![20190317_073725_0001](https://cdn.keluarga.my/2019/03/20190317_073725_0001-696x566.png)
Kek belang ni bukan sahaja rasanya enak tapi bab menghasilkan corak belangnya itu juga satu seni yang unik. Ia juga perlu dipelajari.
Untuk ketahui apa caranya, ikuti perkongsian bergambar daripada Encik Khairul Hakimin ini.
Okeh. Ini kek yang boleh bikin kau teringat memori masa kecil kau. Kek belang. Atau nama popularnya sekarang ialah kek marble. Hehe.
Kek ini wajib emak masak jika nak balik ke kampung abah di Kuala Lipis atau ke mana-mana majlis kenduri kendara kawan rapat atau saudara mara. Dulu emak jual dalam RM5 sahaja. Wakaka. Murah benar. Ha, ini juga merupakan resipi emak ya. Jika ada beza dengan resipi kalian, tak mengapa.
Nak buat, senang. Cuma nak kasi dia berbelang lawa itu yang mencabar. Hihi.
Kek Belang / Kek Marble
Bahan-bahannya:
350gm tepung naik sendiri,
250gm marjerin atau butter atau minyak masak,
250gm gula halus,
5 biji telur gred A,
2 sudu besar serbuk koko,
3-5 sudu besar air panas,
1 sudu kecil esen vanilla,
STEP 1
STEP 2
STEP 3
STEP 4
STEP 5
STEP 6
STEP 7
STEP 8
STEP 9
STEP 10
STEP 11
STEP 12
STEP 13
STEP 14
STEP 15
STEP 16
STEP 17
STEP 18
STEP 19
Sumber : Hairul Hakimin Muhammad
Menyambal Lagi Mudah Bila Buat Stok Begini. Ni Resipinya Boleh Cuba!
![Menyambal Lagi Mudah Bila Buat Stok Begini. Ni Resipinya Boleh Cuba!](https://cdn.keluarga.my/2020/12/20201216-222722-0000-16_43_439951.png)
Buat penggemar hidangan berasa pedas, tentu tidak lengkap menu yang terhidang jika tidak ‘menyengat’ rasanya.
Kalau boleh setiap hari ingin dimasak sambal. Tapi bab menyediakan bahan-bahan tumisan sambal memang diakui sedikit leceh dan memerlukan masa yang lama untuk ditumis hingga pecah minyak.
Oleh itu, untuk lebih mudah apa kata ikut cara penyediaan pelbagai jenis sambal untuk dijadikan stok seperti yang dikongsikan oleh Ummu Naielah.
Ini perkongsiannya.
Ade sedikit masa free, saya suka menyambal untuk buat stok…senang nanti kerja-kerja memasak.
Ambik masa separuh hari, hari ni untuk buat 4 jenis sambal / pes yang banyak kegunaannya
Saya sertakan resepi di setiap gambar, boleh tekan tengok
PES TOMYAM HOMEMADE
SERAI (BANYAK)
-DAUN LIMAU PURUT (BANYAK)
LENGKUAS 1INCI
-GULA NISAN
-UDANG KERING
-BELACAN (2INCI)
CILI KERING BLEND
JUS LIMAU NIPIS
AIR ASAM JAWA
GARAM
1.Blend semua bahan
2.Tumis dengan api perlahan sampai betul-betul pecah minyak.
PES SAMBAL BELAD0 (SERBAGUNA)
-CILI BESAR
-CILI PADI (JIKA NAK PEDAS)
-BAWANG BESAR
-BAWANG PUTIH
-BELACAN 1INCI
GULA NISAN
GARAM (2 SUDU KECIL)
-AIR ASAM JAWA
1.Blend kisar kesemua bahan kecuali gula.
2.Tumis sampai pecah minyak
3.Last sekali baru masukkan air
4. Asam jawa dan gula
5.Boleh letak daun limau purut untuk aroma.
SAMBAL BILIS
CILI KERING BLEND
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
HALIA 2INCI
GULA NISAN
GARAM
KICAP PEKAT
BILIS
1.Goreng bilis sampai garing.
2. Guna minyak yang sama untuk tumis bahan blend sampai betul-betul garing/pecah minyak.
3. Perasakan garam, gula dan asam jawa.
4. Kicap tu just nak menggelapkan, bubuh sikit sahaja.
5. Last campak bilis
CILI KERING BLEND
SERBUK KARI
SERBUK LADA MERAH
SERBUK LADA HITAM
HALIA 1INCI
LENGKUAS 1INCI
GARAM
SERBUK KETUMBAR
TEPUNG BESTARI
TEPUNG JAGUNG
DAUN KARI
PEWARNA MERAH (OPTIONAL)
1.Blend kesemua bahan kecuali daun kari
2.Perap ayam 2 atau 3 jam sebelum nak
goreng
Krup Krap Popia Stick, Kudapan Raya Yang Paling Senang Nak Buat
![Krup Krap Popia Stick, Kudapan Raya Yang Paling Senang Nak Buat](https://cdn.keluarga.my/2017/09/krup.jpg)
Masih berfikir-fikir, kudapan yang sesuai untuk disajikan ketika hari raya nanti.Selain beli kuih raya, boleh juga cuba buat sendiri kudapan ringan yang menjadi viral ini.Sementelah kita pun bukan lah rajin dan pandai sangat nak buat biskut atau kuih raya,apa kata cuba resipi popia stick yang rangup dan senang nak buat ni. Bukan sahaja budak-budak, orang tua pun pasti suka rasa dan kerangupannya yang krup krap krup krap.Mesti tak sedar dah habis sebalang. Jom kita cuba buat dulu masa bulan puasa ni.
Bahan-Bahan:
Kulit Popia (dipotong jadi 6 bahagian)
Minyak Masak
Coklat Masakan (Beryl’s/Le bourne atau Selborne)
Nestum
Cara Membuat:
1. Gulung kulit popia yang telah dipotong dengan kemas dan sapukan air pada bahagian hujungnya untuk mengelakkan kulit popia terbuka.
2.Rehatkan gulungan popia sebentar agar ia keras sedikit supaya mengekalkan bentuk gulungan tadi.
3.Gorengkan ia didalam api sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan toskan, biarkan ia sejuk seketika.
4.Double boil coklat masakan ikut pilihan jenama yang disukai.
5.Celup gulungan popia yang telah digoreng tadi ke dalam coklat yang telah dicairkan.
6.Kemudian salut pula dengan nestum.
7.Biarkan ia keras seketika dan masukkan didalam bekas kedap udara.Simpan dalam peti sejuk seketika.
Selamat Mencuba!
Kredit: Humaira Harith
Resipi Biscoff Cheesecake Tak Perlu Oven, Makan Sejuk-Sejuk Memang Sedap. Ini Rahsia Nak Dapat Hasil Cantik Begini!
![Resipi Biscoff Cheesecake Tak Perlu Oven, Makan Sejuk-Sejuk Memang Sedap. Ini Rahsia Nak Dapat Hasil Cantik Begini!](https://cdn.keluarga.my/2020/06/190361-04_04_099430.jpeg)
Menarik nampak resipi ni, mudah pula tu. Tak perlu nak guna oven. Cukup mudah. Resepi Biscoff Cheesecake ini dikongsi oleh seorang wanita di laman facebook. Jom cuba resipi dari Nani Mohd.
Assalamualaikum hi semua, disebabkan lotus biscoff cheese cake sekarang tengah viral saya nak share resepi yang saya buat untuk makan dan jual. Tapi sebelum tu saya beginners je. Resepi asal dari Yatiekitchen . Terima kasih Yatiekitchen untuk resepinya. Cuma ni saya olah sikit untuk meniaga dan makan sendiri.
Resepi Non-bake Lotus Biscoff Cheese Cake
Crust:
125 gram lotus biscuits
45 gram unsalted butter – anchor
Cream cheese:
250 gram cream cheese – royal victoria
150 gram whipping cream(dairy) – anchor
25 gram castor sugar
1 tbsp biscoff spread
Cara-cara:
1.Hancurkan lotus biscuits (mula mula buat saya buat manual then saya beli food processor, so mana mana tiada masalah)
2. Cairkan butter, kemudian satukan dengan biskut yang dah hancur tadi. Kacau rata
3. Letak dalam loyang saiz 6′ inci. Rata dan padatkan. Chill dalam fridge.
4. Sementara tu, keluarkan 15 minit cream cheese bagi lembut sedikit sebelum tu. Kemudian beat cream cheese sehingga ber’creamy’ dan masukkan 1 tbsp biscoff spread tadi.
5. Whip kan whipping cream dengan castor sugar sehingga stiff peak. Jangan over beat. Agak2 kalau tuang tak tumpah, dah boleh stop.
6. Tuang dalam loyang dan chill lagi dalam fridge.
7. Cairkan 180 gm biscoff spread(saya guna kaedah double boil) dan biar sehingga sejuk. Dah sejuk tuang dalam loyang, kalau nak buat deco untuk drip boleh simpan sikit. Then chill kan 3-4 jam. Dah betul-betul sejuk boleh keluarkan dari loyang dan boleh la makan ️
– Untuk jual saya biasa chill kan semalaman. Supaya cream tu lebih selamat untuk di delivery.
-Saya guna loyang loose pan bukan spring form.
– Saiz mini tu saya jual RM15 bekas sq350. Satu adunan bahagi 5 bekas.
– Biscoff tu saya dapat stock dari bakeries atau jaya grocer. Tapi sekarang banyak sold out, boleh dapatkan dengan shoppee dan lazada juga
– Biscoff ni rasa dia caramelized biscuits, siapa suka caramel mesti suka.