Syawal yang bakal tiba ini tak meriah tanpa deretan biskut dan kuih raya di meja hidangan. Apa kata kali ini kita cuba biskut nestum coklat mudah.
Tak perlu bahan yang banyak, hanya gunakan dua bahan sahaja untuk menghasilkan biskut yang satu ini.
Paling menarik dan nampak cukup teruja pastinya acuan yang digunakan. Wajib cuba.
Bahan-bahan:
2 cawan nestum
2 cawan coklat
Cara-caranya:
1. Cairkan coklat dan campurkan dengan 2 cawan nestum.
2. Kacau sehingga sebati dan masukkan dalam acuan kiub.
3. Tekan-tekan sehingga padat dan simpan di dalam peti ais untuk coklat lebih keras.
4. Bila dah keras, keluarkan coklat daripada acuan.
Sedia untuk dimakan. Nak lagi comel, boleh beli acuan reben dan hias di atas coklat.
Jom cuba!
Menarik: “Memang Idola, Alif Satar Dipuji Netizen, Ajak Followers Solat Subuh Macam Solat Jumaat Di Masjid!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Kredit: Suraya Yaakob
Cara Buat Sos Cili Homemade. Mudah & Cepat, Chef Ni Kongsi Resipi & Formula Sukatan. Siap Boleh Buat Jual Ni!
Pernah cuba buat sendiri sos cili homemade? Rupanya mudah je dan bahan yang digunakan pun tak banyak. Yang penting kena tahu sukatan yang betul. Malah, anda juga boleh menjana pendapatan melalui jualan sos cili ini.
Jom admin panduan yang dikongsikan oleh Chef Azry Ahmad ini sebagai rujukan. Selamat mencuba!
Ada beberapa produk makanan komersial yang boleh dihasilkan diperingkat awal hanya dengan peralatan asas di dapur..
Yelah kurang-kurang senduk dengan kuali mesti ada khennn?? Takkan nak tunggu geran…
Disertakan formula kadar sukatan dalam penghasilan sos cili…
Cara membuat:
1. 50% air dari sukatan digunakan untuk kisar cili baki 50% dicampur dengan semua bahan lain.
2. Campur cili kisar dengan semua bahan dalam kuali… Kacau sebati kemudian buka api… Biar hingga mendididih..
3.Sedia untuk dibotolkan.
Selamat mencuba…
Kalau dah jadi tokey sos besok jangan lupa amik saya jadi menantu..
“Kamulah yang paling layak menjaga anak papa dan mewarisi rangkaian bisnes papa”…
-Papa Semenggah Holdings
*Label jenama dibawah adalah sekadar contoh.. Jangan tanya jual dekat mana… 😁
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520
Biskut Cornflakes Susu, Rangup Di Luar & Cair Di Mulut. Resipi Mudah Guna Sukatan Cawan. Tak Perlu Oven & Mixer!
tak ada kelengkapan buat kuih raya, tak jadi masalah. Ibu-ibu boleh cuba resipi yang simple tanpa perlu guna mixer atau oven.
Kombinasi semua bahan pun sesuai dan cair di mulut bila dimakan. Rugi tak cuba sebab senang sangat. Tak payah nak pakai oven atau mixer. Senang nak buat, dapur pun tak berkecah kan?
Biskut cornflakes susu Tak perlu bakar ini dari Putra Mawar Danisha. cukup mudah katanya tapi hasilnya cukup sedap. Bolehlah ibu-ibu cuba buat hidangan di pagi raya nanti.
Ni resepinya kalau nak rasa biskut yang tak perlu bakar,sedap sangat
Bahan-bahan
4 cawan tepung gandum di goreng/disangai
1 cawan minyak sapi+1sdb lg
1 cawan gula kastor
2 cawan cornflakes di ramas
Susu tepung untuk salut
Cara membuat:
1. CAIRKAN MINYAK SAPI
Pertama sekali, panaskan minyak sapi hingga cair. Ketepikan dalam sebuah bekas.
2. GORENG TEPUNG SAMPAI RINGAN
Kemudian, sangai (goreng tanpa minyak) tepung gandum lebih kurang 5 minit macam tu. Bila tepung jadi ringan tu maknanya dah boleh angkat.
3. CAMPURKAN GULA KASTOR & CORNFLAKES
Tak payah tunggu tepung tu sejuk, boleh campur terus dengan gula kastor dan cornflakes. Gaulkan semua bahan kering hingga sebati.
4. MASUKKAN MINYAK SAPI
Seterusnya kita masukkan minyak sapi yang dah dicairkan awal-awal tadi. Gaulkan hingga sebati.
5. BULAT-BULATKAN
Sekarang dah bolehlah bentukkan jadi bulat-bulat.
6. SALUTKAN DENGAN SUSU TEPUNG
Akhir sekali, salutkan terus dengan susu tepung.
Siap!
Lepas tu boleh terus simpankan dalam balang.
Untuk sukatan di atas ni dapatlah lebih kurang 2 balang kecil. Boleh sangatlah tu kan?
RANGUP & CAIR DI MULUT
Macam nilah rupa kuih tu bila digigit. Memang sedap… Rangup di luar sebab ada guna cornflakes tadi.
Selamat mencuba!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Pucuk Ubi Crispy, Buat Untuk Penambah Selera. Memang Padu Rasanya!
Jika sebelum ini pucuk ubi enak dimakan bila dimasak gulai atau direbus sebagai ulam, dimakan bersama sambal belacan.
Keenakan rasanya memang boleh buat makan bertambah. Pun begitu, apa kata kali ini anda mencuba untuk menyediakan Pucuk Ubi Crispy.
Menariknya juga boleh disimpan untuk tempoh masa yang lama dan sesuai dijadikan menu penambah selera ketika bersahur.
Untuk itu, ini perkongsiannya.
Pucuk Ubi Crispy.
Hanya 4 bahan.Tapi rasanya buat bertambah-tambah nasi. Bagi yang rajin berpuasa,boleh jadikan lauk ketika bersahur.
Bahan-bahan
2 ikat Pucuk Ubi
10 batang Cili kering
2 genggam Ikan bilis
2 labu Bawang besar
Sedikit garam dan gula
Cara membuatnya.
Basuh pucuk ubi dan biarkan kering. Setelah kering,goreng dengan minyak yang banyak.
Ikan bilis di basuh dan tos hingga kering.Setelah kering,gaulkan dengan tepung beras (petua supaya ikan bilis ranggup)
Goreng dengan minyak yang digunakan mengoreng pucuk ubi tadi.
Cili kering basuh,toskan.Goreng dengan minyak yang sedikit. Apabila dah sejuk kisar dengan menggunakan pengisar kering.
Boleh beli penapis yang praktikal dengan klik DI SINI
Panaskan minyak, masukkan bawang besar yang dipotong nipis. Masukkan cili kering yang dikisar, sedikit garam, gula, ikan bilis dan akhir sekali pucuk ubi yang telah digoreng tadi.
Menyesal kalau tak mencuba.Ini lah peluang nak bagi anak mengenali pucuk ubi.
Sumber : Rozilah Yahya Rozee
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club