Teringin nak makan kerabu Kaki Ayam yang ssangat mudah dan sedap? Resipi ini antara yang boleh dicuba. Bahan-bahannya pun simple sahaja.

Dengan kombinasi rasa masam, manis, pedas dan manis pasti membuka selera. Makan ratah begitu aje pun sedap.

Gerenti lepas ni akan buat lagi, tak perlu dah beli juadah ni kat kedai. Buat aje di rumah, senang sangat!

Haritu ada yang minta resepi Kerabu Kaki Ayam kan? Mudah je gais nak buat Kerabu Kaki Ayam ni. Zas zas zas dah siap boleh dimakan. Boleh ratah sampai puas.
Ini cara masak dan bahan yang diperlukan:
▪️Bersihkan dan potong dua kaki ayam dan rebus bersama sedikit garam, rebus hingga masak dan lembut. Boleh juga buang tulang kaki ayam jika mahu.

BAHAN-BAHAN KERABU:
▪️1 biji bawang besar – dihiris nipis *dalam gambar ni Aten buh bawang merah sebab bawang besar habis*
▪️10 biji cili api – hiris bulat nipis dan boleh lebihkan jika nak lagi pedas.
▪️2 biji tomato – dihiris
▪️2 batang serai – dihiris nipis
▪️1 biji limau nipis – perahan jus
▪️3 sudu makan sos ikan
▪️1 1/2 sudu makan gula
▪️1 pokok daun sup – dihiris halus
▪️Daun ketumbar – dihiris halus
▪️Suhun – direndam terlebih dahulu

CARA PENYEDIAAN:

IKLAN

Kemudian gaulkan bahan-bahan kerabu bersama kaki ayam yang telah dimasak. Boleh masukkan sedikit air untuk kuah. Sedikit sahaja. Siap!
Disclaimer: Jika kaki ayam banyak, boleh lebihkan sedikit bahan-bahan sehingga dapat rasa yang sedap yang secukup rasa.

IKLAN

Sumber :Noor Fathin azlan