Alhamdulillah, syukur tahun ini kita masih berkesempatan menemui bulan penuh keberkatan Ramadan Kareem. 

Semoga Ramadan kali kita ini kita dapat melipatkan gandakan ibadah dan kebaikan untuk memperbaiki diri untuk jadi insan yang lebih produktif dan bertaqwa.

Semoga kita bakal menjadi tetamu Allah dengan berkat doa Ramadhan kali ini.
Dikurniakan rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka untuk bawa diri dan keluarga ke sana.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

Berikut 7 checklist untuk raih berkat di bulan Ramadhan. 

1.Menjaga Kesihatan Diri
Bulan puasa merupakan waktu untuk kita mengumpul pahala dan segala amalan baik. Pada waktu inilah peluang untuk anda melakukan ibadah wajib dan juga perbanyakkan ibadah sunat. Justeru itu, kita perlulah menjaga kesihatan diri supaya kita tidak terlepas peluang untuk melakukan ibadat. Bukan itu sahaja, apabila kesihatan kita baik, kita dapat berpuasa dengan penuh pada tahun.

2.Semak Semula Hukum Hakam Di Bulan Ramadhan
Bulan Ramdahan hanya datang setahun sekali. Disebabkan itu, kadang-kala kita menjadi lupa mengenai segala hukum hakam di bulan Ramadhan. Justeru itu, sebelum anda hendak menyambut bulan Ramadhan yang bakal tiba tidak lama lagi, apa kata anda semak dahulu segala hukum hakam di bulan Ramadhan. Dengan menyemak segala semula hukum hakam di bulan Ramadhan, ia dapat membuatkan anda mengingat kembali perkara yang wajib dan perkara yang dilarang dilakukan di bulan Ramadhan. Ia sekali gus dapat mengelakkan dari anda melakukan ibadah dengan sia-sia dan dapat mengelakkan dari puasa anda terbatal.

3. Melatih Diri Supaya Bangun Malam
Pada waktu malam di bulan Ramadhan orang berpusu-pusu bangun pada waktu malam untuk mengerjakan ibadah sunat. Tetapi untuk bangun pada waktu malam merupakan cabaran buat kita semua lebih-lebih lagi kepada mereka yang tidak pernah bangun pada lewat untuk mengejarkan ibadah. Jadi, mulai dari sekarang anda perlu melatih diri anda untuk bangun tengah malam bagi mengerjakan ibadah. Jadikan jam penggera sebagai bantuan untuk anda bangun malam dengan mudah.

4 .Mula Melakukan Ibadah Sunat
Walaupun bulan Ramadhan bakal menjelma beberapa hari lagi, tetapi tidak salah untuk kita mula melakukan ibadat sunat seperti bangun di tengah malam dan melakukan solat sunat. Ia adalah sebagai latihan awal supaya kita dapat membeiasakan diri apabila bangun tengah malam di bulan ramadhan nanti. Bukan itu sahaja, kita juga dapat memperbaiki cara bacaan dan juga pergerakkan ketika solat sunat.

5.Tanam Azam Untuk Banyakkan Ibadah
Bulan Ramadhan inilah waktu untuk anda melakukan bermacam perkara sunat dan waktu untuk anda memenuhi dengan segala perakara yang boleh mendatangkan pahala. Justeru itu, mulai dari sekarang ana perlulah menanam azam supaya tahun ini anda dapat mpenuhi bulan Ramadhan dengan amal ibadat. Bukan itu sahaja, tanamkan juga azam yang anda akan menggunakan bulan Ramadhan tahun ini untuk memperbaiki diri anda.

IKLAN

6. Bersihkan Hati Dan Mula Menjaga Lidah
Mulai dari sekarang anda perlulah mula membersihkan hati serta lidah dari mengata atau mengumpat. Mulai dari sekarang latih mulut anda untuk lebih banyak berdiam diri dan basahkan bibir anda dengan melazimi ayat-ayat zikir. Jadikan ia sebagai latihan untuk menghadapi bulan Ramadhan nanti.

7.Berdoa Supaya Berjaya Puasa Penuh
Kita tidak dapat jangka apa yang akan berlaku pada diri kita. Terutama sekali ketika bulan Ramdhan, kadang-kala ada yang tidak dapat menghabiskan puasa di bulan Ramadhan di sebabkan jatuh sakit. Justeru itu, anda perlulah berdoa dan memohon dari Allah supaya anda di berikan kesihatan yang baik untuk menjalani ibadah puasa pada tahun ini.

Rebut Ganjaran Ibadah Ramadan, Ini 7 Checklist Mesti Buat, No 3 Tu Ramai Yang Culas!

Ramai antara mereka tidak sabar-sabar untuk melakukan amalan-amalan sunat yang boleh memberikan pahala buat mereka.

Antara amalan tersebut ialah:

-Bangun di tengah malam dan melakukan solat sunat
-Melakukan Qiamullail
-Perbanyakkan bersedekah
-Menyegerakan berbuka
-Beri makan orang berbuka
-Bertadarus Al-Quran
-Melewatkan bersahur
-Solat terawih

IKLAN

 

Rebut Ganjaran Ibadah Ramadan, Ini 7 Checklist Mesti Buat, No 3 Tu Ramai Yang Culas! Rebut Ganjaran Ibadah Ramadan, Ini 7 Checklist Mesti Buat, No 3 Tu Ramai Yang Culas! Rebut Ganjaran Ibadah Ramadan, Ini 7 Checklist Mesti Buat, No 3 Tu Ramai Yang Culas! Rebut Ganjaran Ibadah Ramadan, Ini 7 Checklist Mesti Buat, No 3 Tu Ramai Yang Culas!

Sumber: bidadari.my Mysumber

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

 

IKLAN

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Rebut Ganjaran Ibadah Ramadan, Ini 7 Checklist Mesti Buat, No 3 Tu Ramai Yang Culas!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI