Bercerita tentang pendaftaran online untuk sesi persekolahan  2020/21 yang telah dibuka kini  mungkin ramai ibu ayah yang sedia maklum.

Namun tidak kurang juga mungkin ada yang terlepas pandang. Untuk itu, ayuh segerakan kerana sistem ini akan terus dibuka sehingga penghujung Mei ini.

Oleh itu, di sini turut dikongsikan juga info dan pemahaman dalam  mengisi maklumat kesihatan anak-anak. Jom semak perkongsian ini.


Salam..sedikit perkongsian bagi ibubapa yang mengalami masalah semasa mendaftar maklumat kesihatan anak untuk pendaftaran murid tahun 1.

DTap/DT (kotak kuning) = difteria, pertussis dan tetanus
Hib (kotak pink) = h.influenza
IPV (kotak biru) = polio
MMR (kotak oren) = gabungan vaksin utk measles, mumps dan rubella

Jadi untuk ruangan Difteria,petusis,tetanus,hib dan IPV adalah sama tarikh untuk masing-masing dos.
Untuk ruangan measles, mumps dan rubella adalah tarikh yang sama (iaitu MMR kotak oren)

Sumber : Kedai Anak Kecik Preloved

 

Jangan pandang ringan jika ada sebarang simptom tau! Lebih-lebih lagi yang membawa ke arah kanser. Jangan ambil mudah! Jom dengar perkongsian dari Dr Salmi Daraup tentang kanser serviks.

Jom saksikan juga video tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini bagi anda yang mempunyai airfryer. Rupanya macam-macam aksesori ada untuk memudahkan kita memasak menggunakan airfryer.

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

IKLAN