Alangkah bahagianya hidup berumah tangga kalau semua lelaki berfikiran dan bersikap seperti adamcorrielee. Demikian antara komen yang diutarakan oleh netizen usai membaca kisah yang dimuat naik oleh pelakon ini.
Menceritakan pengalaman dan pandangannya yang menanti 10 tahun sebelum dikurniakan zuriat, perkongsian Adam Corrie nyata mendapat perhatian ramai. Tak kurang yang tersentuh dengan kisahnya dan isteri sewaktu mereka belum dikurniakan cahaya mata.
Ads
Jagalah isteri & anak sebagai anugerah & amanah yg Allah berikan pada kita sbg seorang khalifah keluarga.
Betulkan niat berkahwin kerana Allah. Bkn kerana makhluk & nafsu. jadikan perkahwinan jambatan ke syurga. Redha Allah yg kita minta.
Ads
Dugaan rumahtangga mmg banyak. Tempuhilah dengan berlapang dada. Ada ketikanya dulu, kami diuji dgn tiada zuriat. Ramai yg cadangkan saya berkahwin lagi. Tapi saya kata, buat apa saya kahwin lagi hanya nakkan zuriat.
Kebahagian rumahtangga bkn terletak pada adanya zuriat. Tapi pada diri kita. Bagaimana kita saling membahagiakan diri dan isteri.
Ads
Alhamdulilah selepas 10thn melayari rumahtangga. Allah anugerahkan zuriat juga iaitu @adamfatehlee. Sabar .. usaha.. doa.. Cinta perlu dipupuk dan disemai setiap masa dgn syariat. Jangan biarkan ia suram. . Cintalah pasangan kita masa keranaNya. Kebahagian itu akan hadir dengan sendiri selepas kita berusaha, berdoa dan tawakal padaNya
Raya makin menghampiri kita. Apa kata keluarkan segala balang dan bekas kuih raya untuk dibasuh terlebih dahulu.
Balang kaca seperti balang biskut raya serta bekas rempah ratus adakalanya meninggalkan kesan kotoran ketika disimpan lama. Malah kotoran ini juga melekat di dinding kaca dan biasanya agak sukar untuk ditanggalkan.
Lebih sukar lagi celahan balang kaca yang berlekuk dan berbingkai di atasnya.
Bahan ini pastinya mudah dan mesti ada di setiap rumah. Jom kita cuba sama-sama.
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan beras
Air secukupnya
Selamat mencuba!
Foto:
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jarang kita dapat lihat silaturahim yang harmoni di kalangan anak-anak yang bermadu. Biasanya kita hanya fokus kepada hubungan antara isteri-isteri sahaja.
Berbeza dengan keluarga besar Datuk Dr Zulkefli Mohamad yang cukup bahagia dan harmoni. Malah, ada keakraban antara anak-anak menyebabkan ada orang luar beranggapan mereka adalah kembar.
Namun, didikan yang baik oleh Datuk Dr Zulkifli serta isteri- isterinya membolehkan anak-anak sepakat dan sentiasa tolong-menolong antara satu sama lain.
Malah, mereka yang menjadikan bapa sebagai pakar rujuk turut mencipta kejayaan dalam pelajaran. Tidak hairanlah tunjuk ajar dan bimbingan si ayah antara kunci kejayaan kepada empat adik beradik daripada empat emak berbeza pada Konvokesyen Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kali ke-89 baru-baru ini.
Lebih manis apabila keempat-empat mereka iaitu, Juliana Aziera Zulkepli, 21, serta adik-adiknya, Ayu Shaheera, Zul Azril dan Zul Azrul merekodkan kejayaan yang cemerlang dengan menerima anugerah naib canselor dan diploma kelas pertama.
Juliana Aziera berkata, sekalipun tidak tinggal sebumbung namun mereka mempunyai hubungan yang rapat sama seperti adik beradik yang lain malah sering disalahanggap sebagai kembar kerana mereka seusia.
Katanya, sejak kecil, selain belajar di sekolah, mereka juga belajar di rumah bersama-sama dengan tunjuk ajar bapa mereka, Datuk Dr Zulkepli Mohamad.
“Kami berempat macam belangkas sejak kecil, belajar bersama-sama dan banyak menghabiskan masa bersama memandangkan kami sebaya dan banyak benda boleh dikongsi.
“Selain guru, papa yang banyak membantu kami dalam pelajaran. Dia yang jadi guru dan bantu kami di rumah malah sanggup pergi kelas semata-mata untuk bantu kami mengulangkaji pelajaran.
“Keadaan itu tetap sama sehinggalah kami menamatkan diploma perakaunan ini,” katanya.
Juliana Aziera dan Ayu Shaheera memilih untuk berehat seketika sambil bekerja di firma akauntan milik bapa mereka manakala Zul Azril dan Zul Azrul menyambung pengajian di peringkat ijazah.
Sementara itu, Zulkepli, 54 yang pernah menjadi tukang karut dikir barat dan dikenali sebagai Zul Wisma berkata, kejayaan anak-anaknya itu cukup bermakna buat keluarga besarnya dan berharap mereka akan menjadi contoh kepada adik beradik yang lain.
Menurut Pengerusi Eksekutif Zulkepli & Co. itu, selain hasil didikan guru di sekolah, kecemerlangan anak-anaknya turut didorong oleh kebahagiaan yang dipupuk dalam rumah tangga beliau.
Katanya, empat isterinya, Datin Hasnah Mat Ya, 59; Rafizah Senawi, 51; Nurida Razali, 51, serta Norreha Abdul Rahman, 48, amat rapat dan memahami antara satu sama lain.
Tambahnya, keakraban isteri-isterinya itu membolehkan kesemua 11 anak mereka turut membesar sebagai satu keluarga dalam suasana harmoni.
“Selain ilmu dunia, saya juga menekankan ilmu akhirat kepada anak-anak dan seluruh keluarga agar mereka berjaya dalam kedua-dua bidang dan sentiasa dekat dengan ALLAH.
“Sekalipun sibuk dengan tugas harian, saya akan pastikan anak-anak sentiasa dekat dengan saya.
“Anak-anak tidak pernah hadiri kelas tambahan di luar sebaliknya saya berusaha ajar mereka sendiri di rumah.
“Ia bukan sahaja membantu mereka cemerlang dalam pelajaran tetapi lebih penting mengeratkan hubungan antara kami semua,” katanya.
Sumber: Sinar Harian
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kalau sebut nama Azlina Ina Fans, pasti ramai yang kenal empunya diri. Nak nak lagi mereka yang suka memasak. Azlina sememangnya terkenal dengan resipi dan masaknnya yang sedap.
Untuk ibu-ibu yang pertama kali nak cuba buat roti gebu, boleh la tengok resipi yang dikongsikan ini. Lepas tu boleh buat untuk hidangan minum petang mahupun sarapan bersama keluarga. Asalamualaikum anak2 mak satu malaysia..Yg dinanti2..Sebab mak tgk terlalu ramai cari rotianak2 paksa mak bg resepi roti sbb resepi yg ade skrg bapak payah nak buat kene taruk macam2 tok nenek jemah sekalian.Jadi mak perlukan bantuan korg.Like dan komen 1 emoji.
Sebenarnye kite dah dapat pahala mudah dan bantu ramai ibu2.yg dalam keadaan skrg sgt stress bg yg xbyk simpanan dan tekanan dgn bekalan makanan.Kite bantu duit xmampu xpe kite bantu ringan kan beban mereka dgn bg dieorg nampk resepi2 mudah2 ni ok.
Mak cuba cipta sebenar nye resepi yg paling mudah.Xpening kepala nak pk BM ke mixer sbb semua org ade tgn.Xpayah pk pelembut pelik2 semua sbb semua kenal tepung kenal yis tu je bahan utama.
Roti gebu paling mudah viral
Cara membuat:
Ini yis kering paling mudah dapat. Kedai acheh pun belambak 11g.
Ni paling penting sbb kite xde bahan pelembut doh jd kita buat sendiri. bahan pun senang nak mati. Bahan2 pelembut doh:
– 2 sb tepung gandum
– 1 cawan air.campur kan kalau mak tapis sket mcm bancuh tu pas tu masak sampai die jd likat mcm tu.
Mak suke buat byk2 boleh simpan.korg gandakan je sukatan simpan peti ais masa nak guna panas kan tambah air sket boleh atau letak lua kejap bg hilang sejuk pn boleh.
Ok bebalik pd yis td
– 1/2 cawan air suam tp mak tuang dalam gelas tinggi takut die melimpah bile berbuih.
– 2sb gula( ni agent bukan agent ali. agent menghidup kan dan aktif kan yis,kalau yis rosak die xberbuih lepas 10 mnt ya).
– satukan xyah kacau dan ttup bia 10-15 minit.
lepas 10 mnt kite buat kerja sebenar nye kalau roti sekilo dapat sikit je pn. Kite buat sekilo terus je ok. penting kene ade besen beso xkisah la besen mandi anak ko pn boleh. basuh bersih. campur dalam besen tu. 1kg tepung gandum xkisah jenama ape xyah high protein janji tepung gandum jalan. ni mak pakai cap ros je tibai tu je ade ubang kan tgh2 mcm biasa ek letak 1 biji telur masukkan bersama:
– 3sb majerin atau butter kalau semua xde minyak pn boleh
– 3sb pelembut doh kite buat atas td
– sedikit garam halus mak guna garam pink himalaya
– 4sb susu tepung(nak letak2 xnak xpe saje bg sedap je)
– 1/2 sb baking powder(kalau ade bagus xde xyah pn xpe)
– 5sb gula(mak saje suke manis sket roti kosong tawar kang anak2 xmakan sgt so korg nak letak byk mana ikut korg) ok dah satukan gaul sampai jd mcm serbuk2 roti. Masukkan 1/2 cawan air yis berbuih td ok uli sikit-sikit. Penting ni ye. air biasa plus ais batu biar jap bg sejuk dah kalau xde air dalam peti ais yg sejuk pn xde jugak air penapis air yg sejuk tu pn boleh ok tambah mcm tu dan uli. so abis 1 cawan td eh. Ok last tambah air sejuk lepas 1 cawan td standby 1/2 cawan la gitu tp tuang sekadar nak lembut kan doh die mmg melekit kat tgn xpe. stop bile rasa die dah lembek2 sket maksud nye semua tepung dah basah ha mcm tu senang paham ya. ok stand by 1 cawan tepung lg tambah sket2 sambil uli tu tabur sket2 supaya doh xlekat kat tgn. Tu cara mak uli. kite tenyeh2 tarik tekan pakai perut tgn tu kedepan tarik ke belakang.Mak org nye paling malas nak tunggu elastik plastik bagai sbb tu mak dulu jarang buat roti. lama juga boleh tecabut tgn. ok dah sampai doh td tu licin maksud nye die xlekat2 kat tgn dah 10 mnt je lebeh kurg sambil2 tgk drama siap. ok mak pindah kat dalam bowl sebab senang ttup atas die nnt so xnak bg die lekat bile dah kembang mak tabur dulu tepung sket ok sbb masa tu malam roti ni pn payah kalau sejuk die lambat kembang.jd mak ade idea😝panas kan oven 100 darjah set 40 mnt ttup bowl dgn tuala lembab ok letak bowl dekat2 oven kan panas hahah so cepat la kembang yeay. Lepas 40-45 mnt tp masa 30 mnt mak bukak la tgk intai.biasa lah kite jakun😜😜ko pn mcm gitu nnt elee xngaku hahaha..ok die dah naik sekali ganda dan nampk cNtik😝😝 Tumbuk buang angin die korg xyah ikut sekali buang angin. mak pindah balik kat besen senang uli hahahahha ok bentuk2 kan. mak xpandai rounding2 ke ape ding janji bulat tibai. loyang letak minyak sket tgn masa uli last ni pn letak minyak ye. dan bulat2 kan tgn minyak sket. ok dah letak la dalam loyang yg ade. ntah bentuk ape mak pn menyampah tgk dah mcm roti canai. tibai je lah sendiri nak makan. ok panas kan oven mcm mula2 td 100 darjah 30 mnt xyah tutup loyang tu.
wah dah naik😂eh elok plak kahkah..ok bg mak masa ni adalah paling penting untuk roti yg uli alakadar ni.waktu die membesar ni kene betul2 die kembang jgn baru naik sket korg dah gatal bakar.mmg kene tunggu die naik elok sbb tu bia die kene haba oven sket bile panas die cepat naik.waktu mengembang ni sebenar nya proses doh dalam die betindak balas kalau kurg naik atau terlebih naik nnt roti keras.
agak2 dah penuh loyang cam tu sapu atas die dgn butter atau majerin klau semua xde susu segar pn boleh xde susu cair pn boleh kalau xde jugak minyak masak je
bakar suhu 150 masa 45 mnt api atas bawah tp bergantung oven masing2 lah jugak ek asal atas die perang2 tu roti masal dah lah tu.panas2 td dalam loyang sapu butter atau majerin bg die kilat sebenar nye tu je🤣
terbalikkan belakang die saje nak tgk biasa roti yg keras belakang die huduh hahaha helok kan belakang die pn geram.
koyak satu. aduh panas2 sedap cicah kopi o. inshaAllah mudah dan gebu .mak doakan korg cuba dan jadi mudah semua bahan ade kat dapur korg. dan jimat modal xsmpai rm5 pn. cara simpan nak roti lembut berhari hari.
subhanaAllah. Sungguh sebenar nye mak ade mixer bukan xde berapa kilo nak. tp mak menyelami hati org yg xpunye apa2. Tp ada tgn. jd mak guna tgn juga xpe. muah mak syg korg.
Alhamdulillah xlah sesempurna mcm org uli pakai bread maker atau pakai mesen mixer pakai tgn mmg la ade kurg sket normal tp tetap jd roti xjd sushi tu boleh la kan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.