Rupanya Simpan Sayur Dalam Aluminium Foil Bantu Tahan Lama Lebih Seminggu & Tetap Segar. Syaratnya Jangan Basuh!

Share

Sayur yang dibeli Taj tahan lama memang buat kita pening kepala kan. Nak guna semua banyak sangat kan. Kalau beli sedikit nanti kena keluar ke kedai lagi.

Pelbagai petua dan tip untuk simpan ia agar tetap segar dan tahan lama. Ibu-ibu boleh cuba petua yang satu ini. Mudah, tak banyak modal dan yang penting boleh tahan seminggu lebih.

Petua mudah ini dikongsikan oleh puan Eyfa Emir

Tips Simpan Sayur Tahan Lebih Seminggu

Saya dah cuba macam-macam cara untuk simpan sayur supaya tahan lama.

Keluarkan dari plastik la. Potong masuk dalam bekas la. Tapi kalau sayur hijau selalunya tak tahan sangat. 2-3 hari dah busuk.

So far, cara ni paling berkesan untuk saya. Cuma perlu aluminium foil dan ada juga yang letak tisu. Tapi saya tak guna tisu pun. Hehe.

Caranya:

1. Sayur baru beli, jangan basuh

2. Potong aluminium foil ikut saiz dan jumlah sayur

3. Masukkan sayur, lipat foil elok2 dan labelkan

4. Simpan dalam peti ais bahagian bawah (chiller)

5. Bila nak guna baru basuh, lebihan simpan semula dalam tu

Insyaallah tahan lebih seminggu dan segar. Cuba lah. Semoga bermanfaat!

#TipsDanPetua

#EyfaEmir

 

 

 

IKLAN