Malang ta berbau, siapa sangka pokok hiasan yang dibeli untuk mencantikkan ruang di rumah boleh mengundang bahaya kepada anak sendiri.

Demikian yang berlaku kepada anak kecil berusia 4 tahun. Kisah ini dikongsikan oleh ibunya dalam facebooknya.

Hanya pegang dan gigit sikit, namun kesannya hingga mengalami kekejangan sampai terpaksa dikejarkan ke hospital. Begitulah yang dialami oleh seorang kanak-kanak setelah bermain dengan pokok keladi yang sering dijadikan hiasan di rumah-rumah.

Mungkin ramai ibu bapa di luar sana yang masih belum tahu mengenai bahaya pokok hiasan ini. Ianya mempunyai racun berbahaya yang boleh membawa kepada kematian bukan sahaja kepada kanak-kanak malah orang dewasa sekalipun. Lebih baik mencegah sebelum parah.

Semoga menjadi ingatan kepada ibu bapa lain supaya lebih berhati-hati kelak. Dalam kita ghairah menghias rumah, hati-hati jangan sampai tersalah pilih pokok hiasan yer.


TOLONG BUANG POKOK BERACUN INI! JANGAN TANAM!

Semoga adik Nashwa sihat dan ceria selalu, jadi anak yang baik. Aamiin…

Guys, just want to share with you all. Mungkin ada yg dah tahu mungkin yg belum.

Kalau ada kt rumah kita tanam pokok keladi seperti gambar ni dan ada ank kecik, eloklah dibuang saja pokok tu sebab BERACUN!

Kejadian petang kelmarin. Nashwa main kt luar rumah dia ambil pokok tu dan gigit sikit. Just a tiny bit. Masuk rumah menangis mcm luka teruk but tak nampak luka atau apa2 kesan sakit. Panik ibu pun tak tahu punca apa.

This 4 years old girl taknak bagitau takut ibu marah dia. Lepas diasak tanya Nashwa dia ckp dia gigit daun tu. Terus suruh adik google n jumpa dekat website mynewshub bout this plant.

IKLAN

Dieffebachia. Pokok hiasan yg sering di perkarangan rumah. Getah dan daun mengandungi calcium oxalate yg mnyebabkan gatal2, kekejangan bibir dan lidah. Yes betul pokok tu! Nashwa nangis sambil mulut ternganga xleh tutup mgkin sbb kejang bibir. Air liur pun menitik xhenti.

 

Terus start kereta bawak ke klinik. Doktor tanya ada telan tak. Ibu dah la xtahu, nashwa pulak takleh cakap. Doc cek bibir bengkak skit pernafasan semua ok. Doktor kata kalau dia telan, bengkak kt kerongkong, boleh mnyebabkan saluran pernafasan tersekat. Doktor bg ubat sapu bengkak, alergik dan charcoal untuk serap racun klau ada yg masuk perut. Alhamdulillah hari ni dah okey

IKLAN

Tanya Nashwa kakak makan ka daun tu. Then dia cerita dia amik satu tangkai dan koyakkan daun tu. Ada dia gigit sikit je. Lepas tu dia ludah balik dan lari masuk rumah minum air. Katanya pedih. Luckily sikit je. Kalau tertalan banyak? Nauzubillah moga dijauhkan.

Hus nak pesan kt semua yang ada tanam pokok ni, eloklah dibuang je. Risau budak2 yang xreti apa lagi ni amik masuk mulut. Kids being kids kan.. Dorang curious. Semua menda nak explore. Kita yang kena sediakan safe environment untuk diorang.. Sentiasa pantau apa budak2 kecik ni buat. Lagi2 musim raya ni merata2 kita ziarah saudara dan kawan2. If anything happen always go straight to doctors ok.

Silakan share supaya semua orang alert. Semoga posting ni bermanfaat.

-Husnulkhotimah-

14.06.2019

Kredit: fb Husnul khotimah Fahmi