Bila mengenang tahun ini merupakan tahun pertama beraya tanpa insan tersayang, pasti hati sesiapa pun akan mudah terasa hiba dan sayu. Pun begitu sebagai hamba yang redo, kita akan pasrah dan terus mencuba untuk lalui hidup ini seperti biasa.

Biar pun keterujaan dan kemeriahan membuat persiapan dan meraikan lebaran tidak seperti dahulu, hanya apa seadanya. Dan begitulah juga apa yang kini diraskan oleh Puan Ayikin Aizam bila mana raya tahun ini tiada lagi Arra di sisi, anak yang selama ini menjadi penyeri dalam rumah tangga.

“Terasa lain sangat puasa tahun ni, hati sering berasa sayu bila mengenang kembali Arra anak sulung mama yang tercinta. Terasa bagai semalam anak kecil ini masih ada disisi.

“Di bulan Ramadan ini tiada lagi kemeriahan atau keterujaan mama menyediakan persiapan raya seperti tahun-tahun sebelumnya. Ingat lagi, dulu mama akan sediakan persiapan kita sekeluarga awal-awal. Seronok tengok baju-baju raya dengan Arra. Tapi sekarang mama hanya dapat pergi ziarah kubur Arra, bidadari syurga Mama ”

 

Terdahulu Asyikin Aizam pernah berkongsi kisah detik pemergian anakandanya yang dilahirkan sihat namun diuji dengan penyakit brain tumor dan jangkitan kuman dalam paru-paru. Kejadian ini berlaku sekelip mata, begitu cepat dan tiada siapa dapat menduga.

Dan ini perkongsian daripadanya.

14/01/2019 – Isnin
Di sini bermulanya anak syurga mama sakit .. ayah(tok ayah) call mama cakap Arra muntah-muntah sampai lembik dah .. mama terus el balik rumah bawak Arra pergi klinik .. sampai kedai tokpa yaa dah start hyper balik tak macam demam .. tapi badan yaa panas ! Pergi klinik area im8 doc cek suhu badan Yaa tak demam pun . Mama pelik tapi dah bila doc cakap anak mama tak demam , mama pun okay je .. doc just bagi vitamin .. ubat demam ke apa ke tak bagi .. haih ..

15/01/2019 -Selasa
Dah start lemah tapi anak mama tetap kuat kan diri, yaa untuk tengok lagi wajah-wajah yang Arra sayang.

16/01/2019 -Rabu
Mama bawak pergi klinik pakar kanak-kanak dekat jalan Beserah .. better sikit lah dari im8 .. dapat detect yaa kena jangkitan dekat paru .. so doc bagi ubat semua mama pun okay lah dah thu yaa sakit macam tu & doc dah bagi ubat dengan harapan lepas tu anak mama sihat .

17/01/2019-Khamis 
Demam Arra on off

18/01/2019-Jumaat 
Still lagi on off .. time ni yaa dah tkde selera nak makan nak minum .. macam-macam mama buat tapi boleh nak bagi ada selera .. lepas minum susu mesti yaa muntah ..

19/01/2019 until 23/01/2019 
Yaa dah okay tapi tetap on off demam nya .. muntah memang kerap .. apa yang anak mama makan semua keluar balik .. tapi dia ada tenaga nak gembira kami semua.

24/06 until 01/02/2019
Anak mama still on off .. sekejap ada tenaga sekejap muntah .. sekejap demam memang on off .. pergi klinik cek darah semua okay tapi doc tak dapat detect sakit yaa  mintak klinik buat surat refer ke hospital ..

02/02/2019 – Sabtu 
Mama bawak yaa pergi kmc sebab Arra tak baik-baik lagi dari awal .. pergi kmc mama cek semua doc cakap benda sama jangkitan kuman dalam paru-paru & mama tanya kenapa dia slalu cakap sakit dekat belakang kepala dia ? Doc cuma cakap biasalah budak akan mengadu sakit dan budak tak reti apa tu sakit. Mama pun ye kan jelah sbb doc dah cakap macam tu .. mama mintak warded pun doc taknak .. sian anak mama .. kalau lah masa tu mama tahu awak ada sakit tumor mama dah pergi awal-awal ..

08/02/2019 -Jumaat 
Mama tak puas hati ajak papa pergi uia untuk warded yaa .. dengan niat mama nak masuk antibiotik dan masuk air dalam badan Arra .. yaa masa tu peluk tokma & mak erat nya macam tak nak lepas mungkin anak mama dah thu masa nya akan smpai ..patut lah Arra tak nak mama papa .. papa terpaksa tinggal yaa sbb papa ada catering masa tu ..

09/02/2019 (3.00am)
Mama pun dah kena warded ada katil semua tu .. Yaa mengadu sakit tangan sebab cucuk tu mama pun usap-usap tangan yaa .. mama peluk yaa and kali terakhir yaa panggil mama dengan raut wajah yaa yang buat mama menyesal tak tahu kenapa mama tak dapat tahu yaa dah lama sakit . Mama dodoi ya sampai yaa tido .. pagi lepas subuh doc pun datang untuk check yaa .. time ni yaa okay lg !! Tetiba yaa sawan dan terus flat .. ya allah masa ni kan mama rasa nak tukar ye diri yaa tu dekat mama .. seksanya anak mama bersirat wayar .. kena cucuk sana sini  doc bagi pernafasan pun yaa tak sedar dah .. hmmm .. pukul 12 tengah hari baru yaa buat ct scan semua .. settle semua ct scan yaa doc cakap yaa takde apa apa .. yaa okay .. cuma yaa tak sedar tu sbb kesan sawan tu .. yaa pun kena transfer dekat htaa .. dekat htaa yaa dah kritikal allahu sayang .. seksanya kamu wahai bidadari syurga ku  .. di htaa lah kami semua dapat tahu yaa ada tumor bayangkan betapa sakitnya anak mama  .. doc kata nak buat operation dekat yaa .. tapi doc dah bagitahu yang kalau operation pun yaa tetap akan pergi ..mama redha ..dari pagi tu smpai lah kemalam mama tunggu yaa sedar .. takde pun yaa .. yaa tido je .. sedih hati mama tengok yaa dekat picu tu .. hm .. sebelah katil yaa tu pun ada mcm yaa .. ya allah seksanya anak kecil tu .. mama tak jauh pun dengan yaa mama duduk dekat yaa .. tak pernah jauh dengan yaa !!

Pukul 11 doc panggil suruh mama papa naik picu sebab yaaa dah nazak .. ya allah lagi naik gila mama .. dalam hati mintak-mintak ada keajaiban dekat yaa .. tapi allah lebih sayang bidadari syurga ni ..pukul 11.20 yaa hembus nafas terakhir yaa atas dakapan mama… mama bersyukur yaa hembus nafas terakhir yaa atas mama

sumber : Asyiqin Aizam

Tinggalkan Komen