Kadang kala, asyik makan nasi aje, tentu boring kan. Apa kata menu berbuka puasa hari ini makan menu Western misalnya chicken cop atau lamb cop ker. Tambah kaw bila dipadankan dengan sos black pepper. Tentu menjilat jari!

Sebenarnya nak buat chicken chop mudah aje. Cuma nak buat sos tu yang susah. Jika sosnya tak menjadi, terus hilang nikmat ayam chicken cop.

Ikuti resepi viral sos black pepper untuk dipadankan dengan ayam atau daging panggang.

IKUTI PERKONGSIAN INI

Resepi Sos Black Pepper Viral

Pernah nampak gambar sos viral ni?
Cikgu pun tak sangka merata-rata perginya resepi sos blackpepper cikgu pernah kongsi dulu. Jadi cikgu kongsikan lagi sekali dalam ayat lebih ringkas. Kawan yang dah pernah cuba sangat setuju resepi ini tersangat sedap. Kena sekali dengan citarasa. Langsung tak muak.

Silakan resepi lengkapnya.

1. Panaskan 3/4 sudu besar Planta dalam api
kecil sahaja.

Masukkan 1 ulas bawang putih yang
telah diracik halus.Tumis sehingga naik bau.

IKLAN

2. Masukkan 1 tin sos spageti keju.
Pilih yang botol kuning seperti dalam
gambar.
Saiz tin paling kecil (250 gram kalau tak
silap).
Tambahkan air suam 1 cawan atau lebihkan jika pekat.

3. Masukkan 1 sudu besar serbuk cheese.
(Optional) Kalau ada lagi sedap.

4. Tambahkan 1/2 sudip kicap Jalen lemak
manis.

Boleh tambahkan ikut kesesuaian warna
kalau suka gelap.
* jangan guna kicap masin*

IKLAN

5. Masukkan 3/4 sudu besar serbuk lada hitam
kisar.

Juga masukkan 3/4 sudu kecil gula
(Boleh masuk sikit-sikit untuk langkah
selamat)
Kacau sebati.

6. Tutup api setelah semua rasa sebati.

Siap untuk sos black pepper viral. Yang dah cuba ramai yang syok sendiri. Sebab boleh masak sos yang sedapp sangat.

Sos spageti
Kicap lemak manis
Kisar lada hitam
Ada yang nak tahu resepi lamb diperap? Tak kena dengan perasanya, daging rasa hambar juga. Haa Kalau ramai nak, nanti cikgu edit di sini. *Edit* Bahan perapan ringkas untuk daging kambing (3 keping) – 1 senduk sos lada hitam – 3 sudu kicap lemak manis – 3 sudu sos tiram – 1 sudu besar mixed herbs * anggaran sukatan lebih kurang sahaja. Boleh ubah ikut kesesuaian citarasa. – Panaskan sedikit Planta. Grill daging sehingga half cook. – Selepas itu, layurkan seketika daging atas api gas untuk menghasilkan bau yang sedap. – Sedia untuk dihidangkan bersama sos blackpepper mabeless.

Sumber: Afy AL Habibi