Melihat sahaja biskut semperit yang terhidang, perkara pertama yang akan mata kita akan fokus adalah pada bentuk kelopaknya. Ada orang boleh buat nampak cantik sangat, macam bunga dahlia yang berkembang. Tapi tidak kurang juga ada yang ‘gagal’ membentuk adunan hingga menjadikan biskut semperit dahlia ini terlihat melepek dan tidak menarik.

Sebenarnya, ada tips dan petua untuk dapatkan bentuknya yang menarik dan ini telah pun dikongsikan oleh Jj, jom semak untuk pastikan kita dapatkan hasil kuih yang memukau!


Asik lalu lalang kan kite buat la… Pink tak boleh tak ada kalau saya la…. Hehehe
JJ copy paste resepi dan tips dari owner sila baca…. Untuk adunan jj tak guna mixer hanya guna senduk kayu…..

SAMPRIT DAHLIA versi susu

Sumber dari dapur Amatur
Di cuba oleh Jalilah JJ

250g buttercup
50g gula castor (JJ guna gula icing untuk lenggok bunga yang cantik)
120g susu pekat manis
400g tepung jagung
30g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:
1. Masukkan buttercup dan gula ke dalam mangkuk mixer. Pukul sebati.

2. Masukkn susu dan esen vanilla. Pukul sebati.

3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dan masukkan ke dalam adunan. Gaul dengan tangan hingga jadi doh… dan doh ni SANGAT LEMBUT ye… Klau doh yang terhasil keras, maknanya sampai kat sini pun step dah tak betul… (pastikan sukatan betul)

4. Bahagikn doh kepada 2 bahagian. Biar 1 bahagian dengan warna asal. Letakkan warna kesukaan dalam 1 bahagian lagi… sentiasa tutup doh dengan kain lembab supaya doh tak keras.

5. Boleh lah di tekan atas dulang yang telah di gris.

6. Bakar suhu 160°c selama 15 – 20 minit ikut kesesuaian oven masing-masing. Guna api ats dan bawah ye…

Cara hasilkan semprit berwarna

Posted by Jalilah JJ on Monday, 20 May 2019

 

TIPS dan SOALAN-SOALAN yang biasa DITANYA… (saya jawab siap-siap kt sini, so jangan tanya dah tau… Sila baca dengan nada yang penuh kasih sayang yee… hehee)

SOALAN : Kenapa pakai buttercup? Apa lagi jenis mentega yang boleh guna? Boleh tak pakai margerin biasa?
Jawapan : Boleh pakai ANCHOR untuk rasa yang lebih sedap. Kalau untuk jual biasanya pakai buttercup sebab lebih murah dan rasanya masih sedap… Jangan pakai margerin biasa, nanti rasa dia lari.
Tips : Bila keluarkan butter dari peti ais, rehatkan di luar sekejap supaya butter kita lembut sikit (tapi masih dalam suhu sejuk) kemudian baru gunakan.

 

SOALAN : Dalam resepi tak pakai telur? Kenapa?
Jawapan : Dalam resepi ni tak pakai TELUR… saya ulang, TAK PAKAI TELUR… sebab telur akan menyebabkan kuih samperit jadi sangat gebu dan lerai… samprit kita akan mengembang dan terpenyek bila dibakar dan hilanglah kelopak bunganya…

SOALAN : Tak payah letak tepung gandum ke? Resepi lain guna tepung gandum.
Jawapan : Dalam resepi ni juga TAK PAKAI TEPUNG GANDUM. Kenapa? Dah memang resepinya begitu… hehee… inilah yang dinamakn resepi, betul tak?
Tips : Tepung gandum akan buatkan samprit keras bila sejuk… dan rasanya macam tepung jee…

SOALAN : Susahnya nk tekan samprit. Nk patah jari rasanya, nk buat mcmana ye?
Jawapan : Sebaik saja doh siap diadun, SEGERA tekan guna acuan ketika doh masih lembut.
Tips : Sentiasa tutup doh supaya tak keras. Adunan mudah mengeras kalau terdedah pada angin. Kalau doh keras dan susah nak tekan, boleh masukkn 1 – 2 sudu susu full cream (susu kotak) dan uli sebati.

SOALAN : Kenapa samprit saya jadi kembang, kelopak jatuh, terpenyek bunganya bila dah bakar?
Jawapan : REHATkan dulu samprit yang dah ditekan. Jangan terus bakar. Saya akan biarkan bawah kipas untuk 1/2 jam hingga 1 jam sebelum dibakar…. biar dia rehat lama-lama pon tk apa… lagi lama samprit kita terdedah pada angin, ia akan jadi lebih keras dan kelopak bunga samprit kita nanti akan lebih ‘TEGUH’… tak ada la kelopaknya terpenyek bila dibakar. Tapi jangan risau… bila dah dibakar nnti, samprit kita akan jadi rangup, gebu dan cair dalam mulut. Kalau nak samprit kita cantik, kena la maintain saiz sentiasa yee…

SOALAN : Dah ikut tips di ats tp samprit sy ttp kembang lps dibakar. Macam mana ye?
Jawapan : Kalau setakat kembang sikit tu biasa la sis… Saya buat pun kembang gak sikit.
Tapi mungkin juga ada masalah dengan SUHU masa bakar.
Cuba fahami karenah OVEN masing-masing… kalau sebelum ni sis pakai suhu 160 tapi samprit masih kembang, cuba kurangkn ke 150 dan tambah masa membakar lagi 5 minit…
Kalau sebelum ni sis menggunakan rak yang bawah, kali ni cuba gunakan rak tengah oven tu…

SOALAN : Saya tak ada acuan macam tu. Boleh guna acuan lain?
Jawapan : Boleh je sis, sebab acuan tak mempengaruhi rasa… cuma mempengaruhi mata jee… Saya guna acuan ni sebab membentuk kelopak yang cantik.
Acuan ni saya beli kat kedai barang-barang kek. Kat pasaraya saya tak pasti ada ke tak.

SOALAN : Ada antara bahan-bahan ni yang saya tak ada… boleh tak saya ganti? Saya tak nak guna susu, nak guna gula sahaja… Saya tak ada tepung castard, saya ganti dengan tepung lain?
Jawapan : Soalan nak minta menderhaka pada resepi ni yang paling saya lemah nie… hahaaa …Jawab saya senang je…. Kalau tak cukup barang, jangan buat! Pergi beli barang dulu…
Kalau tak suka itu, tak suka ini dan nak ganti dengan bahan lain… jawabnya senang, cari resepi lain jangan guna resepi ni… (Hahaaa bahayanya sebab saya dah gelak sorang-sorang ni)

Fuhh… ok.. itu semua tips dan rahsia-rahsia saya menyamprit… dan saya dah turunkan semuanya buat sis-sis tersayang… Sorry panjang pulak saya berleter…
Yang penting nak buat apa pon kena ikhlas dan penuh kasih sayang… hehee…
Saya halalkan pada yang sudi nak share resepi ni…

Selamat mencuba…

sumber : Jalijah JJ via MAHN

Tinggalkan Komen