Hari demi hari kita semua dikhabarkan dengan peningkatan kes Covid-19 yang cukup membimbangkan. Terkini hampir mencecah angka 7 ribu, bukan angka yang sedikit. Sementara itu, setiap hari ada sahaja kes kematian dilaporkan silih berganti.

Malahan tidak dinafikan bukan sahaja aspek kesihatan yang dibimbangkan, bahkan sumber pendapatan keluarga juga terkesan teruk. Semakin ramai keluh kesah mengenangkan hidup yang sukar untuk mendapatkan sesuap nasi hingga ada yang telah mengibarkan bendera putih mohon dibantu.

Hal ini juga mendapat perhatian daripada Ustazah Asma’ Harun dan diakaun fbnya turut berkongsi rasa sayu dengan situasi yang berlaku kini. Beliau turut mengajak orang ramai untuk segera melakukan 4 perkara ini tanpa bertangguh pada masa-masa begini.

Berikut perkongsian penuh untuk dijadikan panduan.

Sayu sungguh kes hari ni naik hampir 7 ribu. Khabar kematian bersilih ganti di FB, ada yang ada tanda seperti sakit, ada yang sihat perginya mengejut. Sementara kita masih lagi hidup, JANGAN TANGGUHKAN 4 PERKARA INI, terus buat tanpa bersoal dan fikir lagi ;

1) Taubat Nasuha kepada Allah, taat segala perintah, tinggal segala larangan – HIJRAH.

2) Mohon atau beri maaf sesama manusia, soal siapa yang silap letak tepi. Jumpa, mesej atau telefon segera.

3) Lunaskan hutang jika mampu. Jika tidak mampu, nekad dan niat dahulu, Allah Maha tahu dan Maha Pengampun.

IKLAN

4) Baiki hubungan dengan manusia, berhenti sakiti sesiapapun walau di alam maya. Cuba jadi manusia yang banyak beri manfaat, bantu urusan kerja rumah, mendengar luahan, beri senyuman dari hati, buat baik pada binatang dan pokok, dll. Semua tu amal soleh. Jadi orang yang menyenangkan mata memandang dan telinga mendengar, insyaAllah hidup akan tenang dan rasa bermakna. Kita tak dituntut untuk jadi sempurna, tapi kita boleh usaha jadi orang baik kepada semua.

Kita muhasabah, nekad dan buat bersama.

Sumber : Asma’ binti Harun

IKLAN

Jom sertai pertandingan Pilihan Keluarga Bulan Ini. Caraya mudah, klik sahaja link INI  atau imbas QR code yang ada di poster. Hadiah menarik menanti anda!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club