Tak pelik pun bilamana kita sebagai pengguna internet ini terlupa password. Maklumlah terlalu banyak sangat password perlu dibuat  setiap kali melakukan beberapa urusan secara online. Ini penting demi keselamatan dan privacy kita sebagai pengguna, itu sebab diciptakan kata laluan.

Tapi itulah, bila terlupa atau keliru berkaitan password yang kita cipta itu menyebabkan sukar pula untuk kita log in.

 

 

Diakui mungkin itu sebabnya ada butang ‘forgot password’ bertujuan untuk memudahkan kita cipta semula password baharu. Tatapi banyak pula step yang perlu dilakukandan apa yang lebih memeningkan kepala,kena ingat pula password baru yang telah dibuat. Sudah bertambah password jadinya!

Jadi tahukah anda sebenarnya ada cara lain yang lebih mudah boleh kita buat tanpa perlu kita klik ‘Forgot Password’ dan kita tetap boleh dapatkan semula password yang kita terlupa itu. Ini seperti mana yang dikongsikan oleh Hafizi Zain di aplikasi Tik Tok.

Langkah 1 : Pergi ke apps Google Chrome  yang digunakan untuk layari laman web .

Langkah 2 :Tekan titik tiga yang terletak di bahagian atas kanan.

Langkah 3 : Scroll ke bawah hingga anda nampak Setting, kemudian klik.

Langkah 4 : Kemudian klik Passwords

Langkah 5 : Secara automatik akan tersenarai semua website bersama password yang pernah kita masukkan sebelum ini.

Langkah 6 : Untuk melihatnya, klik mana-mana senarai yang anda lupa password.

IKLAN

Langkah 7 : Kemudian klik icon mata untuk lihat password.

Senang bukan? Dan yang penting password kita tidak perlu mencipta password baharu. Guna sahaja yang password terdahu yang pernah kita gunakan.

 

Nak lagi jelas ini dikongsikan video untuk anda semua.

@hafizi.zain Khas untuk korang yang selalu lupa password. Meh tengok sini meh. #viral #tiktokmalaysia #tiktokindonesia #tips #fypシ #tipsbisnes #tipsandtricks ♬ Epic Music(842228) – Pavel

 

IKLAN

Jom saksikan selebriti berkongsi resipi dan momen memasak bersama keluarga tercinta pada 11-17 Julai ini setiap jam 2.30 petang hanya di FB keluargamagazine.

ARTIKEL MENARIK :Ditipu Agensi. Berhabis RM76K Nak Pergi Haji, Namun Suami Isteri Ni Terkandas Di KLIA!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Ibu Ni Kongsi Pengalaman Jelajah Turki 30 Hari Guna Kereta Bersama Anak Beranak!