Seronok juga mencuba menanam jagung sebatas dua, dapatlah nanti dimasak bubur jagung, cucur jagung, puding jagung dan macam-macam menu untuk dinikmati bersama keluarga.

Pun begitu, kadang-kadnag kecewa juga bila menanam jagung ini bila dituai isinya tidak padat, ‘rongak-rongak’. Hendak sedikit isinya bahkan bila direbus pun, makan tidak puas jadinya.

Jadi sebaiknya anda ketahui dahulu ada satu teknik ini bila anda buat akan menjadikan isi jagung lebih padat dan sempurna. Nak tahu detail, jom baca perkongsian daripada Farah Aisyah Ahmad yang dikongsikannya di salah satu group berkebun di facebook.

Ini perkongsiannya.

Cara Mudah Saya Tanam Jagung

 

Bina sedikit batas, semampunya sahaja. Buat lubang sedalam lebih kurang 2 cm dengan jarak 1 kaki. Setiap lubang letakkan 2 biji benih. Kambus biji benih dengan tanah hitam. Untuk jagung ini benihnya saya beli di kedai Eco, Bicolor corn jenama Grabbit.


Tiga perkara penting ketika menanam jagung:
1. Air
Siram pagi dan petang lebih kurang 250ml untuk setiap lubang

2. Baja
Mulakan pembajaan pada hari kesepeluh. Konsisten membaja seminggu sekali. Tukar kepada baja buah apabila bunga jantan keluar.

3. Pendebungaan manual
Disebabkan saya tak menanam banyak. Jadi pendebungaan manual sangat membantu untuk mendapatkan jagung yang penuh isinya.

Secara ringkasnya ketika bunga jantan mengeluarkan debu, petik setangkai bunga jantan dan golekkan pada bunga betina.

 

Rujuk gambar rajah ni.. bunga jantan (male) atas sekali.. bunga betina (female) celah daun yang bakal jadi buah jagung.

Waktu paling sesuai untuk pendebungaan ketika cuaca panas dan pukul 11.00 pagi -2.00 petang.

Ekstra info : Kalau buah jagung dah keluar dan ada rambut boleh buat pendebugaan dan letak baja. Itu membantu buah jadi besar dan elak jagung ronggak. Selagi debu bunga jantan masih ada, masih boleh buat pendebugaan manual.


Sumber : Farah Aisyah Ahmad

 

ARTIKEL MENARIK: Berkerja Sendiri Pun Masih Mampu Beli Rumah Seawal Usia. Triknya Buat Begini Dengan Guna Akaun Bisnes!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

IKLAN