Cabaran ibu bapa dalam mendidik anak bukan suatu yang mudah. Termasuk berasa cemburu dengan kejayaan anak orang lain. Lumrah setiap ibu bapa inginkan anak yang hebat-hebat. Baca perkongsian ibu ini Nurul Ilyani sungguh inspirasi.

____________________________________________________________________

Selalu cemburu nikmat orang lain? Cemburu anak orang lain lagi pandai, lagi bagus, lagi advance?

Anda tidak berseorangan. Mustahil dalam jiwa manusia itu tidak ada perasaan cemburu. Tapi Islam ada panduan nak menangani perasaan cemburu.

Ada anak didik saya dulu di APC Sri Gombak 2, kawan Dhuha, anak kawan saya Khairiah Abdul Rahim (tak boleh tag pula), sebaya Dhuha. Kalau saya nak ulas, mashaAllah tabarakallah. Dia contoh yang baik. Dia bench mark untuk saya train Dhuha.

Bila dia dengan rakan, dia such a nice friend. Dia suka tolong without people asking.

Dia pandai hormat guru. Bila dia duduk di posisi follower, dia jadi follower yang baik. Jadi dia mudah beri kerjasama dalam kerja kumpulan.

Dia pandai jaga ton suara. Dia ada self-confidence. Walaupun saya tidak pasti tahap akademik dia (tahun depan baru dia join Loppy Academy), saya pasti akademiknya tahap yang baik.

IKLAN

Bila dia dalam kumpulan yang semua pasif, dia ubah karakter untuk jadi seorang ketua.

Masa saya observe, saya banyak kali cakap dengan suami, I just make a du’a yang Dhuha at least ada akhlak sebagus ini, mashAllah. Masa suami tengok dia, suami ada pandangan sama. We both agreed on that.

I make du’a for her yang satu hari nanti dia akan jadi orang yang berjaya dunia dan akhirat. Being a teacher and a mother at the same time, I would sometimes feel jealous.

Jadi ada doanya kawan-kawan, wanita-wanita, ibu-ibu. Kenapa nak doa kepada orang yang kita cemburu itu?

IKLAN

Manfaat doa ini:

1) Bila kita doakan Allah tambahkan lagi kebaikan kepada orang, malaikat akan doakan kita yang sama. Jadi sebenarnya, kita doakan diri kita.

2) Bila doakan orang, kita bersihkan hati kita yang kotor. Bila kita selalu cemburu sebenarnya hati kita beracun. Jadi bila Allah bersihkan hati kita melalui doa, kita lebih dekat dengan Allah.

Akhirnya, banyak manfaat kita dapat, MashaAllah. Subhanallah alhamdulillah allahuakbar.

IKLAN

Jadi.
Ini doanya. Pendek saja. Maknanya mashaAllah deep sangat.

“Allahumma zid wa barik”

“O Allah, increase them in what you’ve given them and put blessings in it.”

Ya Allah, tambahkan apa yang Kau berikan kepada mereka dan kurniakan keberkatan. Aamin.

Share jika bermanfaat especially to a mother like me

Ummu Ilham
Homeschooler
Educator
Mompreneur

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI