Perkongsian daripada Saudara Mazlan Zain berkenaan dekorasi kediaman miliknya, cukup mengujakan. Sekali pandang bagai sebuah resort percutian bertaraf lima bintang.

Ayuh kita cuci mata dan baca perkongsiannya untuk menyuntik inspirasi memiliki kediaman indah dan selesa ubtuk keluarga tercinta.


Memiliki kediaman sendiri bersama citarasa dan rekabentuk pilihan hati adalah impian setiap dari kita.

Peluang membina rumah di atas tanah sendiri 14 tahun lalu saya gunakan sebaik baiknya untuk merealisasikan kediaman bercitarasa sendiri.

Kediaman berkeluasan 5000 kaki persegi ini yang berkonsepkan tropikal Bali moden dibina di tepi sawah pada tahun 2006 mengadap Bukit Malau, Jitra.

Ketika itu, saya balik seminggu sekali ja kerana bekerja di Penang dan Ipoh sehingga tahun 2017.

Mulai 2018 saya tinggal sepenuh masa di situ bersama isteri dan 2 anak serta arwah mak. Mak meninggal di rumah saya ini pada 3.9.2019

IKLAN

Rumah Tepi Sawah Keluarga Ni Cukup Memukau!

Laman luaran saya kemaskan dengan susunan simen berpetak 3’x3′ bersama sedikit landskap tumbuhan hijau serta 2 wakaf untuk mengambil angin di tepi sawah.

Rumah Tepi Sawah Keluarga Ni Cukup Memukau!

Bagi ruang dalaman saya gunakan 90 peratus hiasan dari perabut lama terpakai yang dikumpulkan sejak 1995 sehinggalah kini.

Rumah Tepi Sawah Keluarga Ni Cukup Memukau!

IKLAN

Memandangkan kediaman saya agak terpencil di tepi sungai dan sawah, saya memilih untuk tidak menggunakan langsir untuk kesemua ruang kecuali bilik tidur.

Maka kesemua pemandangan indah di sekeliling rumah dapat dilihat dari dalam.
Moga tidak diintai oleh orang yang tidak bertanggungjawab..Amin..

Rumah Tepi Sawah Keluarga Ni Cukup Memukau! Rumah Tepi Sawah Keluarga Ni Cukup Memukau! Rumah Tepi Sawah Keluarga Ni Cukup Memukau!

Saya kongsikan untuk tatapan sahabat KKD. Mana tahu jika ada di kalangan sahabat yang bercadang membina rumah di tepi sawah bolehlah jadikan model rumah ini sebagai inspirasi dan rujukan andai berkenan.

IKLAN

Rumah Tepi Sawah Keluarga Ni Cukup Memukau!

Meja empat segi terpakai tu saya beli di Penang pada tahun 2008. Dah lama terbiar di luar rumah. Saya mekap ia semula dan sapu varnis. Dibawa masuk ke dalam rumah dan dijadikan meja makan di ruang dapur.

Di permukaan meja saya sekali lagi menyusun lebihan jubin. Saya juga letakkan sebiji tempayan kecil/guri yang dihias bersama seikat kayu manis.

Saya tetap memilih deko bersama barangan lama/terpakai. Digabung bersama perabut baru.

sumber : Mazlan Zain