Pelakon lagenda yang sentiasa menjayakan pelbagai watak yang dipertanggungjawabkan padanya, Nasir Bilal Khan, berkongsi sebab mengapa dia tidak menetapkan bayaran yang mahal untuk tawaran lakonan.

Melalui sebuah video yang dikongsikan di TikTok @zulkarnain_777, pelakon Tanah Kubur ini memberitahu bahawa dirinya tidak pernah meletakkan harga tertentu untuk sesebuah kerja lakon tetapi ada juga pihak yang mengambil kesempatan terhadap keikhlasannya.

“Saya Buat Kerana Allah.” Nasir Bilal Khan Tak Letak Harga Tinggi, Nak Beri Impak Positif Dalam Kerja
Sumber foto: Internet

Dia pernah memberitahu kepada penguruh produksi, dirinya menerima sesebuah tawaran berlakon dan bayaran dengan ikhlas. Jika tak dibayar satu sen pun, itu sudah menjadi tanggungjawab dirinya untuk menjalankan pekerjaan itu.

Nasir turut berkongsi cerita yang dirinya pernah dibayar dengan harga yang tidak masuk akal namun dia tidak kisah kerana katanya, biarlah pihak itu menjawab sendiri di ‘sana’.

“Satu masa TU orang bayar mengarut gila, langsung tak masuk akal. Saya tak kisah, esok kau jawablah. Aku nak jawab apa yang aku buat dengan Allah.”

Namun tindakannya itu turut memberi kesan kepada rakan pelakon yang lain. Aktor berusia 64 tahun itu berkata ada rakan seni yang berjumpa dirinya dan bertanya jika Nasir yang memenangi pelbagai anugerah meletakkan harga sebegitu, bagaimana dengan mereka yang tak pernah menerima sebarang anugerah?

IKLAN

“Kau menang banyak anugerah, kau ambil harga macam tu. Aku yang tak menang aku nak ambil harga berapa.”

Tonton video ini;

@zulkarnain_777Ikhlas adalah satu perkara yg sukar untuk kita zahirkan dalam sesuatu perbuatan,perkerjaan mahupun didalam diri tapi jikalau kita mampu untuk menghadirkan rasa itu insyaAllah kita berjaya membersihkan hati dan perasaan kita hanya untuk Allah♬ original sound – Z

Mengakui ada kebenaran dengan apa yang ditanyakan rakannya, dia mnegakui dia telah ‘merosakkan’ pasaran. Dia turut mengatakan bahawa nak jujur dan ikhlas dalam dunia ni pun payah.

IKLAN

Bermula dari situ, Nasir telah meletakkan bayaran tertentu untuk kerjanya namun dia tidak menerima bayaran lebih kerana padanya dia bekerja kerana Allah SWT.

“Saya Buat Kerana Allah.” Nasir Bilal Khan Tak Letak Harga Tinggi, Nak Beri Impak Positif Dalam Kerja
Sumber foto: Internet

“Saya buat ketetapan, contohnya RM5,000. Maksudnya kalau mereka nak tawar, saya minta maaf dan minta mereka cari pelakon lain. Selepas tu kalau dia nak bayar RM10,000 pun saya tak mahu. Saya kata cari pelakon lain sebab saya tak mahu buat kerana duit, saya buat kerana Allah supaya benda tu beri kesan positif.”

IKLAN

Pelakon versatil itu juga menegaskan dia kini perlu selektif dalam pemilihan watak supaya tak memberi kesan yang buruk terhadap penonton. Menurutnya kalau satu juta orang menonton, sekiranya dia sebarkan pengaruh buruk apa yang perlu dijawab ketika hari pengadilan kelak.

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI