Lazimnya bila bercucuk tanam untuk pastikan pokok hidup subur mestilah kita jaga dengan sebaik mungkin, selain perlu disiram sentiasa kita juga perlu membaja mengikut jadual. Namun melalui perkongsian daripada Mira Edora berkenaan tanaman sayur berdaun miliknya mencuri perhatian. Ianya terlihat begitu segar dan subur dan apa yang lebih mengujakan, menurutnya dia tidak menggunakan baja pada tanamannya itu.

Nak tahu bagaimana dan apa yang dilakukan untuk mendapatkan hasil tanaman yang subur, jom kita baca detail perkongsian daripadanya. Semoga ianya dapat memberi inspirasi buat anda untuk berkebun sayur di laman rumah dengan cara yang lebih mudah tanpa perlu disiplin membaja sehingga tanaman dituai.

SAYUR BERDAUN TIDAK PERLU BAJA


Saya jenis pemalas. Saya rajin siram je  so siapa macam saya boleh teruskan bacaan.
Hari pertama menyemai
– set terus nak tanam di mana : raised bed / batas / pasu.
– hari sama semai siapkan terus tempat tanaman.
– korek batas cetek, lalu letaklah baja.
– pilih baja ikut suke : kompos / vermikompos / tayam / tkambing / kopi / npk15. pilihan baja anda menentukan kesuburan tanah pada masa akan datang.
– saya suke tayam : murah sangat, mudah lerai, jadikan tanah makin subur, kaya microbe.
– kalau tanah keras, tambahlah tanah siap campur yang 6in1, 4in1. kalau pandai buat adunan sendiri pun boleh juga.
– kalau sebelum ni tanam dah bantut je maknanya tanah dah tak sihat, maka cara paling murah tambahlah sekali kapur pertanian.
– lepas tu tutup balik baja (dan kapur, kalau tambah kapur). Tak perlu dalam sangat. maksudnye baja tu nanti tak dalam sangat tapi atas sekali tu ia tak terdedah.

Hari ke 2 sehingga hari ke 7/10/15
– siram semaian, siram sekali batas / pasu. siram semaian 2 kali sehari. Siram batas sehari sekali dah memadai. Time ni akan naik rumput-rumput (jika ada) buang la rumput-rumput tu.

Hari ke 7/10/15 ialah hari pindah ke batas. Hari pindah berbeza-beza ikut benih, kalau cepat cambah, cahaya cukup, cepatlah ia keluar 2 helai daun sebenar. Biji benih tak perlu tutup-tutup, letak tepi rumah.
-gembur manja permukaan batas sebelum lubang pakai jari untuk masukkan anak pokok. pindah pada waktu petang.
– tanam anak pokok dalam sampai aras kotiledon. Point ni paling penting sebenarnya untuk dapatkan pokok yang besar.
-bila tanam dalam — akar lebih stabil — mampu serap nutrient dengan baik — pokok jadi gemuk.

Hari ke 7/10/15 sehingga tuai
– siram 2 kali sehari sehingga tuai
– tak perlu baja lagi
– kawalan serangga ikut suka. Boleh jadi perlu / tak perlu pun kawalan serangga tu.

Ekstra info :
– sayur lain seperti kekacang, cili, bendi, terung. sama macam ni tapi saya akan baja lepas sebulan. kadang tak baja pun.
– ini untuk berkebun makan sendiri, kalau niaga lainlah caranya.
– ini cara saya, cara tiap orang berbeza2. saya minta maaf kalau ada yang tak setuju

Sumber : Mira Edora

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

IKLAN

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club