Terpaksa buka kasut dikhalayak ramai? Argh sudah…ini memang masalah besar. Mana taknya, bau kasut yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini buat kita rasa rendah diri.

Rasa susah hati bila alami perkara sebegini. Takut mengganggu dan rasa kurang selesa orang lain. Kaki berpeluh antara punca masalah kaki berbau. Namun ada juga sesetengah jenis kasut yang kurang sesuai dengan kulit kaki dan bertindak balas dengan kaki kita. Bakteria yang hidup akan mengeluarkan asid dan menjadi punca bau busuk pada kasut.

Bila kasut dan kaki dah berbau, apa yang harus kita buat? Petua-petua merawat kaki secara semulajadi ini pasti boleh membantu anda.

Rendah Diri Bila Bau Kasut Busuk,  Hilangkan Bau Kurang Enak, Ikut Kaedah Ini Sahaja!   Rendah Diri Bila Bau Kasut Busuk,  Hilangkan Bau Kurang Enak, Ikut Kaedah Ini Sahaja!

IKLAN

1. Rendam Air Garam
Isikan satu baldi besar dengan air suam kemudian masukkan 2 sudu makan garam. Rendam kaki selama 20 minit. Lakukan setiap hari selama dua minggu. Garam akan mengurangkan kelembapan pada kaki dan secara tak langsung mengurangkan bakteria pada lapisan kulit.

2. Rendam Cuka
Campurkan satu bahagian cuka bersama dua bahagian air dalam bekas. Rendam kaki selama 30 minit sekali sehari dalam jangka masa seminggu. Apabila kaki kering, bakteria sukar untuk hidup.

Rendah Diri Bila Bau Kasut Busuk,  Hilangkan Bau Kurang Enak, Ikut Kaedah Ini Sahaja!

IKLAN

3. Air Rebusan Teh
Masukkan dua uncang teh hitam dan satu jag air ke dalam periuk. Rebus selama 15 minit. Masukkan dua jag air sejuk dan gaul kemudian tuang dalam baldi. Rendam kaki anda selama 30 minit dan lakukan sekali sehari dalam seminggu. Asid dalam teh mengecilkan liang roma dan seterusnya mengurangkan perpeluhan. Ia juga bertindak sebagai antibiotik yang dapat membunuh bakteria. Selain itu, anda juga boleh meletakkan uncang teh pada kasut yang berbau untuk menyerap semua bauan yang tidak menyenangkan!

Rendah Diri Bila Bau Kasut Busuk,  Hilangkan Bau Kurang Enak, Ikut Kaedah Ini Sahaja!

IKLAN

4. Sembur Dalam Kasut
Sembur bahagian dalam kasut dengan semburan disinfectant yang khusus untuk kasut. Biasanya jenama kasut terkenal seperti atau sesetengah farmasi ada menjual semburan seperti ini. Ia mengandungi ethanol yang mampu membunuh bakteria. Lakukan yang sama pada stokin bersih kemudian letak dalam kasut semalaman agar semburan itu dapat meresap pada kasut.

5. Tabur Tepung Jagung
Jika tiada semburan disinfectant, boleh gantikan dengan tepung jagung atau bedak talkum yang tidak terlalu wangi. Ia akan meresap semua kelembapan dalam kasut.

Selamat mencuba.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI