Bila sebut bunyi macam susah je tapi cara membuatnya cukup simple.  Cuba pula yang ni  untuk buka selera seisi keluarga dengan menu berasaskan kentang. Dah bosan asyik buat kentang putar kan. Mana tahu yang ni boleh jadi menu feveret satu keluarga.

Bagi ibu-ibu yang nak cuba sesuatu yang baru untuk hidangan seisi keluarga, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Marina Ismail .

Cukup mudah dan yang penting sedap. Lagi-lagi kalau anak-anak suka resipi yang mengandungi cheese.

“Na nanti buat lagi kentang macam kamu buat masa birthday mak aritu”

“Ohh mak suka ya kentang tu, nanti Na buat ya”

Menu ni menu kegemaran mak dan juga puteri bongsu. Hahhh semalam sampai 2 kali buat. Satu untuk bawak pergi pot-luck kat ofis. Satu lagi untuk dinner. Semua suka sesangat!

Kalau search kat google, resepi Potato Au Gratin ada memacam version. Tapi dalam beberapa resepi yang kak M dah cuba, recipe dari Chef Laura Vitale ni paling sedap pada tekak kak M. Cukup rasa.

Menu mudah, simple nak buat tapi sangat sedap! Try buat untuk breakfast atau dinner esok mesti anak-anak dan family kat rumah suka dan teruja.

Makan plak panas-panas. Creamy, cheesy and rich!

p/s: Biasala kan amik gambar sesubuh buta semalam, gambar cheese pun tak sempat nak snap. Hadoiiii la.

Resepi Potato Au Gratin

Bahan-bahan:

4 biji kentang, kupas dan hiris nipis.

2 sudu besar tepung gandum

3 sudu besar salted butter

250ml susu segar (kak M guna low fat)

200ml whipping cream

2 ulas bawang putih

1 biji bawang besar

Grated cheddar cheese

Grated mozzarella cheese

Parsley flakes

Lada hitam (kisar)

Garam

Cara membuat:

1) Panaskan oven kepada 180 C.

2) Panaskan butter dalam saucepan, lepas tu masukkan tepung gandum dan kacau rata lebih kurang 1-2 minit.

3) Masukkan susu, whipping cream, bawang putih, lada hitam dan garam. Renih hingga mendidih dan sedikit pekat. Pastikan cukup rasa.

5) Griskan butter pada baking dish.

6) Kemudian susunkan kentang dalam baking dish tadi. Lapisan kedua letakkan pulak bawang yang di potong bulat.

7) Tuangkan separuh dari cream sauce tadi atas kentang.

8. Ulang, susun selapis lagi kentang dan bawang tadi.

9. Tuang baki cream sauce tadi.

10. Tabur mozzarella cheese, cheddar cheese dan parsley flakes.

11. Cover baking dish dengan aluminium foil dan bakar selamat 45 minit.

12. Buka aluminum foil dan bakar lagi 15 minit hingga menggelegak dan kuning keemasan.

13. Siappppp!

#kakMmasak