“Sejak Kecil Lagi, Mak Akan Masak Barli…”- Wanita Ni Kongsi Amalan Minum Barli, Buat Ramai Teruja Nak Cuba!  

Barli kaya dengan khasiat dan dapat memberi  manfaat terhadap tubuh serta kesihatan manusia jika diamalkan. Bukan sahaja sangat bagus malah diakui mempunyai rasa sedap.

Berkongsi pengalaman berkenaan amalan minum air barli ini, Mastura Rashid berkongsi ceritanya.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

Waktu mengandung dulu, setiap kali kena kencing kotor, saya mesti akan minum air barli. Alhamdulillah berkesan sangat untuk lancarkan semula kencing. Hilang terus rasa pedih dan tak puas kencing.

IKLAN

 

Minuman barli ni juga jadi pengalas perut waktu morning sickness teruk hingga tak lalu makan dan minum.

Dan kalau demam pula, saya akan minum air barli yang diperah sedikit lemon. Kejap je kebah. Badan pun sedikit bertenaga. Boleh bagi pada anak-anak kecik juga.

“Cara masak barli ni pun mudah”

  1. Rendam barli semalaman atau paling tidak pun, 2 jam bagi lembut.
  2. Masak barli dengan air yang banyak macam masak bubur kosong. Boleh tambah daun pandan.
  3. Masak barli hingga pecah. Api perlahan je tau. Selagi tak pecah, selagi tu dia masih kenyal dan tak sedap sangat dimakan.
  4. Dah siap, tutup api. Boleh buat air macam saya buat dalam gambar. Tambah sedikit saja gula. Biji tu saya suka ratah.
  5. Jika diminum untuk kesihatan, elakkan minum sedap. Maksudnya manis dengan gula.

“Sejak saya kecik lagi, mak akan masak barli sekurang-kurangnya seminggu sekali. Biasanya memang dibuat minuman. Biji barli dimakan seperti bubur.”

Saya boleh ratah barli ni bercawan-cawan sampai tersandar kekenyangan.

IKLAN

Kakak ipar yang berbangsa korea pula suka tanak nasi dengan mencampurkan sedikit biji barli. Nasi yang ditanak begini ada sifat anti-kanser. Caranya jika masak 3 pot beras, nisbahnya 2:1. Iaitu 2 pot beras, 1 pot barli. Rendam dulu barli ya bagi lembut. Dan adjust kuantiti barli ikut kesukaan. Tak perlu ikut nisbah betul-betul.

Untuk wanita yang ada masalah keputihan berketul-ketul, amalkan minum air barli setiap hari okeh. InsyaAllah ini salah satu natural remedy terbaik selain dari makan yogurt dan citrus fruits.

Tu je sharing pagi ni.

Semoga bermanfaat.

IKLAN

Sumber : Mastura Rashid

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“Sejak Kecil Lagi, Mak Akan Masak Barli…”- Wanita Ni Kongsi Amalan Minum Barli, Buat Ramai Teruja Nak Cuba!