Sambal adalah antara menu yang wajib ada dalam hidangan masakan.

Terdapat pelbagai jenis sambal yang boleh dijadikan pilihan untuk menjadi penyedap rasa.

Menarik dengan perkongsian ini, puan Ruby Suhana Said yang berkongsi resipi sambal kelantan.

Katanya resipinya itu adalah turun temurun arwah nenek di Kelantan.

Jom ikuti resipi ni. Memang penambah selera.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

IKLAN

Sambal Kelantan Petua Nenek Turun Temurun, Memang Sedap!

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

BAHAN-BAHAN
4 biji Bawang holland (dibakar/ panggang)
1 labu Bawang putih (dibakar/ panggang)
4 biji Tomato (dibakar/ panggang)
6 biji Cili merah
Segenggam Cili api (ikut level pedas masing2)
8 biji Limau kasturi (blender dengan kulit)
1/2 cawan cuka
2 keping kecik / 1 keping besar Gula Nisey (Gula kerek)
4 sudu makan gula putih (ikut level manis masing2)
Garam sedikit je

***tak payah tambah air

IKLAN

CARA PENYEDIAAN
Blend semua bahan, biar kejap beberapa jam sebelum masuk dalam balang. Kalau simpan dalam fridge memang boleh tahan lama.
Sambal ni makan dengan apa pun sedap. Buat paste jadi kuah dengan ikan/ ayam/ udang pun sedap. Selamat mencuba gais.

Sumber : Ruby Suhana Said

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Sambal Kelantan Petua Nenek Turun Temurun, Memang Sedap!