Boleh dikatakan setiap lapisan umur suka menikmati keenakan rasa aiskrim, dari usia kanak-kanak hinggalah orang dewasa. Lagi-lagi jika dimakan pada waktu panas, memang cukup menyegarkan.

Selain aiskrim banyak dijual dipasaran dengan pelbagai pilihan rasa dan jenama, sebenarnya kita juga boleh membuatnya sendiri mengikut citarasa dengan olahan bahan-bahan yang sihat seperti penggunaan susu segar, susu rendah lemak, susu cair dan sebagainya mengikut kesesuain dan citarasa yang kita inginkan.

Ini sebagaimana yang dikongsikan di sini dan bolehlah anda mencubanya,

Aiskrim Coklat Homemade


1 cawan milo
2 sb susu pekat manis
susu segar farm fresh 200ml 2 kotak
2 sb ovalette
2 sb serbuk koko
2 sb nutella

Cara buat:
1.Mixkan 15 minit sampai naik 2 kali ganda.


2. Simpan dalam peti ais semalaman.

Tak ada mixer boleh guna blender  atau boleh beli DI SINI

Sedia untuk dinikmati

Turut berkongsi resipi oleh pemilik akaun facebook Siti Masitah Awang KechikFull, pasti akan mengujakan anak-anak kita untuk menikmatinya. Aiskrim ala-ala magnum yang mewah dengan coklat dan kaya dengan rasa susu, tentunya menjadi kegemarna ramai.

Bahan-bahan:

– half tin susu cair
– half tin susu pekat
– 200ml whipping cream (optional nak letak pun boleh tak letak pun boleh)
– 1.5 litre air
– 2 tbsp tepung jagung
– 1/2 cawan gula (rasa dulu baru bubuh gula banyak mana hangpa nak ok)
– vanilla flavor atau essence ikut suka

Cara buat:
*kacau semua dalam periuk tanpa api, pas dah sebati baru letak atas dapur
* masak dan kacau sampai mendidih
* sudah didih tutup api

IKLAN

Resepi chocolat
– 250gm milk chocolate beryls (kalu hangpa kaya boh la cadbury)
– 250gm dark chocolate beryls

Cara buat:
* cairkan guna kaedah double boil
* pastikan api tak kuat dan jangan bagi air tu terperecik dekat adunan chocolate ok
* Dah siap sempurna cokelat dicairkan letak tepi
* Masuk dalam piping bag ikat
* cara nak boh boleh rujuk gambaq kat bawah
Adunan ais krim bagi suam, hangpa jangan duk tuang hangat-hangat tu satgi tangan hangpa panas nak pegang susah, paham

Step masuk chocolate tu tgk kat bawah na

Chocolate tu pun bagi suam sikit
Boboh coklat agak-agak, jangan tebal jangan nipis
Kalu tebal satgi hangpa makan cokelat bukan ais krim
Kalu nipis serupa hangpa makan ais kerim coki coki tu bukan la ala-ala magnum
Kalu nak nampak serlah hangpa carila plastik besaq sikit…

IKLAN

Sumber : Siti Masitah Awang KechikFull & Srezuan Nazlan Ismail 

ARTIKEL MENARIK: Kuih Jala Guna Susu Coklat, Tengok Pun Anak-anak Dah Tahu Sedap. Rugi Tak Cuba Buat!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club