Tragedi yang menimpa pelajar Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung, Kuala Lumpur semalam buat hati jadi sayu.

Ibu mana yang tidak sedih bila mana anak yang dikandungkan dan dijaga sekian lama hilang dalam tragedi penuh mengayat hati.

Namun itulah ketentuan Allah SWT. Semuanya sudah tertulis dan syurga pastinya milik anak-anak syurga ini. Kehilangan nyawa lebih 24 orang dalam tragedi kebakaran awal pagi itu buat kita lebih buka mata.

Sebagai ibu dan ayah, pengetahuan dan orang kata, sentiasa beringat adalah yang selalu dan sentiasa kita kena amalkan. Ajar dan didiklah anak-anak kita untuk lebih peka dengan sekeliling.

Menghadapi kebakaran memang langsung tidak terfikirkan oleh kita. Namun api yang kecil yang kemudian menjadi marak, adalah lawan yang tak termampu untuk kita tangani. Sebagai ibu bapa apa yang boleh kita lakukan adalah sentiasa mengingatkan anak-anak kita.

Jika kebakaran berlaku, persiapkan ilmu untuk mereka dan ajar mereka untuk bertindak. Ini antara yang boleh ibu dan ayah bekalkan sebagai ilmu untuk anak-anak.

1. Tenang saat menghadapi kebakaran. Jangan cemas! Bila tenang, otak akan dapat berfikir dengan baik apa tindakan yang harus kita buat.

2. Jika kebakaran kecil dan masih boleh diatasi, segera padamkan dengan alat pemadam yang ada seperti APAR (Alat Pemadam Api Ringan) atau dengan kain atau guni yang dibasahi air.

3. Jika kebakaran disebabkan oleh litar pintas, segera matikan suis utama di rumah kita. Perlu segera bertindak!

4. Tutup kawasan terjadi kebakaran agar tidak menjalar ke ruang lain tetapi jangan dikunci.

IKLAN

5. Jika kebakaran besar, segera keluar rumah dan ajak semua keluarga meninggalkan rumah dengan segera!

6. Jangan sibukkan diri untuk mengumpulkan barang di dalam rumah. Jika kesemua barang berharga ini mampu dicapai dengan mudah, langkah ini mungkin boleh anda lakukan. Jika tidak, tinggalkan sahaja. Nyawa anda dan keluarga lebih penting!

7. Berjalanlah dengan tenang, jangan lari dan jangan panik.

Rumah Tiba-Tiba Terbakar,  Ini Yang Patut Ibu Ayah Beritahu Pada Anak-Anak, Jangan Cemas!

8. Ketika berjalan atau berlari, peluk anak-anak yang masih kecil dan ucapkan kata-kata yang baik buat mereka.

9. Jika asap tebal ketika berjalan atau dalam satu kawasan, tutup hidung dengan baju dan jangan sampai anda dan anak-anak menyedut asap.

IKLAN

10. Jika melalui pintu yang tertutup, periksalah suhu terlebih dahulu dengan meletakkan belakang telapak tangan di pintu. Kemudian pegang tombol pintu, jika panas tukar jalan lain untuk keluar.

11. Usahakan untuk berada di kawasan yang terbuka luas untuk bernafas. Cari kawasan yang anda pasti selamat untuk anda dan anak-anak!

Rumah Tiba-Tiba Terbakar,  Ini Yang Patut Ibu Ayah Beritahu Pada Anak-Anak, Jangan Cemas!

Tip Keselamatan Keluarga
Ini yang dikongsikan oleh seorang lelaki yang pernah menghadapi saat kebakaran di rumahnya. Apa yang boleh dikongsikan olehnya adalah sentiasa beringat dan buat beberapa langkah penting untuk menghadapi saat luar jangka seperti ini. Ini yang patut ibu ayahlakukan di rumah.

Tip 1: Pastikan rumah anda mempunyai dua pintu untuk keluar masuk dengan mudah. Ini penting dan pintu ini jugalah yang akan menjadi penyelamat anda kelak.

IKLAN

Tip 2: Pastikan jalan menuju ke pintu ini tidak dihalang oleh susunan perabot atau barang yang buat anda sukar nak bergerak. Bila berlaku kebakaran, pasti laluan lebih lancar.

Tip 3: Buat kunci pendua. Letakkan pada dua atau tiga kawasan berbeza dan paling penting mudah dicapai ketika anda tidur. Ketika panik, anda hanya mampu capai apa yang ada di depan mata sahaja!

Rumah Tiba-Tiba Terbakar,  Ini Yang Patut Ibu Ayah Beritahu Pada Anak-Anak, Jangan Cemas!

Tip 4: Beli alat pemadam api di rumah. Beli Fire Extinguishers jenis ABC powder untuk kebakaran jenis kertas, kayu, elektrik dan gas. Tak mahal pun, sekitar RM110 sahaja.

Tip 5: Tak salah kalau anda nak beli dan pasang alat pengesan asap kebakaran atau smoke detector fire safety di rumah. Bila menyedari ada asap yang muncul, alat pengesan ini akan berbunyi. Lebih selamat!

Tip 6: Kalau ada duit lebih lagi elok juga belikan selimut tebal atau fire blanket, khusus untuk memadamkan api.

Tip 7: Kena latih isteri dan anak-anak jika berlaku kemungkinan kebakaran. Ajar apa yang kita patut buat seperti langkah di atas.

Ini sangat penting!