Kita masih lagi dalam bulan Syawal, hujung minggu ni tentu antara kita ada teringin nak masak ketupat.

Ketupat palas adalah antara hidangan yang popular untuk menu open house.

Bagi yang nak buat jom ikuti resipi ni.

 

 

Resepi ketupat palas Kelantan sebab ramai yg bertanya resepinya ..ini cara saya yg saya belajar dari arwah mak saya dari umur belasan tahun LG (arwah mak saya adalah peniaga ketupat palas )mungkin berbeza dgn resepi orang lain , resepi ni saya guna untuk berniaga kecil2 an untuk musim raya ..kadang2 tempahan sampai 300kg ketupat palas ..Alhmdulillah syukur ramai yg repeat oder ..

# 1 kg beras pulut di rendam 5/6 jam
# 1/2 kg santan pekat yg fresh x di campur dgn air
# 1 sudu garam saiz sudu makan
#2 sudu gula pasir saiz sudu yg sama
Ini untuk ketupat lemak
# 200gm gula
Ini untuk ketupat lemak manis

IKLAN

 

Cara2
# Kukus beras pulut sehingga masak ,lapik pengukus dgn jaring2 hijau KLU guna pengukus yg lubangnya besar2 Sep saya .
# Masakan santan sehingga mendidih ,masuk garam dan gula
Kacau sehingga gula dan garam hancur ,tutup api
# Masuk pulut TD , saya guna kuali, Arong(bahasa Kelantan ) Kacau hingga sebati sampai kental x berderai ..petuanya ialah sampai pulut tu berminyak x melekat pd sudip / bekas yg kita guna proses ni lama dan kena sado sikit masa ni ( saya selalu buat untuk 3 kg sekali Arong dalam kuali )
# Dah siap terus balut jgn tunggu sejuk nanti keras susah nk masuk bucu plak .
# Nk mula balut tu ambik sedikit pulut penuhkan bucu dulu baru tambah KLU x nanti ketupat x jd bucu cantik
# Dah siap KLU nk Frozen terus jer masuk peti .. Semoga boleh guna pakai resepi keturunan keluarga saya
ni ..saya halalkan ..
#Ketupat palas saya ni ikut tradisinya saya rebus untuk lebih tahan lama ..InsyaAllah 3 hari KT luar x basi

IKLAN

Sumber: Azlina Ina Resipi

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club