Menggunakan masa lapang dengan melakukan habi bertanam sayur di laman rumah banyak kelebihannya. Bukan sahaja laman nampak menghijau malah boleh juga dituai hasilnya untuk dibuat makan.

Selain sayur-sayuran boleh ditanam di dalam pasu untuk nampak lebih tersusun dan teratur, malah boleh juga dibuatkan sediaan petak tanaman untuk mudah diurus.

Bahkan menurut perkongsian Azuan Abdullah, bila sayur sawi di tanam di dalam petak tanaman dengan menggunakan media tanah yang bersesuaian akan dapat menghasilkan tananan lebih subur dan mudah diurus.

Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.

“Tips Tanam Sawi Dalam Petak Tanaman”

Sawi giant antara tanaman yang paling mudah ditanam dirumah. Macam saya, saya biasa tanam sawi ini dalam bekas tanaman. Antara bekas tanaman yang selalu saya guna adalah petak tanaman, tayar, tong cat dan pasu.

Sediakan Petak Tanaman Untuk Mudah Urus & Hasilnya Pokok Lebih Subur!

IKLAN

Baik, pagi ni saya nak kongsi tips tanam sawi dalam petak tanaman.

1. Petak tanaman boleh dibina samada dengan batu bata atau papan terbuang. Tiada saiz yang tertentu.

Sediakan Petak Tanaman Untuk Mudah Urus & Hasilnya Pokok Lebih Subur!

Ianya bergantung pada keadaan tempat. Cuma, lebar petak tersebut biasanya tidak akan lebih daripada 3 kaki. Ini untuk memudahkan kerja – kerja pengurusan nanti.

2. Media yang biasa saya gunakan adalah tanah campuran. Nisbah tanah campuran yang saya biasa buat adalah 1 bahagian tanah + 1 bahagian pasir + 1 bahagian kompos / bokashi.

IKLAN

3. Tanam anak benih yang telah disemai supaya tumbesarannya menjadi seragam. Biasanya saya akan tanam anak yang berusia antara 2 – 3 minggu lepas semai. Lagi besar anak yang ditanam, lagi cepat boleh harvest.

Sediakan Petak Tanaman Untuk Mudah Urus & Hasilnya Pokok Lebih Subur!

4. Jarak tanaman adalah 1 kaki antara pokok. Jarak yang sesuai amat penting supaya pokok mendapat ruang yang secukupnya untuk membesar. Pengalaman saya, satu pokok boleh mencapai berat melebihi 1 kg.

5. Kaedah pembajaan yang saya guna adalah melalui siraman dan foliar.

IKLAN

6. Baja disiram seminggu sekali. Guna baja NPK larut air 18.18.18 + mikro. Siraman dibuat pada waktu pagi dengan kepekatan antara 2.0 – 2.5 mS.

7. Biasanya lepas sebulan kita dah boleh ambil untuk dimasak. Potong 2 – 3 helai je dulu daun yang paling bawah. Pengalaman saya, ia boleh bertahan hingga 3 bulan.

Sediakan Petak Tanaman Untuk Mudah Urus & Hasilnya Pokok Lebih Subur!

8. Andaikata kita tak potong daun paling tua, beratnya boleh mencapai 1 kg 1 pokok pada usia 2 bulan lebih.

Berkebun dapur ni menjadi lebih seronok bila segala usaha kita berhasil. Ia bukan sekadar hobi malah menjadi terapi minda buat kita. Ramai sahabat yang telah mengakuinya, stress hilang bila berkebun. Alhamdulillah.

Sumber : Azuan Abdullah

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI