Bergelar ibu bapa, kadang-kala kita tidak menyedari ada kesilapan dalam mendidik anak-anak.

Sudah pasti setiap  ibu baga ingin cahayamata kita menjadi anak yang cemerlang dalam pelajaran. Lantaran itu, kita sanggup berhabis wang ringgit menyediakan kelas tambahan buat anak.

Namun, setiap anak punya karektor tersendiri yang memberi kesan kepada pembelajarannya.

Ingin tahu lanjut, ikuti perkongsian Dr Taufiq Razif ini.

Kena faham personaliti anak

Kalau ada anak yang masih belajar, tolong baca dan fahami ilmu ni.
Cara anak belajar sebenarnya berbeza beza bergantung kepada karakter & personaliti anak kita.
Mereka boleh je belajar macam biasa tapi kalau kena cara dan mengikut karakter & personaliti anak kita maka ilmu yang dibaca tu akan lebih cepat diserap & lebih berkesan untuk anak kita. Barulah mereka senang skor exam dan mudah faham apa dia belajar.

KATEGORI ANAK IKUT FOKUS PEMBELAJARAN

– Ada anak fokusnya pendek. Kena banyak belajar di luar kelas dan buat banyak aktiviti

– Ada anak fokusnya panjang. Boleh bagi dalam bentuk jadual yang ada timeline supaya dia boleh bersiap sedia

– Ada anak yang jenis competitive. Mereka suka nak menang dan suka dipuji. Mereka akan perform kalau boleh berlawan dengan orang lain.

– Ada anak yang family style focus. Dia akan cepat serap ilmu yang dia pelajari kalau dia belajar dalam study group

IKLAN

– Ada anak suka belajar dalam keadaan semuanya teratur dan kemas. Kalau tempat belajarnya tak kemas memang dia jadi tak boleh fokus

– Ada anak yang jenis paling hebat belajar bila dia diberitahu yang dia akan jadi contoh pada pelajar yang lain.

InsyaAllah bila cara belajar ni sesuai dengan karakter & personaliti anak kita maka jangan pelik kalau tiba tiba anak kita jadi hebat dan minat belajar.

Mungkin selama ni bukan anak kita taknak skor peperiksaan dan kelihatan malas cuma mungkin cara anak kita belajar tu tak kena dan tak matching dengan karakter dan personaliti mereka.
kenali-Anak
Nota kaki : Tolong ajarkan ilmu ni pada pasangan masing masing juga ya supaya mereka pun boleh sama sama fikirkan tentang pendidikan anak anak

IKLAN

Sumber: Taufiq Razif

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club