Bagi ibu bapa yang bekerjaya, pastinya berada dalam dilema kerana terpaksa meninggalkan anak dengan orang lain. Baik di rumah pengasuh atau di pusat jagaan kanak-kanak.

Kebimbangan kian bertambah dengan timbulnya pelbagai kes membabitkan kanak-kanak sama ada tersedak susu, didera dan diculik dan sebagainya lagi.

Hanya doa dan tawakal mengiringi pemergian anak dan ada antara ibu yang tak sabar menunggu petang untuk mendapatkan anak di rumah pengasuh.

Imam Muda Asyraf semalam berkongsi doa sunnah yang diajar Nabi SAW dalam melindungi anak-anak. Dia tersebut dibacakan oleh Nabi Ibrahim kepada dua anaknya, Ismail dan Ishak.

IKLAN

“Bimbang Bila Ditinggalkan Di Sekolah Atau Pengasuh.” IM Asyraf Kongsi Doa Ajaran Nabi SAW Untuk Perlindungan Anak-Anak

Ada ketika kita bimbang anak-anak kita bila ditinggalkan. Bagaimana keadaan mereka sewaktu dihantar ke sekolah. Ada juga yang bimbang keadaan anak bila diberi kepada pengasuh. Ada pula yang risau gambar anak mereka dipaparkan di merata tempat dan sebagainya. Kita hanya mampu berusaha sehabis baik. Tetapi tawakkal kita pada Allah tak pernah luntur. 

IKLAN

“Bimbang Bila Ditinggalkan Di Sekolah Atau Pengasuh.” IM Asyraf Kongsi Doa Ajaran Nabi SAW Untuk Perlindungan Anak-Anak
Ini Antara doa sunnah yang diajar oleh Nabi SAW buat pelindungan anak-anak kita seperti mana yang di bacakan oleh Nabi Ibrahim AS pada anaknya Ismail dan Ishak. 
إن أباكم كان يعود بها اسماعيل واسحاق: “Sesungguhnya bapa kamu (Nabi Ibrahim berdoa) minta perlindungan dari Allah Taala dengan doa ini kepada Ismail dan Ishak. Dengan doa:

أعود بكلمات الله التامة من كل شيطان وهامه ومن كل عين لامة A’udzu bikalimatillahi at-tammati min kulli syaithan wa haamihi wa min kulli ‘ainin laamah
“Bimbang Bila Ditinggalkan Di Sekolah Atau Pengasuh.” IM Asyraf Kongsi Doa Ajaran Nabi SAW Untuk Perlindungan Anak-Anak
Artinya: Aku berlindung dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna (Alquran, Nama-NamaNya dan Sifat-SifatNya) dari segala ancaman Syaitan dan segala bahaya binatang berbisa serta segala kejahatan mata (penyakit ‘ain).

IKLAN

Demikian perkongsian dari Imam Muda Asyraf menerusi laman instagramnya.

View this post on Instagram

Ada ketika kita bimbang anak-anak kita bila ditinggalkan. Bagaimana keadaan mereka sewaktu dihantar ke sekolah. Ada juga yang bimbang keadaan anak bila diberi kepada pengasuh. Ada pula yang risau gambar anak mereka dipaparkan di merata tempat dan sebagainya. Kita hanya mampu berusaha sehabis baik. Tetapi tawakkal kita pada Allah tak pernah luntur. . . Ini Antara doa sunnah yang diajar oleh Nabi SAW buat pelindungan anak-anak kita seperti mana yang di bacakan oleh Nabi Ibrahim AS pada anaknya Ismail dan Ishak. إن أباكم كان يعود بها اسماعيل واسحاق: “Sesungguhnya bapa kamu (Nabi Ibrahim berdoa) minta perlidungan dari Allah Taala dengan doa ini kepada Ismail dan Ishak. Dengan doa: أعود بكلمات الله التامة من كل شيطان وهامه ومن كل عين لامة A’udzu bikalimatillahi at-tammati min kulli syaithan wa haamihi wa min kulli ‘ainin laamah Artinya: Aku berlindung dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna (Alquran, Nama-NamaNya dan Sifat-SifatNya) dari segala ancaman Syaitan dan segala bahaya binatang berbisa serta segala kejahatan mata (penyakit 'ain).

A post shared by Asyraf Ridzuan (@imammudaasyraf) on

Sumber: IG imammudaasyraf

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI