Anak yang cerdik pandai adalah kebanggaan ibu bapa. Malah ada yang menyediakan kelas tambahan untuk melatih anak bertambah baik.

Ada segelintir ibu bapa merasa resah apabila mendapat tahu anak berada di kelas belakang yang selalu dianggap tiada masa depan. Sedangkan tanpa mereka ketahui bahawa barangkali anak-anak kita mempunyai potensi besar dalam bidang lain.

Sebagaimana perkongsian wanita ini.

“Salah Ke Kalau Anak Tak Pandai?” Deep Teguran Wanita Ini Dengan Sikap Ibu Bapa Yang  Fanatik Nak Anak Kelas Depan. 

IKLAN

SALAH KE KALAU ANAK KITA TAK PANDAI?

Nad nak tulis panjang lebar. Tapi Nad bgtau siap2. Disclaimers. Ini adalah pendapat Nad. Mungkin cara kita berbeza-beza. It’s ok to be different opinion. No kecam2. No offense.
..
Twin Sumayyah sekarang berada dalam kelas ke 3, iaitu kelas terakhir dalam sekolah(berdasarkan jiran2 bgtaula). (Sekolah memang ada 3 kelas je dlm setiap darjah)
Sbb Sumayyah daftar lambat sikit so cikgu masukkan jela dalam kelas yg masih kosong.
Nad ok je mana2 janji ko belajar sudahla nak.
Sehingga lah 2minggu ni cikgu buat Ujian Pentaksiran Utk semua murid darjah 1..
Harini kecoh dekat group kelas sekolah Sumayyah ada yg dah kena naik kelas dan ada yg kena turun kelas.
Lepas dah rombakan pertama cikgu Rombak lagi.
Rombakan ni dia tak macam dulu. Pandai duduk kelas depan. Kau tak pandai dok kelas belakang.

IKLAN

Skrg ni sistem Kalau 36 org yg budak pandai yg sepatutnya duduk kelas pertama tu diagihkan pada 3group(12org) dan masuk ke 3kelas..so semua sama rata duduk kelas campur dengan budak2 yg agak lemah dlm pelajaran.. Jadi diorg akan belajar bersama2.
Takda lagi pilih kasih, homework dia lebih homework aku kurang.
Aku pun mcm haa ok la. Ada bagus juga cikgu buat mcm ni Supaya anak2 takda yg tersisih.
Sumayyah kat kelas no.3 lagi. Kelompok pandai ke tak pandai aku mmg takde milih2 janji ko belajar faham sudahla..

.
Ada Mak Pak yg mengamuk siap tunjuk sijil anak sekolah. Sijil yg lepas2. Dah masuk macam2 Tusyen Anak sy pandai dalam segala hal Kenapa tak masuk juga kelas no.1… Akk abgnya semua excellent tak pernah turun kelas. Kenapa anak sy Yg ni sy tau dia pandai dia tak jadi mcm akk Abgnya? Kenapa nak kena belajar bercampur dengan anak2 yg lemah pelajaran..
Naik hangin semualah gayanya.
Masing2 bertanya cikgu buat ujian pentaksiran berdasarkan apa?
Dah berkali kali cikgu explain dengan sistem skrg. Tak mahu juga dia faham.
Masih sampai ke Saat ni meleret leret lagi belum habis lagi mengamuk tu. Aku mcm biasala,Silent Reader
Last2 paling tahap kemuncak dah hamun cikgu, Cikgu terus mute kan group. Bagus juga.

IKLAN

ANAK TAK PANDAI TETAP AKAN BERJAYA JUGA
.
Guysss… What’s wrong Kalau anak kita kelas no.3 , no4 no5 no6 atau Waimah no 18 pun.
Kenapa Kalau anak kita kurang pandai sedangkan kita dah pun usaha.. Memang anak kita kena duduk kelas no 1 ke baru berjaya dalam hidup??
.
MashaAllah.Aku ingat dah tahun 2021 mak Pak lagi open minded. Tapi masih ada lagi Pikiran gini.
Nad faham , tahun Lepas anak kita semua byk tertinggal pelajaran. Sistem pembelajaran sekolah pun jadik Huru hara.. cikgu2 buat pengkelasan Sbb anak kita ada yg lemah memBaca dan mengira.
Jadi cikgu dapat beri tumpuan lebih dan fokus pd anak2 yg lemah ni dan kawan2 yg pandai dpt ajar sama.
Tak mustahil satu hari nanti anak2 yg di belakang ni yg akan score.
Pada Nad jadik seorang pendidik cikgu mesti nak yg Terbaik. Tak kisah la anak kita pandai atau lemah.. cikgu mmg nak anak2 semua berjaya.
Nad selalu pesan dekat Twin Sumayyah, cikgu syg semua. Kalau cikgu marah mesti ada sebab.

Sebab kita degil. Cuba Kalau kita usaha lebih, jadi budak baik ,mesti kita dapat lebih dan semua org Syg kita.
Nad faham, Setiap anak tu berbeza-beza.
Macam Twin diorang ni Kinestatik learner.
So Kalau ajar dia gitu duduk saja ngadap susah sikit.
Kalau ko ajar dia sambil main basikal, tengah jalan ajar dia baca signboard Insyallah dia Boleh buat. Setiap anak tak sama cara mereka faham satu2 perkara.
.
Anak Tak pandai Tak berjaya? Susah nak compete dengan Market?
Nad dibesarkan dalam keluarga yg meraikan semua. Kau pandai ok. Kau tak pandai pun ok.
Yg penting AKHLAK & ADAB.
Mak pesan pada semua dan segala 7keturunan kami sijil tinggi Tara gantung selimpang Anugerah Dekan Naib Canselor mana pun Akhlak takda Kau jatuh tempat terakhir.
Didik anak bukan Utk Pandai, Pandai tu satu advantage, Didik anak Utk dia jadi org yg berguna. Berbakti. Walaupun dia kurang sekalipun layanan tetap sama.
Nad sendiri pernah berada dalam kelas pertama dan terkahir.
Tapi syukur mak & Arwah Ayah tak pernah bezakan kami. Sekolah rendah Nad memang tak pandai. Pernah kena lempang pulak tu dengan cikgu Matematik sebab dah darjah 4 tak padai mengira lagi. Dahla tak pandai, pemalas pulak buat homework. Dapat sekali penampar ajaib terus excellent Math aku sampai sekarang. Terima kasih Cikgu Kamarudin 😂👍🏻
.
Dalam keluarga kami , kami ada kak ipar Professor, Abg Doctor, Ada yg belajar kemahiran sampai SPMV ada yg biasa2 saja.
Bila duduk berbual, hal anak pandai dan tak pandai bukan topik kami.
Kecemerlangan, Sijil bukan perkara yg nak dibanggakan.
Anak kita bukan bahan perlumbaan dan peragaan kebanggaan.
Begitu juga hal duit Kau kaya kah tukar Kereta apa bisnes ko untung berapa juta tahun ni semua bukan topik kami.
Mak dah pesan awal. Jgn beza2kan. Kita semua nak redha Tuhan. Jangan guriskan hati org dengan perlumbaan yg kita cipta sendir.
Banyak lagi topik2 yg menarik Boleh dibualkan.
.
Raikanlah perbezaan.
Buanglah mentality jauh2. Anak tak pandai tak berjaya, kerja teruk dah besar – Anak pandai confirm kerja Gred tinggi2.
Semua orang dah ter tulis rezeki masing2. Dia tak pandai pelajaran Tapi skill lain2 kemahiran lain dia excellent.
Kita dah Zaman meraikan perbezaan semua.
Yg ptg kita Sama2 didik anak jadik org yg Baik.
Kita tak tahu anak yg mana akan cuci kencing dan berak kita bila dah tua nanti.
.
Percayalah. Gred bukan penentu masa depan .
Didik anak kita jadik manusia yg Baik. Pandai tak pandai tulah tahap kemampuan dia.
Yg penting mereka happy pegi sekolah dan takda masalah displin.Kalau ada cepat2 kita bantu dia.💪🏻
.
Nadia Fuzi
(Mak kepada anak kelas hujung yg ok2 saja )
.
Ps/: Yg aku pening Twin Sumayyah tengah tnya. cikgu ade jual Pensel Smiggle tak dekat Koperasi sekolah
Mentang2 mak dia tokey Smiggle,
Tahun depan bakal2 jadik Tokan Pensel nampaknya.

Sumber: Nadia Fuzi