Berita gembira telah disahut dengan rasa syukur setelah akhirnya rakyat Malaysia dibenarkan merentas negeri bermula semalam (11.10. 2021). Sebagaimana yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Ahad petang  lalu.

Sudah pastinya destinasi yang mahu dituju adalah pulang ke kampung berjumpa orang tua yang sudah lama ditinggalkan. Biarpun kelonggaran ini diberikan, namun Perdana Menteri memberi nasihat supaya tidak alpa dengan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan untuk mengelak penularan wabak ini.

Di samping menziarahi ibu bapa di kampung, sudah tentu ada yang merancang membawa anak-anak ke tempat menarik yang setelah sekian lama tidak berlibur bersama keluarga.

Biasanya jika melancong kita akan membawa anak dengan menggunakan kereta atau kapal terbang, namun apa kata kali ini menggunakan pengangkutan keretapi untuk menuju ke destinasi pilihan sambil menikmati pemandangan nan menghijau serta kabus waktu pagi.

Suasana ini boleh dirasai jika anda menggunakan pengangkutan keretapi yang dikenali sebagai ‘Keretapi Shuttle Pantai Timur. Bagi yang sukakan perjalanan yang relaks dan santai, inilah pilihan yang sesuai untuk membawa keluarga bercuti cara lama. Pastinya menggamit nostalgia.

Nak tahu lanjut mengenai pengangkutan ini, ikuti perkongsian saudara Mohd Radzi Jamaludin

Keretapi Shuttle Pantai Timur

Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja! Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja! Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja! Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja!

Selain dari membawa sahabat dan kenalan, saya juga pernah membawa 2 orang pelancong dari Eropah menaiki Keretapi Shuttle Pantai Timur ini. Saya pecahkan perjalanan mereka kepada 5 hari sebab hendakkan mereka bermalam di beberapa lokasi, bagi merasa juadah dan bergaul dengan rakyat tempatan.

Mereka betul betul gembira dengan perjalanan tersebut. Walaupun keretapi kami bertolak lewat 5 jam, walaupun tidak mewah, tetapi mereka memang suka sangat. Ada seorang tu bagitahu, “you know Radzi, this trip is an absolute gem. Thank you for showing us your country this way.” Cumanya, mereka hairan kenapa produk ini tidak pernah langsung ada di dalam brosur atau bahan promosi pelancongan Malaysia. Langsung tiada apa apa maklumat berkenaan Keretapi Shuttle ini.

IKLAN

Yang sedihnya, jangan kata pelancong luar negeri, ada rakyat kita sendiri pun yang tidak tahu kewujudan Keretapi Shuttle Pantai Timur ini. Apa yang mereka tahu hanyalah tentang Ekspress Timuran yang hanya berhenti di beberapa stesyen. Keretapi Shuttle ini pula berhenti di semua pondok dan stesyen.

Pendek kata, Keretapi Shuttle ini lebih mendekatkan kita dengan orang tempatan, boleh berborak borak macam kawan yang dah lama tak berjumpa. Pernah sekali, seorang mak cik meminta saya menghantar beberapa bungkus durian ke Stesyen Pasir Mas. Dia kata, nanti ada orang yang akan mengambilnya dari saya, walaupun saya langsung tidak kenal orang tersebut. Sebelum keretapi bertolak, dia memberi saya sebungkus durian sebagai upah menjaga penghantaran tersebut.

Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja! Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja! Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja! Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja! Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja!

Saya berharap, sesiapa yang berkenaan di Kementerian Pelancongan, Perbadanan Aset Keretapi dan KTMB sendiri silalah ambil maklum. Sayang sungguh melihat produk sebegini tidak dimanafaatkan dengan sebaiknya. Dengan banyaknya kekangan untuk melancong ke luar negara, inilah masa yang terbaik untuk mempromosikan pelancongan keretapi tempatan. Faedah ekonomi pun banyak. SANGAT BANYAK!!

Saya juga berharap, dengan perkongsian gambar gambar ini ia akan dapat membuka hati sahabat sahabat untuk meneroka, menjelajah dan melancong ke Pantai Timur melalui Keretapi Shuttle. Warga emas dan anak anak pun boleh ikut sekali.

Keretapi Shuttle ini bergerak ulang alik di antara Kualai Lipis dan Tumpat.

IKLAN

Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja!

 

Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja!

Keretapi Shuttle ini bergerak ulang alik di antara Kualai Lipis dan Tumpat. Disebabkan oleh PKP, berkemungkinan ada perubahan dengan jadual semasa. Keretapi ini bukan hanya setakat pengangkutan awam. Ianya adalah “blood vein” bagi banyak penduduk yang tinggal jauh dari jalan utama.

Kepentingannya sangatlah tinggi. Saya nasihatkan jangan ambil perjalanan terus dari mula sampai tamat. Pecahkan kepada dua atau tiga hari. Bermalamlah di kampung atau pekan kecil di sepanjang laluan.

InsyaAllah, bila sudah boleh merentas negeri nanti, Keretapi Keliling Semenanjung adalah di antara perjalanan yang akan saya buat secepat mungkin.
NOTA:
Tahukah sahabat sahabat semua, pada tahun 2018, Laluan Keretapi Pantai Timur telah dipilih sebagai LALUAN KERETAPI TERBAIK DI ASIA oleh akhbar The Telegraph UK? https://www.telegraph.co.uk/…/asia-best-train-journeys/

IKLAN

Sumber: Mohd Radzi Jamaludin

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja!

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Relaks Dan Tenang, Lelaki Ini Kembara Guna Keretapi Shuttle Pantai Timur, Buat Netizen Teruja!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI