Sejuk Perut Ibu Mengandung! Baru 24 tahun Dapat Gelaran Syahadah Ula, Layak Mengajar Tahfiq Seluruh Dunia.

Bertuahnya ibu bapa kepada anak ini apabila pada usia yang muda telah berjaya menghafaz Al-Quran sehingga mendapat gelaran Syahadah Ula . Bukan calang-calang mampu berbuat demikian pada usia  yang muda yang perlu melalui beberapa ujian sesi bacaan.

Menghafalkan al Quran memiliki pahala yang sangat besar bagi umat Muslim. Kitab suci berisi ayat-ayat Tuhan yang dihafalkan akan bernilai ibadah jika dihafalkan sekaligus diamalkan.

Menerusi perkongsian Prof. Dr Zainur Rashid Zainuddin menerusi facebooknya mengucapkan tahniah kepada hantarannya melalui Facebook pada 22 Ogos 22.

Prof. Dr. Zainur Rashid telah menzahirkan ucapan tahniah kepada seorang gadis yang barus sahaja berusia 24 iaitu Iman Binti Asri yang telah mendapat gelaran ‘Syahadah Ula al-Fateh’.

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.

 

Sejuk Perut Ibu Mengandung! Baru 24 Tahun, Ustazah Iman Dapat Gelaran Syahadah Ula, Layak Mengajar Tahfiq Seluruh Dunia.

Tahniah Iman Binti Asri, pemegang gelaran ‘Syahadah Ula al-Fateh’. Sejak dahulu saya kenali beliau sebagai anak remaja yang hebat.

Beliau adalah di antara beberapa orang bergelar ‘Syahadah Ula al-Fateh’, tatkala lulus dengan jayanya, semakan tahfiz 30 juzuk Al-Quran oleh 4 orang pemeriksa dalam tempoh 17 jam.

Beliau kini memiliki sanad tahfiz 30 juzuk Al-Quran yang melayakkannya untuk mengajar tahfiz di mana-mana negara di seluruh dunia.

 

IKLAN

KENALI GELARAN SYAHADAH ULA

Sejuk Perut Ibu Mengandung! Baru 24 Tahun, Ustazah Iman Dapat Gelaran Syahadah Ula, Layak Mengajar Tahfiq Seluruh Dunia.

Menerusi perkongsian Sinar Plus, Syahadah memiliki tiga peringkat dan peringkat paling tinggi adalah Syahadah Ula. Peringkat ini juga dikenali dengan nama lain iaitu, Syahadah Ulya.

Sebelum mencapai tahap tertinggi ini, terdapat dua peringkat yang perlu ditempuhi iaitu Syahadah Thalisah dan Syahadah Thaniah.

Syahadah Thalisah, peringkat terendah dalam Syahadah mengambil masa tiga hari untuk khatam, iaitu satu hari diperuntukkan untuk menghabiskan 10 jusuk al – Qur’an. Perimgkat seterunya, Syahadah Thaniah pula mengambil pelajarnya membaca 15 juzuk al-Qur’an dalam sehari.

Apabila pelajar berjaya lulus kedua-dua peringkat sebelum ini, barulah mereka layak untuk menduduki ujian kelayakan Syahadah Ula.

IKLAN

SYARAT – SYARAT MENDAPAT SYAHADAH ULA AL – FATEH

Sejuk Perut Ibu Mengandung! Baru 24 Tahun, Ustazah Iman Dapat Gelaran Syahadah Ula, Layak Mengajar Tahfiq Seluruh Dunia.

Untuk mendapatkan gelaran ini, difahamkan hafalan 30 juzuk al – Qur’an pelajar akan disemak kira-kira 17 jam oleh empat orang panel penguji.

Kualiti hafalan untuk mendapatkan gelaran ini sangat tinggi iaitu hafalan pelajar tidak memerlukan sepuluh pembetulan atau lebih dalam 30 juzuk semakan hafazannya. Para penghafal al – Qur’an juga tidak boleh silap lebih daripada sepuluh kali bagi setiap juzuk semakan hafazan.

Akhir sekali, sekalung ucapan tahniah kepada Saudari Iman binti Mohd Asri. Semoga negara kita dapat merevolusikan bidang hafazan dan melahirkan lebih ramai penghafal al – Qur’an pada masa yang akan datang.

Sumber: Prof. Dr Zainur Rashid Zainuddin & Sinar Plus

 

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Sejuk Perut Ibu Mengandung! Baru 24 Tahun, Ustazah Iman Dapat Gelaran Syahadah Ula, Layak Mengajar Tahfiq Seluruh Dunia. Sejuk Perut Ibu Mengandung! Baru 24 Tahun, Ustazah Iman Dapat Gelaran Syahadah Ula, Layak Mengajar Tahfiq Seluruh Dunia.

Sejuk Perut Ibu Mengandung! Baru 24 Tahun, Ustazah Iman Dapat Gelaran Syahadah Ula, Layak Mengajar Tahfiq Seluruh Dunia.

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI