Boleh dikatakan setiap dapur rumah mesti ada sekurang-kurangnya stok telur untuk  dimasak jika perlu. Tambahan pula, telur menjadi antara menu kegemaran ramai walau hanya sekadar digoreng ringkas sudah cukup membangkitkan selera untuk dimakan bersama nasi dan kicap.

Pun begitu, bila menyentuh hal menyimpan stok telur tersebut sama ada di dalam peti sejuk atau pada suhu bilik, timbul sedikit kekeliruan antara kita. Ada yang mengatakan telur sebaiknya dibiarkan begitu sahaja di dalam tray dan ada juga yang menyarankan elok dicuci terlebih dahulu untuk tahan lama sebelum disimpan di dalam peti sejuk.

Untuk tidak terus rasa terkeliru, elok kita dengar apa kata doktor ini.


“Doktor, betul ke kalau nak telur tak cepat rosak, jangan cuci telur tu?”

Sebelum Simpan Telur, Kena Cuci Ke Atau Tidak? Doktor Ni Bagi Tahu Amalan Yang Sepatutnya Perlu Ikut!

Macam-macam pendapat, ada yang kata basuh dulu sebelum simpan sebab nak elak pencemaran dari tahi ayam. Ada pula yang kata jangan basuh dulu sebab nanti telur cepat rosak.

Mana yang betul? Jom lihat penjelasan pada kedua-dua pendapat ini.

JANGAN BASUH SEBELUM SIMPAN

Kalau kalian nak tahu, semasa proses bertelur ayam keluarkan sejenis cecair dikenali sebagai egg bloom atau cuticle.

IKLAN

Ianya umpama protective layer yang melitupi liang-liang di seluruh permukaan telur untuk elak kemasukan kuman ke dalam telur selain bantu kekal kelembapan dengan cara mencegah air dari meruap keluar dari kulit telur.

Jika basuh sebelum disimpan protective layer ni akan menipis / hilang. Inilah asas kepada pendapat yang tak galakkan telur dibasuh sebelum disimpan.

Tapi… kalau ada najis pada kulit telur, takkan nak simpan terus? Kotor dan berkuman, kan?

BASUH SEBELUM SIMPAN

Sebelum Simpan Telur, Kena Cuci Ke Atau Tidak? Doktor Ni Bagi Tahu Amalan Yang Sepatutnya Perlu Ikut!
Najis dan kulit telur boleh tercemar dengan kuman seperti Salmonella, dan ia boleh berpindah kepada makanan lain yang disimpan dalam peti sejuk.

Walaupun peti sejuk berada suhu yang rendah (4°C ke bawah) yakni bebas dari zon suhu bahaya (5°C-63°C), kita tetap perlu beringat!

IKLAN

Pada suhu itu, kuman tidak mati. Mereka hanya dorman(kurang aktif). Maka, kerosakan pada telur boleh berlaku walaupun pada kadar yang rendah.

Jadi perlu basuh buang najis pada kulit telur agar bersih dan tiada kontaminasi silang. Kalau simpan diluar pula, telur lagi akan cepat rosak.

AMALAN MANA YANG BETUL?

Tak usah gaduh-gaduh. Dua-dua betul dan boleh diamalkan. Kita ambil sikap diplomatik dan dasar terbuka. Kahkahkah macam politik pulak!

Kalau ada tahi yang jelas kelihatan, basuhlah telur-telur yang tercemar itu terlebih dahulu. Kita pun tak mahu peti sejuk kita dicemari kuman.

IKLAN

Tak perlulah sental kuat-kuat kulit telur tu sampai hilang semua protective layer-nya. Sekadar hilangkan najis. Kemudian simpan dalam bekas bertutup.

Sebelum Simpan Telur, Kena Cuci Ke Atau Tidak? Doktor Ni Bagi Tahu Amalan Yang Sepatutnya Perlu Ikut!

Bila nak memasak nanti, beri keutamaan pada telur yang telah dibasuh dahulu kerana ia lebih berpotensi dimasuki kuman dan rosak.

Telur yang tidak dibasuh sebelum simpan, hendaklah dibasuh sebelum digunakan. Nak sental sampai berkilat pun tak apa, asalkan tak guna wax kereta suami kalian.

Sebelum Simpan Telur, Kena Cuci Ke Atau Tidak? Doktor Ni Bagi Tahu Amalan Yang Sepatutnya Perlu Ikut!

Oh ya! Pastikan masak telur dengan sempurna untuk elakkan keracunan.

Semoga bermanfaat!

sumber : Kamarul Ariffin Nor Sadan