Dalam Malaysia kalau ingin membuat permohonan sesuatu mesti perlu membuat dokumentasi peribadi dengan membuat salian ic kan? Pada ic tersebut kita akan memalang Salinan tersebut sebab untuk kegunaan sesuatu urusan tersebut.

Namun ramai yang tidak tahu cara yang sebelum ni kita buat tu adalah salah!

“Selama Ni Cara Kita Palang Salinan Ic Salah!” – Ini Cara ‘Palang’ Salinan Ic Dengan Betul Yang Ramai Tak Tahu

Menerusi perkongsian dari Dato Fizz Fairuz di laman instagramnya betu-betul membuka mata rakyat Malaysia. Dalam video tersebut, Dr Mohd Razip Bin Jantan selaku penolong Pesuruhanjaya Jabatan Perlindungan Data Peribadi baru-baru ini pada satu programnya Bersama Dato’ Fizz Fairuz. Beliau menjelaskan selama ini yang kita fotokopi ic dan cara memalang ic pada bucu atas itu adalah salah sama sekali

“Ini bukan tuan-tuan nak membuat kawalan dokumen tersebut. Tuan-tuan kena cross pada semua yang ada maklumat tuan-tuan.Tuan-tuan kena cross dekat setiap yang da maklumat kita,” sambil menunjukkan contoh pada ic nya.

IKLAN

“Selama Ni Cara Kita Palang Salinan Ic Salah!” – Ini Cara ‘Palang’ Salinan Ic Dengan Betul Yang Ramai Tak Tahu

“Itu yang pertama! dekat kepala kita juga kita perlu crosskan juga, supaya kepala atau muka kita tak boleh digunakan untuk tujuan lain.” Tambahnya lagi.

“Selama Ni Cara Kita Palang Salinan Ic Salah!” – Ini Cara ‘Palang’ Salinan Ic Dengan Betul Yang Ramai Tak Tahu

IKLAN

 

Beliau menceritakan baru-baru ini ada terjadi kes sesorang menyalahgunakan maklumat untuk kegunaan di Tenaga Nasional Berhad (TNB). Namun jawapan tersebut membuatkan Dato’ Fizz Fairuz keliru dan menanyakan apa kena mengena dengan TNB dan sebagainya.

“Apabila sampai maklumat ni pada TNB dan bandaraya, maklumat ini boleh ditokok tambah. Apabila di cross dengan betul, mereka tidak boleh menokok tambah maklumat peribadi kita.” jelasnya lagi.

IKLAN

“Selama Ni Cara Kita Palang Salinan Ic Salah!” – Ini Cara ‘Palang’ Salinan Ic Dengan Betul Yang Ramai Tak Tahu “Selama Ni Cara Kita Palang Salinan Ic Salah!” – Ini Cara ‘Palang’ Salinan Ic Dengan Betul Yang Ramai Tak Tahu

Jelaslah bahawa selama ini ramai membuat kesilapan kecil tanpa kita sedari. selepas ini kita boleh lah kongsi pada orang ramai tentang ilmu yang bermanfaat! nampak seperti hal kecil, tapi ianya cukup memberi impak yang besar malam dapat menyelamatkan data peribadi kita agar tidak mudah untuk dipinda dari orang lain.

sumber : Instagram Fizz Fairuz

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI