Setiap ibu bapa sentiasa memastikan anak sihat. Cara hidup positif termasuk amalan pemakanan sihat. Tentu pernah dengar bone broth atau dalam bahasa melayunya ialah air tulang atau juga sup tulang. Ia disyorkan  supaya memberi anak makan bone broth setiap hari. Ini kerana kaya dengan nutrisi.

Bone broth ni boleh dicampur dengan masakan berkuah seperti mee sup, kuah sayur, masakan yang berkuah dan bubur untuk seisi keluarga.

Perkongsian puan Nur Shahira ini amat bermanfaat untuk diamalkan. Beliau berkongsi resepi cara membuat chicken bine broth (ccb) dengan campuran pelbagai jenis sayur. Bahan-bahannya direbus sehingga 5 jam. Patinya ditapis dan simpan dalam belas kuib. Dikeluarkan apabila perlu untuk masakan.

Apa yang pasti campuran sayuran dan tulang, tentu khasiat lagi berganda. Malah mampu meningkatkan daya tahan penyakit anak-anak. Ikuti perkongsian beliau.

Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat!

KUATKAN IMMUNE SISTEM ANAK dgn Chicken bone broth (cbb). 

Kebaikan Chicken Bone Broth (CBB)

IKLAN

?Boleh memperbaiki usus dan mengelakkan allrgey terhadap makanan

?Untuk membantu penyerapan protein dan mineral (bagus untuk anak yang allery dgn bahan tenusu /disry intolerant )

?membantu membina tulang dan menguatkan gigi (khasiat dalam bone broth dipenuhi dgn mineral yg baik utk tulang)

?membantu untuk meningkatkan immune badan

IKLAN

?vitamin : kalsium,magnesium,boron,zinc,k2 dalam tulang sumsum,peptides(memperbaiki amino acids dan senagai antibiotik natural),kolegan,anti inflammatory substance dan juga mengandungi khasiat yang boleh memperbaiki usus

?Sebagai makanan tambahan utk bayi anda & sesuai utk 7 bulan ke atas

BAHAN-BAHAN
☑️Rangka ayam 1ekor
☑️ Kaki ayam 1kg
☑️12 cawan air
☑️ Celery 1 batang
☑️Leek 1 batang
☑️Carrot sebatang.
☑️ Bawang besar 1labu potong 4
☑️Bawang putih 3ulas
☑️Cuka 3 sudu
☑️sup bunjut 2paket
☑️Hirisan halia
☑️tomato potong 4
☑️Periuk stainless Steel

*Lemon / cuka / tomato – salah satu bahan berasid ini berfungsi untuk mengekstrak keluar semua zat dalam tulang ayam tersebut. Mesti letak ya!

IKLAN

Cara penyediaan:

Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat! Resepi Bone Broth Ini Jadi Viral, Bila Dapat Bantu Meningkatkan Imun Badan. Murah Dan Mudah Cara Nak Buat!

? Khasiat Sayur Leek untuk bayi, kanak-kanak dan seluruh isi rumah antaranya:
?? merangsang pertumbuhan sel-sel darah merah
?? melindungi dari jangkitan pernafasan
?? meningkatkan kesihatan pencernaan
?? membantu dalam perkembangan saraf
juga membersihkan sistem penghadaman

?Kebaikan tersembunyi sayur leek antaranya:
??kaya dengan blood protein – leek sangat tinggi iron itu sebabnya ia boleh mengekalkan ke aktifan dan tenaga anak-anak, ia membantu kanak-kanak mengekalkan apa-apa jenis keperluan tenaga seharian mereka. ?? Vitamin C yang terdapat pada leek menolong memastikan anak-anak menyerap kandungan iron ke dalam badan oleh itu untuk anak sentiasa enegetik dan kekal aktif sepanjang hari pastikan leek sentiasa ada pada menu anak anda.
?? nilai perubatan yang tinggi – leek juga sebagai antiseptic dan anti keradangan apabila anak luka ia dapat mempercepatkan proses penyembuhan luka atau bengkak. anak-anak yang actif ni kekadang mudah terjatuh dan akan menyebabkan mereka terluka atau bengkak di bahagian badan kan so sayuran leek ini boleh mepercepatkan proses penyembuhan luka.

Sejak2 saya tmbh cbb dlm moi sofia, si abg pon join mkn sekali.. Alhamdulillah ?
Sy rebus selama 5jam..

Sumber kredit : Nur Shahira.