Perasankah anda sekiranya anda membunuh semut pada satu tempat (tanpa menggunakan sebarang bahan semburan) semakin banyak semut yang akan datang menghurung?

Ikuti penjelasan oleh Pakar Kimia, Dr Fatimah Salim   ini.

Sebenarnya semut berkomunikasi melalui ‘bau’. Ingat, bau ialah bahan kimia yang meruap. Semut akan membebaskan bahan kimia meruap yang berbeza untuk menghantar isyarat.

IKLAN

Antara bahan kimia yang paling kuat baunya, digunakan sebagai amaran dan mampu dikesan dari jarak jauh oleh semut-semut lain ialah pheromone. Apabila semut mengesan bau pheromone, mereka akan segera bertindak.

Sekiranya semut-semut ini mati (dilenyek atau terkena renjatan elektrik), maka banyak lah bahan kimia pheromone yang terbebas. Ini kan menarik perhatian lagi banyak semut berdekatan untuk datang menghurung tempat kejadian.

IKLAN

Maka jangan hairan jika kotak suis elektrik dipenuhi dengan banyak semut mati!
Sedikit fakta menarik mengenai semut:

IKLAN

• Terdapat lebih daripada 12,000 species semut di muka bumi ini yang telah diketahui. Kebanyakkan daripada species ini tidak berbahaya kepada manusia (cuma boleh membahayakan emosi kalau terlalu banyak!).
• Semut Monomorium boleh menjadi agen membawa kuman yang boleh menyebabkan penyakit. Semut rumah biasa (pharaoh ant) pula boleh menyebabkan masalah pernafasan seperti asthma.
• Semut merah yang banyak mampu membunuh haiwan seperti ayam.
Tips: Oleh kerana kita tahu punca tarikan semut ialah ‘bau’, maka kita boleh mengurangkan/ menutup bau bahan kimia meruap pheromone daripada sampai kepada semut-semut lain. Contoh dengan menyembur dengan bahan meruap yang lebih kuat baunya seperti cuka, minyak angin, minyak wangi atau sembur dengan racun serranga saja.
Semoga bermanfaat!

Sumber: Fatimah Salim

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI