Umum terutamanya umat Islam sedia maklum air zamzam berasal dari telaga di kawasan Masjidil Haram, Mekah. Biasanya, mereka yang menunaikan Haji dan Umrah akan berkunjung ke telaga zamzam dan bawa pulang ke tanah air untuk disedekahkan atau disimpan sebagai bekalan.

Terbaharu, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini telah mengeluarkan satu posting di Facebook tentang larangan jualan air zamzam. Hal ini kerana ada segelintir individu mengambil kesempatan dengan membuat perniagaan air zamzam disebabkan permintaan yang tinggi kerana banyak khasiatnya.

Terdapat pihak yang mengambil kesempatan mengimport, menjual dan mengedarkan air zamzam sempena kedatangan musim haji pada tahun ini. Diingatkan semula bahawa penjualan air zamzam di Malaysia adalah DILARANG dan pihak yang melakukan perkara tersebut bakal dikenakan hukuman jika disabitkan kesalahan.

IKLAN

Malah, pihak kerajaan Arab juga melarang pengeksportan dan penjualan air zamzam.

Untuk pengetahuan, air zamzam ini termasuk dalam kategori air mineral semula jadi yang telah termaktub di bawah Peraturan360A, Peraturan-peraturan Makanan 1985.

IKLAN

Rupanya Air Zamzam Tak Boleh Dijual! Boleh Kena Denda RM10,000 Atau Penjara Kurang 2 Tahun

Bagi yang mempunyai maklumat tentang kegiatan pengimportan, pengedaran dan penjualan air zamzam ini, diminta menyalurkan aduan kepada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan KKM, Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat.

IKLAN

Sebarang pertanyaan dan aduan juga boleh dilakukan secara atas talian di laman web rasmi dan laman Facebook KKM.

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

https://www.youtube.com/watch?v=MdGai8Xtf3A

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI