Setiap pekerjaan yang kita lakukan tidak ada satu pun yang mudah. Pasti ada cabaran dan dugaannya. Orang lain tidak akan memahaminya, selagi tidak duduk ditempatnya. Hanya mereka yang melalui dan merasai sahaja tahu bagaimana sukarnya melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang dipikul.

Begitulah yang cuba ingin digambarkan pada mereka yang berkerja di barisan hadapan ketika musim pandemik ini. Tidak terbalas jasa dan pengorbanan yang mereka lakukan.
Umpamanya pihak polis yang menjaga sekatan lalu lintas untuk memantau aktiviti rentas daerah dan sebagainya. Biar berpanas mahu pun berhujan, kerja harus dijalankan dengan betul agar memastikan rakyat Malaysia sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan.

Menerusi perkongsian seorang anggota polis di akaun TikTok @latiffamir, dia sempat merakam rakan sekerjanya yang kelihatan begitu penat dan dahaga setelah selesai menjalankan tugas di sekatan jalan raya.

Meskipun bila dilihat seakan sudah berusia, namun sedikit pun tidak menghalang untuk sentiasa menjalankan tugas demi negara. Apa yang lebih menyentuh hati dan sayu mata memandang  apabila jelas kelihatan diwajahnya terdapat kesan sunburn membentuk pelitup muka begitu jelas di wajahnya.

@latiffamirsKau bayangkan kalau ni ayah kau☺️ ##fypage ##fypシ ##abangpergiberjuang♬ original sound – REZTU SINGGIH

“Kalau yang buat salah tu laju je orang viral. Yang kerja separuh mati ni ada yang bagi perhargaan,” begitulah kepsyen yang diberikan untuk video yang dikongsikan oleh @latiffamirs yang berdurasi 20 saat itu.

Meninjau di ruangan komen, ramai yang tersentuh hati dan mendoakan agar pakcik ini terus diberikan kesihatan dan dipermudahkan urusan. Bahkan tidak kurang juga ada yang mengalirkan air mata bila membayangkan pakcik tersebut sebagai ayah mereka.

“Tengok pakcik ni, teringat ayah…”

“Sedihnya. Dapat bayangkan kalau tu ayah kita. Semoga diberikan kesihatan yang baik”

“Terbaik encik polis. Tuhan sahaja dapat membalas segala budi baik en polis”

“Allahu. Sedih tengok, nampak penat sangat. Semoga dimudahkan segala urusan”

Dan banyak lagi komen-komen positif dan menyentuh hati yang ditinggalkan oleh warganet. Bahkan perkongsian video tersebut sehingga kini telah ditonton lebih daripada 202.5K tontonan.

Sumber : TikTok@latiffamirs

 

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club