
Hari ni Raya ke-4 umat Islam merayakan Aidilifitri, sudah tentunya menu lain akan menjadi pengganti rendang untuk sedara mara menjamu selera.
Salah satunya boleh mencuba masakan roti jalan untuk hidangan tetamu. Perkongsian puan Sha Mohd Razali boleh dijadikan panduan.
Ikuti cara dan bahan-bahan berikut:


Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Patutlah Viral Hingga 29K Share! Resipi Badak Berendam Guna Sukatan Cawan, Gerenti Jadi! Menu Wajib Berbuka Puasa Seisi Keluarga

Pastinya apabila nak menjelang bulan Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi, mesti ramai yang dah mula terfikir menu apa nak dicuba untuk berbuka puasa nanti.
Salah satu resipi wajib ada ketika berbuka adalah Kuih Badak Berendam. Apa kata ikuti resipi viral ini hingga 29K share. Jom lihat cara penyediannya!
Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!
Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!
Kuih Badak Berendam.
Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini

BAHAN-BAHAN:
Bahan Bahan :
Bahan Doh :
3 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan air pandan
Bahan Inti :
1 1/2 cawan kelapa parut
1 cawan gula melaka / gula merah
1/4 cawan air
1 sb gula ( optional )
1 sb tepung gandum
daun pandan
Bahan Kuah :
2 cawan santan
1 cawan air
1 sb tepung jagung
daun pandan
garam dan gula secukupnya
Bahan Lain :
air untuk merebus
CARA PENYEDIAAN:
Satukan Bahan Doh , air mestilah dituang sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan menjadi doh .
ketepikan seketika .
untuk membuat inti , masak gula bersama air sehingga larut .
masukkan juga daun pandan .
kemudian tapiskan dan masak semula sehingga mendidih .
masukkan kelapa parut dan kacau sebati .
apabila inti hampir kering , masukkan tepung gandum dan kacau rata .
masak sehingga kering .
tutupkan api dan sejukkan seketika .
ambil sedikit doh tadi , bulatkan dan leperkan .
letakkan inti di bahagian tengah dan tutup semula doh dengan kemas .
jadikan seperti bebola .
ulang sehingga habis .
isikan air di dalam periuk dan masak sehingga mendidih .
sementara itu kita sediakan pula Bahan Kuah , satukan ke semua Bahan Kuah dan kacau sebati hingga tiada tepung yang berketul .
kemudian masak di atas dapur sehingga pekat .
tutupkan api .
masukkan doh yang telah siap tadi ke dalam air yang telah mendidih .
masak sehingga doh timbul di permukaan .
angkat dan masukkan ke dalam Bahan Kuah .
( sy masukkan doh ke dalam air sejuk , kemudian letakkan doh di dalam pinggan . barulah dituang bahan kuah ) .
Hidangkan di dalam pinggan , alaskan bersama daun pisang jika ada .
siap

Sumber: Farisha Sofea
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Nuget Nasi Homemade, Resipi Paling Mudah & Tak Pakai Tepung, Guna Lebihan Nasi Jer. Buat Banyak-Banyak Frozenkan!

Kreativiti ibu-ibu dalam mengolah menu buat anak-anak memang superb. Kalau dah bosan buat nasi goreng atau cucur menggunakan lebihan nasi.
Apa kata, ibu-ibu cuba pula resipi nuget homemade guna lebihan nasi ni. Memang mudah dan tak perlu pakai tepung pun. Yang penting sedap dan tak membazir.
Jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Hani Nanny.
Anak payah nak makan nasi..no worries lah..jom try buat nugget,boleh je campak-campak sayur,ayam ikut kesukaan dalam tukalau dah goreng confirm nam tujuh ketul dijamahnya..buat bebanyak pastu frozenkan,bebila nak makan gorengkan saja..mudahkan
HOMEMADE NUGGET NASI
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nasi(hakak guna beras jepun)beras biasa pun bole
Isi ayam
Daun bawang(optional)carrot n lain-lain
Perasa
Telur(untuk celup)
Serbuk roti(salut)

Cara membuat:
*gaul nasi,isi ayam,sayuran n perasa
*canai n tekap dengan cetak kesukaan(lagi besar lagi baguslah!)boleh sapu sedikit minyak dekat cetak n permukaan nasi untuk tak bagi melekat
*celup dalam telur
*salut dengan serbuk roti
*lepas siap boleh frozenkan dulu sebelum goreng
Selamat mencuba!
#resepihani
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Puding Coklat Hanya Guna Tiga Bahan Aje, Biskut, Susu Pekat Dan Telur. Sangat Mudah!

Puding adalah antara kudapan yang menjadi kegemaran ramai. Jika dimakan ketika sejuk rasanya lebih enak.
Selalunya untuk penyediaan puding akan menggunakan serbuk jelly atau agar-agar. Tapi kali ini, cuba resipi ini hanya menggunakan tiga bahan untuk membuat puding yang sedap.
Cara nak buat sangat mudah. Ikuti perkongsian resipi ini.

Bahan-bahannya:
10 keping biskut cream crackers (rasanya apa saja biskut pun boleh)
2 biji telur
3 sdb susu pekat (boleh rasa kalau kurang manis tambah lagi ye)
*pewarna apa ikut suka (kalau tak ada boleh guna serbuk koko / Milo)
Cara penyediaan:

1. Rendam biskut
Mula-mula ambil biskut cream crackers tadi dan rendamkan ke dalam air. Biar kejap dan tunggu sampai lembut. Bila dah lembut, toskan.
2. Campur semua bahan
Lepas tu, campurkan semua bahan iaitu biskut, susu dan telur tadi ke dalam saty bekas.
3. Kisar
Seterusnya kita kisar je semua bahan tadi tu guna blender. Kemudian dan boleh pindahkan masuk dalam acuan. Saya asingkan dalam 2 bekas untuk buat 2 warna.
4. Kukus
Akhir sekali, kukuskan.Nak kukus macam mana? Macam biasa mula-mula panaskan pengukus.Kemudian sapu acuan dengan butter.Bila pengukus dah panas, bolehlah kukus selapis demi selapis.Setiap lapisan tu, kukus selama 5 minit. Cuma yang lapisan paling akhir atas sekali kukus selama 10 minit.*Boleh buat berapa lapis ikut suka. Kalau malas nak lapis banyak kali macam ni, buat 2-3 lapis pun dah ok.Bila dah siap, macam nilah hasilnya.

Keluarga: Mudahnya! Selamat mencuba.
Sumber: Siera Haiyi
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

