Malang tidak berbau, itulah peribahasa yang boleh dikaitkan dengan insiden yang terjadi pada keluarga ini bilamana dengan tiba-tiba bilah kipas siling di ruangan dapur, tiada angin tiada ribut boleh jatuh dengan sendirinya.

Ini diceritakan melalui hantaran satu posting oleh Sarina Basir dan turut memberi peringatan kepada warganet untuk lebih berhati-hati agar kejadian seperti ini tidak berlaku. Ujarnya lagi, jika sebelum ini bila dia terlihat posting cerita berkenaan kipas siling boleh jatuh, seakan tidak percaya boleh berlaku. Namun bila terjadi pada diri sendiri, nyata itu tidak mustahil.

Ini perkongsian penuh daripadanya;

Ada yang guna kipas jenis ni ke dekat rumah? Hati-hati ye..bilah kipas ni boleh patah dengan sendirinya..sebelum ni saya perasan ada yang post dekat group deko-deko, bilah kipas rumahnya patah tetiba.saya macam tak percaya juga sebab macam pelik, macam mana boleh patah dengan sendiri kalau tak ada yang ketuk, bila dah kena dekat diri sendiri, barulah saya percaya, ianya bukan rekaan, tapi betul-betul boleh berlaku.

Kipas yang saya guna ni jenama Deka. Betul-betul patah, bukan skru tercabut ye..boleh tengok dekat gambar yang saya attach seterusnya.


Tengah malam tempohari, anakanda Damia Husna ketuk bilik kami, bagitahu daddy dia yang kipas dapur ini tertanggal sendiri.dia terkejut sebenarnya dengar bunyi benda jatuh.mujur masa kejadian, kipas tak berfungsi. Kami semua dah tidur. Saya cuma risau jika sedang berfungsi, tiba-tiba patah bilahnya..Nauzubillahhiminzalik..


Alhamdulillah..Allah lindungi kami semua. Cuma kepada yang memasang kipas jenis macam ini, harap berhati-hati ye..

Hantaran posting ini turut mendapat respon warganet di ruangan komen dan turut berkongsi cara untuk elakkan kejadian seperti ini berlaku, antaranya komen daripada Zack Ismail “ada kemungkinan skru atau nut d ikat terlalu kuat. nampak mcm ada kesan retak atau pecah…..semoga Allah melindungi kita dari bahaya…… ” 

IKLAN

Manakala Adiex Ezad menyarankan “stop kn kipas.. buat checkup…kalau longgar ketatkn..tengok bahagian-bahagian bilah ada crack ker tak…bersihkan bahagian yg berhabuk.. ni kira mcm buat servis …biasakan dlm 2-3 minggu skali…”

Joezz Joez pula beranggapan, “Ni ksilpn pda tapak pad untuk bilah kipas tu…maybe terjongket semasa pmsangan ataw terlalu ktat so permukaan bilah area pad stay clearence tu crack…hurmm.xpon Ada yg xda kje main pnyapu kipas pusing kne trus pth..kan…”

Apa yang pasti bila berlaku kejadian seperti ini tentunya kita bimbang terjadi apa-apa pada ahli keluarga. Malah warganet turut memberi reaksi kebimbangan tersebut di ruangan komen posting tersebut.

IKLAN

Sumber : Sarina Basir

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club