagian yg diserang .
Ulat2 itu akn mati
Belian racun perosak di SINI
6- RUMPUT RUMPAI
taburkan soda pada pangkal rumput rumpai .
Rumput akan mati .
#SUMBERGOOGLE. 😍
Resepi Char Kuey Teow Sup Ala Kedai Makan. Rasa Pun Sedap, Mudah Nak Buat!
Kuey teow ini juga merupakan salah satu kategori makanan berat. Cara masakannya juga berbagai.
Char Kuey Teow merupakan antara menu yang menjadi pilihan untuk makan bersama keluarga.
Hidangan yang ringkas tetapi enak sungguh bila dimakan. Salah satunya Char Kuey Teow sup memang sedap dimakan waktu panas-panas!
Apa lagi jom kita cuba resipi ini. Rasa pun ala macam di kedai!
Resipi Kue Tiaw Sup
Bahan utama :
Dada ayam
Rangka ayam.
Untuk kuah sup
Bahan kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
Sesudu kecil lada putih.
1 batang serai
Kisar semua hingga halus
Sediakan rempah menumis-
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Sup bunjut
2 sudu rempah sup(kalau suka rasa rempah letak satu pek kecil rempah sup)
Kiub ayam knorr@maggi
Air secukup nya
Garam
Cara penyediaan sup:
sediakan periuk dan minyak secukupnya
Tumis rempah .masukkan bhn kisar dan rempah sup.bila dh terbit bau.masukkan air secukupnya.masukkan sup bunjut dan kuib ayam knorr.masukkan ayam,rangka ayam.
Biarkan mereneh hingga ayam empuk.angkat biarkan sejuk dan siat2(terpulang lah nk siat atau nk ketul2 besar ayam tu).biarkan rangka ayam@ tulang ayam dlm sup.
Kue tiaw di celur hingga lembut,nk buang minyak ada ada pd kuetiaw tu
Bhn hiasan sampingan-
Daun bawang
Daun sup
Bawang goreng
Taugeh
Kcg tanah
Sambal kicap
Resepi Sambal kicap
Cili api secukupnya*
1 biji bawang besar*
Kicap masin
Kicap manis
1 sudu kecil tepung jagung
2 biji Limau kasturi
Air
Cara
Kisar semua bhn bertanda*hingga halus
Sediakan periuk kecil.
Masukkan bhn kisar kedlm periuk
Masukkan kicap secukupnya.
Masukkan sedikit air
Kacau atas dapur sambal kicap ni..
Masukkan bancuhan tepung jagung..
Dah meruap..padam kan api dan perah limau kasturi kedalamnya..kacau sebati.sedia utk di gunakan.
Sumber: Eniza