Menyediakan menu untuk tetamu sepanjang Hari Raya nanti tidaklah hanya dengan menghidangkan biskut dan kek semata-mata di atas meja. Umumnya, jika tetamu bertandang kita sebagai tuan rumah akan cuba untuk memberikan yang terbaik.

Jadi apa kata dalam anda berkira-kira untuk menyediakan pelbagai menu di hari raya nanti, apa kata ada baiknya terlebih dahulu sediakan pes yang betul-betul sedap ini. Apa yang pasti, bila tersedia pes ini di dalam simpanan, tetamu datang mengejut pun tidak menjadi masalah. Boleh sediakan hidangan dengan sekelip mata!

Selamat mencuba!

PES IKAN BAKAR

Bahan-bahan :

Cili kering

Bawang besar

Bawang merah

Bawang putih

Serai

Belacan

Kunyit hidup

Gula

Air asam jawa

Daun kunyit

Garam

Cara Buat :
1. Blend cabai kering, bawang besar, bawang merah dan bawang putih, serai yang dihiris nipis-nipis, sedikit belacan dan kunyit hidup sehingga halus.
2. Panaskan kuali dan tumis bahan blendar dengan sedikit minyak.
3. Masukkan gula dan perahan air asam jawa. Masak sehingga naik minyak.
4. Masukkan garam dan hirisan daun kunyit. Kacau sebati dan tutup api.

 

PES SAMBAL TUMIS

Bahan-bahan:

Cili kering

Bawang besar

Bawang merah

Bawang putih

Belacan

Gula Melaka

Air asam jawa

Cara Buat :
1. Blend cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan.
2. Tumis dalam minyak panas. Masukkan gula melaka/gula putih dan perahan air asam jawa. Kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan garam/perisa. Tutup api.

 

PES GULAI IKAN

Bahan-bahan:

Bawang merah

Bawang putih

Daun kari

Halba

Rempah kari ikan

Bawang besar

Cili kering

Air asam jawa

  1. Tumis bawang merah dan bwg putih yg dihiris halus bersama daun kari dan halba campur sehingga kekuningan.
    2. Masukkan bahan blendar- rempah kari ikan, bawang besar, bwg merah, bwg putih dan sedikit cili kering.
    3. Masukkan perahan air asam jawa dan garam. Kacau sebati. Masak sehingga naik minyak. Tutup api.
    (Semasa gunakan pes cuma tambahkan santan, ikan dan bendi/terung/timun dsbnya

 

KUAH BLACK PEPPER

Bahan-bahan:

Bawang besar

Kentang

Mentega

Sos lada hitam

Sos tiram

Kicap

Garam

Serbuk lada putih

Tepung jagung

Cara Buat :

  1. Rebus bawang besar dan kentang sehingga lembut. Bila sejuk, blend sehingga halus menggunakan air rebusan tersebut.
    2. Panaskan kuali dan leburkan sedikit mentega.
    3. Masukkan kentang dan bawang yang diblendar
    4. Masukkan sos black pepper, sos tiram dan kicap
    5. Tambahkan sedikit serbuk lada putih, gula dan garam
    6. Sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah
    7. Masak hingga pekat dan naik bau.
    (Boleh dimakan bersama fries, ayam goreng)

 

PES NASI GORENG IKAN BILIS

IKLAN

Bahan-bahan:

Ikan bilis

Bawnag merah

Bawang putih

Cili padi

Kiub ikan bilis

Cara buat :
1.Blend ikan bilis yg dibuang tulang, bawang merah, bawang putih dan segenggam cili padi.
2. Tumis semua bahan sehingga naik minyak.
3. Masukkan kiub ikan bilis. Kacau sebati sehingga agak pekat/kering. Tutup api.
(Semasa menggoreng nasi boleh tambah fish ball, udang, sotong, isi ayam, sayur2an dsbnya.

 

PES ASAM PEDAS TUMIS

Bahan-bahan:

Cili kering

Bawang besar

Bawang merah

Bawang putih

Tomato

Belacan

Serai

Gula

Air asam jawa

Garam

Cara Buat :
1. Blend cili kering, bawang besar, bwg merah, bawang putih, kunyit hidup, sebiji tomato dibuang biji dan sedikit belacan. 2. Tumis dlm minyak panas. 3.Masukkan serai yg diketuk, gula dan perahan air asam jawa. Kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan garam/perisa.
(Semasa menggunakan pes, tambah air, masukkan daun kesum dan ikan. Juga kacang bendi/timun. Tunggu didih. Tutup api.)

IKLAN

Sumber : De Rossza Homemade


Tidak cukup dengan ini, ada lima lagi pes lain yang boleh dicuba. Ini dikongsikan oleh Awien Ariff.

“Bukan apa.. kite ni taklah rajin ke dapur. Tiba time malas boleh heret seminggu siang malam tapau je. Jadi, bila dah ada pes2 mcmni, senang nak masak. Kwn², kenalan, sedara mara, adik beradik nak datang mengejut pun kite pun xterkejut sgt Faham kan.. situasi kelam kabut tu mcm mana..Ok kite share resepi pes masakan & sedikit resepi sebagai contoh.”-Awien Ariff

pes cili kering

PES 1 : Pes Cili Kering
– Rebus Cili Kering dulu.
– Blend Cili Kering, Bawang Besar, Bawang Putih
– Cili kering lebih kurang 1/2 kilo, Bawang Besar 4biji, Bawang Putih (10biji)

ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES INI:

– Bihun Goreng
– Mee Goreng
– Kuew Teow Goreng
– Maggie Goreng
– Nasi Goreng
– Asam Pedas
– Segala jenis masakan bersambal (sotong, udang, ayam, ikan etc)

SAMBAL AYAM (PES 1)

CARA-CARA:

1. Goreng ayam yg sudah digaul serbuk kunyit & garam. Ketepikan ayam.
2. Tumis PES 1 (3 SENDUK) dengan minyak gorengan ayam tadi.
3. Masukkan garam, gula & asam keping sedikit.
4. Masukkan bwg besar yang dipotong bulat
5. Masukkan ayam semula, dah sekata angkat & hidang.

Note: Sambal kena betul2 masak ok baru pedepow..


Pes Ikan Bakar

PES 2 :  Pes Ikan Bakar

– Blend Serai, Halia, Lengkuas, Kunyit Hidup, Bawang Besar, Bawang Putih, Cili Kering
– Ok yang ini korang agak2 je lah ya. Serai tu lebih sikit. Balance kan semua bahan².
– DAH SIAP, PLEASE MASAK DULU YA.. MASUKKAN GARAM + GULA MELAKA. SEJUKKAN BARU MASUK PETI AIS.

ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:

1. Ikan Bakar
2. Rendang (Ayam, Daging, Kerang etc)
3. Masak hitam
4. Kerutuk
5. Kuzi
6. Ayam Masak Merah

DAGING MASAK HITAM (PES 2)

CARA-CARA:

1. Rebus daging. Kemudian hiris nipis & tumbuk sikit (guna lesung bukan buku lima ok)

2. Tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis.

3. Masukkan PES 2 ( AGAK2 NAK BUMBU BYK MANA)

4. Dah pecah minyak, masukkan bawang goreng & kicap sedikit lagi (bagi gelap2 skit.. Hitam manis pandang xjemu woi

5. Masukkan garam & perasa/gula.

Note: Jgn tanya kenapa xtumis dgn serai bla bla bla.. Dalam pes tu kan dah ada serai..


Pes Masak Lemak

PES 3 :  Pes Masak Lemak

– Bawang Besar, Bawang putih, Halia, Kunyit Hidup, Cili Akar warna hijau (ikut pantang mak kite xbg pakai cili merah tu, katanya nnti warna dia xcantik.. tapi cili hijau sikit sgt malas nak pegi kedai.. kite campur cili merah sikit

– Bawang Besar 3biji
– Bawang Putih 8biji
– Halia seketul
– Kunyit Hidup sebiji
– Cili Hijau (Ikut nak pedas mana)

ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:

1. Segala jenis masak lemak (ayam, daging etc)

MASAK LEMAK IKAN MASIN (PES 4)

CARA-CARA:

1. TUMIS PES 4 (3 SUDU) bersama 1 batang serai yang diketuk.
2. Dah naik bau, masukkan santan & air sedikit.
3. Masukkan asam keping
4. Masukkan ikan masin yang sudah dicuci terlebih dahulu.
5. Masukkan kentang yang sudah direbus terlebih dahulu.
6. Masukkan Bendi, tomato dan daun kunyit yang disimpul.
7. Rasa dahulu, kalau kurang masin, letak garam sedikit.


Pes Cili Api
PES 4 : Pes Cili Api (kite guna cili akar je, rumah ni tak makan pedas)
– Cili, Bawang Merah (yang kecil), Bawang putih
– Cili 20biji
– Bawang merah 10biji
– Bawang putih 5biji
INI KATEGORI PES SERBAGUNA.ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:1. Nasi Goreng
2. Bihun Goreng
3. Mee Goreng
4. Maggie Goreng
4. Sambal ayam hijau
5. Ikan sambal cili api
6. Segala jenis tumis boleh guna pes ni ,(tumis sayur etc)

SAMBAL CILI IKAN KEMBUNG (PES 4)

CARA-CARA:

1. GORENG IKAN TERLEBIH DAHULU.
2. TUMIS PES 5 ( SESENDUK) sampai terbit minyak dalam minyak gorengan ikan tadi.
3. Masukkan bawang merah yang dipotong bulat.
4. Masukkan garam & gula sedikit.
5. Masukkan ikan goreng tadi.


Pes Kari Ayam
PES 5 :  Pes Kari Ayam (Pes kari ikan pun sama cara)
– Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Kunyit hidup, Cili, Serbuk Kari
– Bawang merah 20biji
– Bawang Putih 10biji
– Cili merah 5biji
– Halia 3inci (lebih kurang seketul)
– kunyit hidup 2inci (lebih kurang seketul)
– Serbuk kari ayam (3peket kecil)
ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:1. Of course kari ayam.. hehe..
2. Kari daging
3. Kari telur
4. Ikan Bakar Portugis
sumber : Awien Ariff via MAHN