Memiliki rumah yang kecil dan sempit bukaannya bukanlah alasan untuk kita membiarkan tidak berhias dengan cantik. Lihat cara wanita cantik ini menghias rumahnya. Sangat hebat!
Seorang pengguna facebook, Watiey Abdullah telah berkongsi dekorasi yang amat menarik di akaun facebooknya bagaimana beliau mampu mengubah ruang kecil menjadi lebih menarik.

Kami kongsikan untuk anda, dan anda boleh mencuba mendekorasi rumah supaya nampak lebih cantik, kemas dan mewah walaupun hanya menggunakan barangan dari Kaison, Ikea dan sebagainya.

IDEA DEKORASI UNTUK RUANG KECIL. Boleh share kalau suka

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Hobi baru, bila cemuih makeup..Kadang-kadang bila travel sana sini, duduk hotel, rasa mcm seronok nya kalau hari-hari dapat duduk hotel. Design minimal, kemas. Lepas ni kelas makeup area Melaka @ Negeri Sembilan Watiey buat dekat rumah je.yeayyy.So alhamdulillah, lepas 2 bulan dapat kunci, dah complete sama mcm apa yang me and my husband rancang konsep rumah. so nak share la hasil dekorasi sendiri rujukan dari internet.huhu.

Walaupun tak besar mcm rumah Aliff syukri (haha), tapi setiap sudut tu ada ciri-ciri yang masing nak..tq cik abang Farhad Hassan sebab tolong realisasikan .

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Tips nak deco rumah?1) bincang konsep rumah sebelum mula masuk rumah.So nanti takda membazir beli barang merapu  tak tentu hala (walaupun ada juga terbabas )

2) dapat kan persetujuan dua-dua suami isteri

3) kalau isteri tak setuju, ulang step 1

4) kos? jgn terburu-buru. buat ikut bajet. mcm kita orang, masing-masing contribute untuk dapatkan barang yang nak. Duit saving untuk berjalan bercuti beli makeup beli segala benda la kami korbankan untuk deco rumah. Jangan smpi buat loan.

RUJUKAN MANA DAPAT BARANG?

IKLAN

Barang elektrik – House of lighting, Puchong

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Furniture – IKEA, Lazada

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Deco – IKEA, Kaison, Mr DIY

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Custom dining table – stuckwoodbyakubotak

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Custom pallet bed – pine pallet by Al Siddiq

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Vinyl Flooring – Al-Aqsa CarpetLangsir – takpayah laaa. mana-mana pun sama. haha

IKLAN

wallpaper – korea wallpaper

hard pipe dark oak solid wood loft – DIY MART

Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!
Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Tadaaaa. Watiey suka warna-warna sejuk suram kelam ? So warna utama grey beige then tambah pokok-pokok je nak bagi ada warna hijau sikit untuk nampak fresh. Dah siap deco pon still nampak ada ruang lagi, yang penting mesti cozy supaya nak lepak baca buku ke ape rasa rilek je ? Dinding kami biar kosong sebab taknak nampak crowded sangat.

Modern contemporary or industrial?..ye ke? hahaha.

Bahagian depan dah ada kerusi bagai..so area ni nak bagi nampak kosong dan luas dekat lantai kita pasang hard pipe + dark oak solid wood by DIY MART ?.

IKLAN

DINING ROOM..masa mula tengok macam ala sempitnya..sebab dah la suka masa masak tapi space alahai ?. Macam mana nak bagi nampak cantik dan selera nak masak????

Tadaaaa. ?So Watiey dan hubby decide buat konsep ala-ala macam cabin gitu. Warna-warna batu dan hijau buat nampak sejuk je ☺️. Meja memang dari dulu suka tengok meja kayu. Nak ada elemen natural. Memang favourite area ni suka lepak-lepak ngan husband kat sini sbb ‘rasa’ sejuk. Nanti nak tambah fountain boleh dengar bunyi air ala-ala kat sungai. Aduhh..

Hijau-hijau mesti ada, baru la mata dapat rehat. Tambah pokok hiasan sikit dengan wallpaper natural ada lumut-lumut hijau. Tenang nak makan Rumah Nampak Mewah, Kemas & Super Cantik Walaupun Ruang Kecil. Begini Cara Dekonya!

Bar area. Dua-dua kaki coffee. Jadi sini la tempat melepak macam zaman-zaman bercinta sambil perah coffeemaker tu ??

Ruang dapur memang sangat kecik so tak dapat nak letak banyak barang atas table top nanti nampak semak.So pakai la troli bergerak tu untuk jimat ruang.:)

Guest room, duk gaduh laki bini nak buat konsep apa. haha. Konsepnya, nak bagi guest tidur sampai tak nak balik. Hijau mesti ada, tambah dengan wallpaper bricks + hardpipe/dark oak solid wood. Tak payah guna almari makan ruang. Guest boleh guna pipe tu je nak gantung.

Finally my makeup room! dah cop siap-siap..hahaha. Sini la semua karya-karya Watiey terhasil. Thank you sudi baca sampai habis.

selamat mencuba!

SUMBER : Watiey Abdullah