Bagi peminat media sosial dalam bidang masakan, pasti kenal dengan personaliti bernama Khairul Aming.
Gayanya yang cukup bersahaja dan lawaknya membuatkan ramai terhibur dan suka setiap kali dia memuat naik video mahupun gambar masakan.
Terbaru, dia yang cukup terkenal dengan tagline’hey what’s up guys’ meluahkan rasa gembiranya apabila ramai wargamaya telah mencuba resipi terbaru ayam kicap pedas dan sambal tumbuk buatannya.
Ads
Menerusi laman sosial Twitter, Khairul berkongsi foto-foto masakan wargamaya yang berjaya menyediakan dua resipinya itu sebagai tanda penghargaan.
“Rasa gembira bila tengok korang masak dan makan dengan keluarga,” tulisnya Khairul.
Ads
Menerusi perkongsian resipi itu, Khairul menunjukkan cara-cara memasak ayam dan sambal dengan cukup mudah. Tak hanya mudah, hasil masakannya nampak sangat menyelerakan.
Subhanallah, tiada apa yang mustahil dan benarlah hidayah itu milik Allah swt. Di saat anaknya itu mengambil keputusan untuk kembali kepada agama fitrah, dan mahu menjadi huffaz, ibu dan ayah tetap memberi sokongan walau berbeza agama.
Kisah ini telah dikongsikan oleh Puan Hamidah dan mungkin boleh kita katakan ianya kisah yang cukup luar biasa, mungkin 1 dalam seribu. Mengetahui lanjut kisah ini, ikuti perkongsian yang cukup menyentuh hati nurani kita sebagai keluarga muslim.
MasyaAllah..barulah kak Idah perasan kak Idah tersnap gambar ni siang tadi.. langsung tak perasan..
Korang nampak tak sorang wanita yang free hair dengan pakaian skirt bersama suaminya disebelah turut serta mendaftar anak mereka di Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat di Darul Quran siang tadi.
Beliau dan suaminya sebenarnya seorang wanita berbangsa Cina dan beragama Budha. Inilah yang disentuh oleh tuan pengarah DQ semasa ucapan di majlis perasmian tàdi. Yang sungguh menyentuh hati semua ibu bapa sehingga ramai yang menangis terharu bukan saja kerana anak mereka beragama Islam tetapi seorang yang tak boleh melihat.
Ibu bapa ini merestui anak mereka yang buta ini masuk islam dan menghafal kitab Al-Quran. Pelajar ini telah menghafal 10 juzuk Al-quran dari program pensijilan Al-Quran dan Al-Qiraaat di sini tahun lepas. Difahamkan tiap-tiap hari ibunya datang memimpin tangan anaknya datang belajar. Sekarang beliau meneruskan pengajian diperingkat Diploma pula.
Ya Allah sungguh tidak mustahil bila Allah nak memberi hidayah kepada seseorang itu..sungguh beruntung beliau insan yang terpilih. K.Idah sungguh terharu dan turut sama menitiskan air mata mendengar cerita tuan pengarah tadi. Tak sangka malam ni terlihat gambar ni..
Marilah kita sama-sama mendoakan semoga ibu dan ayahnya turut diberi hidayah sama-sama memeluk agama Islam suatu hari nanti..insyaAllah..aamiin
pulut_canteq Seindah Namanya. Hias Hanya Guna Ukiran Buah & Sayur, Tarik Perhatian Warganet!
Pulut kuning merupakan sajian istimewa bagi kita orang Melayu. Bukan sahaja dihidang untuk meraikan anak-anak yang khatam al-Quran, malah turut dijadikan hidangan istimewa untuk merai sambutan ulang tahun mahu pun merai mempelai.
Bahkan boleh dikatakan menjamu hidangan pulut kuning ini ibarat simbolik menzahirkan rasa kesyukuran apabila dikurniakan rezeki dan nikmati untuk dikongsi bersama orang lain.
Lantaran itu, tidak hairanlah kini pulut kuning bukan sahaja dihidang begitu sahaja bersama rendang, kari, mahupun serunding ataupun sambal tetapi turut dihias cantik berseni yang nyata memukau pandangan.
Ini sebagaimana sering dikongsikan oleh Puan Mahiran Binti Samsuddin di akaun Instagram pulut_canteq. Difahamkan keunikan hasil air tangan dan kepakaran yang dimiliki olehnya membuatkan pulut_cantiq kian mendapat tempat di hati wargamaya.
Apa tidaknya lihat sahaja satu persatu posting yang dikongsikan, semua pulut kuning terhias cantik dengan bunga-bunga hiasan yang dihasilkan daripada sayur-sayuran dan buah-buahan. Bahkan uniknya lagi, langsung tidak menggunakan fresh flower atau artificial flower.
Bukan Satu, Tapi 6 Jenis Pulut Jadi Pilihan
Meskipun baru sahaja memulakan perniagaan sekitar Januari 2021, pun begitu siapa san kini telah menerima banyak tempahan bukan sahaja sekitar Lembah Klang malah menjangkau hingga ke serata tempat.
Memberi lebih variasi kepada pelanggan, pulut-canteq turut menawarkan pelbagai pilihan pulut yang tidak hanya menjadikan pulut kuning bersama rendang atau kari pilihan utama, malah pelanggan juga ditawarkan dengan Pulut Pandan bersama sambil bilis, Pulut Tetal bersama Serawa Durian, Wajik Pandan dan Wajik Gula Merah.
Apa yang pasti setiap satunya mempunyai rasa yang cukup enak dan digemari ramai.
Tawar Pelbagai Pilihan
Tidak hanya menawarkan tempahan pulut kuning, malah turut menunaikan permintaan pelanggan mencari perkhidmatan ukiran sayur, buah untuk meja beradab.
Malah bakat seni yang dimiliki turut dimanfaatkan dengan menerima tempahan gubahan buah-buah untuk hantaran mahupun untuk dijadikan hadiah istimewa kepada insan tersayang.
Harga Berbaloi
Menariknya juga bila membuat tempahan pulut kuning bersama pulut_canteq, pelanggan boleh membuat pilihan sama ada berkenan bentuk kek atau berhias dengan tawaran harga serendah RM70 . Manakala untuk Pek Personal atau Door Gift pula bermula dengan harga RM5.
Berkongsi berkenaan perancangan masa depan pula, pulut_canteq berharap suatu masa nanti akan dapat menghasilkan pek pulut kuning dan rendang yang ‘di retort’ agar dapat tahan lama dan sekali gus membolehkan setiap antara pelanggan setianya dapat menikmati pulut kuning pada bila-bila masa. Bahkan boleh dipasarkan kepada market yang lebih luas dan tanpa membataskan lokasi penghantaran.
Promosi Buat Anda!
Jadi buat anda yang bukan sahaja teringin untuk merasai sendiri keenakan pulut kuning dengan membuat tempahan di pulut_canteq, anda juga berpeluang menyertai Kelas PJJ Dan Hands On dengan harga yang rendah. Belajar hingga pandai kerana pelajar dapat berkomunikasi langsung dalam group whatsapp walaupun selepas habis kelas.
Yuran penyertaan :
Kelas PJJ – RM50 seumur hidup
Kelas Hands On – RM300 sahaja
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Menyediakan hidangan buat si kecil adakalanya membuatkan ibu-ibu pening kepala. Lagi-lagi bagi si kecil yang tidak gemar makan sayuran mahupun buah-buahan. Sedangkan di sinilah pelbagai khasiat diperoleh untuk tumbesaran anak-anak.
Bagi ibu yang buntu jika anak tak suka makan buah-buahan segar, jangan bimbang. Cuba pelbagaikan menu. Selain dijadikan snek, ibu-ibu boleh cuba resipi jeli atau puding dari buah-buahan tersebut.
Jom cuba resipi yang dikongsikan ibu bernama Syaza Yasmin ini. Caranya yang mudah, segar. Paling penting sihat dan baik anak-anak.
Lately Maryam taknak makan buah naga, dalam peti sejuk pula ada lebihan buah naga dan mangga banyak. Sebelum memburuk, mama buat jeli buah naga dan jeli mangga.
JELI BUAH NAGA DAN MANGGA
Bahan-bahan
– Agar-agar tali
– Susu segar
– Buah naga (blend atau lenyek kasar)
– Buah mangga (blend atau lenyek kasar)
– Puree kurma (atau madu untuk 1 tahun ke atas)
– Air
Cara buat
– Masakkan agar-agar tali sikit dengan air
– Bila agar-agar dah melarut, masukkan puree kurma
– Dah larut, tapis dan asingkan agar-agar kepada 3 bekas
– Campurkan buah naga, buah mangga dan susu segar untuk 3 bekas berasingan
– Gaulkan puree buah dengan agar-agar dalam bekas masing2
– Masukkan bancuhan buah naga dan buah mangga dalam acuan. Bila dah separa mengeras, masukkan bancuhan susu segar
– Biarkan sejuk, dan boleh masuk dalam beli sejuk.
* Puree kurma tu mama letak sikit sangat. Orang kata tak padan dengan bancuhan agar-agar yang banyak. So jeli langsung tak rasa manis, just ada rasa manis buah naga dan manis buah mangga. Susu pun rasa natural sangat.
* Susu segar perlu dimasak di atas api untuk baby bawah 1 tahun.
#BabyMFeedingJourney
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di