Buat sendiri lagi jimat, itu semestinya. Lihat sahaja idea rak deko untuk pasu bunga yang dihasilkan oleh saudara Mohd Azrin Roselan ini.
Dengan menggunakan bahan-bahan yang rosak dan tidak boleh digunakan lagi, namun mampu menjadikan sesuatu yang boleh dimanfaatkan untuk perletakkan pasu lebih menarik.
Jadi untuk anda yang ingin memiliki rak pasu seperti ini, boleh sangat dibuat kerana ianya cukup mudah untuk dihasilkan dan bajet pun rendah.
Selamat mencuba.
DIY buat Rak deko untuk pasu bunga.
Kebetulan saya mempunyai rangka besi rak Ikea yang sudah rosak dan tidak digunakan lagi.
IKLAN
Dari berakhir ke besi buruk. Baik saya kitar semula guna untuk buat Rak deko pasu bunga.
Kelebihan Rak deko pasu bunga ini kita boleh susun pasu pokok bunga ikut citarasa sendiri.
Rak Deko ini mudah alih dan kita boleh letak dimana-mana lokasi ikut kesesuaian dan ikut citarasa sendiri.
IKLAN
Bahan-bahan yang diperlukan untuk bina rak deko hiasan pasu bunga:
1. Frame besi @ buat sendiri dari kayu @ sambungan paip PVC.
2. Dawai sangkar
3. Cable tie kedai ECO
4. Pasu bunga mini kedai ECO
IKLAN
Cara buat :
1. Dawai sangkar digunakan untuk sokongan dan penyakut pasu mini.
2. Cable tie digunakan untuk mengikat dawai sangkar pada frame besi.
Kenaikan barang-barang masak dipasaran buat kita berkira-kira untuk membeli stok barangan yang banyak di rumah. Mungkin membeli dalam kuantiti yang sedikit adalah tindakan wajar.
Tapi kalau nak lebih jimat, ibu-ibu sebenarnya boleh mencuba buat sendiri beberapa jenis makanan. Sos antaranya yang boleh kita buat sendiri di rumah. Memang jauh lebih jimat.
Perkongsian resipi oleh Puan Rohaizan Shaari di facebooknya yang cuba menghasilkan resipi sos sendiri ini cukup menarik. Bagi yang berniaga pula, kosnya lebih jimat. Jom cuba!
“Mayonis, sos lada hitam, sos cili Thai semuanya saya buat sendiri. Jimat! Lagi-lagi kalau buat untuk berniaga ni, semua nak save. Lagi satu buat sendiri terjamin kebersihannya kan!. Dapat pujian, sedap dan kekalkan rasanya!!..aminnn. Tak perlu beli lagi. Kalau nak kuantiti yang banyak gandakan je ye resepinya ni ya kawan-kawan.
Kuantiti resepi yang saya kongsi ni tak banyak, mayonis dan sos chili, boleh tahan dalam sebulan kalau simpan dalam freezer dengan penyimpanan yang betul.
Resepi Mayonis
Bahan-bahan:
4 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu besar garam
1/2 biji lemon (air perahan lemon, kalau tak ada boleh gantikan dengan sesudu besar cuka makan)
2 cawan minyak masak
Cara-cara:
1. Masukkan semuanya kecuali minyak dan kisar.
2. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan kisar lagi hingga putih dan likat.
3. Kemudian masak dengan api kecil. Kacau hingga pekat (jangan smpai mendidih)
4. Apabila dah masak, sejukkan dan kisar lagi hingga dapat tekstur yang halus.
Resepi Sos Black Papper
Bahan-bahan:
2 sudu lada hitam -direndam selama 4 jam
3 sudu makan tepung gandum
1 biji bawang Holland -dicincang
1 kiub ayam
1 cawan air
3 sudu besar mentega
2 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
Cara-cara:
1. Cairkan mentega.
2. Masukkn bawang dan lada hitam sehingga naik bau.
3. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan air dan kiub ayam kemudian kicap untuk warna yang kita mahu.
5. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Masak hingga pekat.
Resipi Sos Cili Thai
Bahan-bahan:
10 biji cili besar
5 biji cili merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cawan gula
3 sudu tepung jagung -untuk pekatkan
Sedikit garam
2 sudu makan cuka
4 cawan air
Cara-cara:
1. Kisar cili bersama bawang putih.
2. Masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga medidih.
3. Masukkan gula kemudian cuka dan garam.
4. Masukkan air dan bancuhan tepung jagung.
5. Sentiasa kacau dan jangan sampai berketul. Kacau lagi hingga berkilat dan pekat.
Setiap kali membeli makanan goreng celup tepung di luar, pasti seronok mengunyah, lebih-lebih lagi apabila mendengar bunyi ‘krup krap.
Bukan mudah sebenarnya nak dapatkan bancuhan goreng celup tepung yang betul-betul melekat dan rangup walaupun sudah sejuk.
Rupanya ada teknik untuk hasilkan Ikan Celup Tepung yang rangup. Jom cuba petua perkongsian saudari Nor Syahidah ini. Bahan:
Tepung beras secukupnya – ikut jumlah ikan
1 biji telur – jika guna ikan banyak, tambah jumlahnya
Serbuk kunyit
Kapur makan
Garam secukup rasa
2 @ 3 ketul ais – bergantung kepada kepekatan tepung
Cara:
1. Satukan tepung dan telur. Gaul sebati.
2. Dalam bekas berlainan, satukan kapur makan, serbuk kunyit dan air. Adun sebati.
3. Tambahkan garam dengan secukup rasa.
4. Akhir sekali, tambahkan ais. Gaul rata. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5. Bolehlah celup ikan dan goreng hingga masak. Hasilkan kerak ikan celup tepung anda akan jadi lebih halus dan lebih rangup.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Asyik beli je taugeh tapi tak masak-masak lagi. Bila nak masak taugeh dah tak ‘fresh’ dah, bertukar jadi kuning dan lembik. Tentu rasanya tak sedap selepas di masak.
jadi tak payah susah-susah beli lagi, boleh tanam taugeh dengan cara paling mudah di rumah untuk dapatkan taugeh lebih bersih dan segar.
Ramai yang mencari cara tanam taugeh yang betul. Guna cara ni pun mudah sangat. Tanam dalam botol aje, dah boleh masak taugeh ‘fresh’ yang anda tanam di rumah.
Ikuti perkongsian oleh puan Nora Valo mengenai cara tuai taugeh dalam botol.
Tuai taugeh dalam botol.
Cara saya buat taugeh. Step by step boleh baca pada setiap gambar.