Kadang kalau masak nasi hari ni, esok masih ok lagi. Tapi ada masa tak sampai esoknya pun dah boleh basi. Kan dah membazir kat situ!

Kalau dah selalu berlaku macam ni dan berterusan membazir, apa kata cuba ikut 6 petua ini yang boleh mengatasi masalah tersebut. Bukan sahaja lambat basi, tapi boleh tahan 2 hari kalau ‘terlupa’ nak simpan dalam peti. Tak percaya? cubalah!

6 CARA MASAK NASI SUPAYA TAK CEPAT BASI

1. Basuh beras sehingga bersih

Ada yang berpesan elakkan basuh nasi banyak kali kerana risau semua nutrisi akan keluar. Walaubagaimanapun, jika beras hanya dicuci sekali, ia berpotensi menjadikan nasi yang dimasak menjadi cepat basi. Sebaiknya, apa yang anda boleh lakukan adalah mencucinya dengan betul dan pastikan air bilasan beras betul-betul keluar sebelum mencuci kali lagi buat kali kedua atau ketiga.

Anda juga boleh cuba membuat bilasan terakhir dan memasak nasi menggunakan air yang bertapis.

Setiap Kali Masak Nasi Mesti Cepat Basi! Elak Berulang lagi, Amalkan Salah Satu Dari 6 Tip Ini

2. Periuk dicuci dengan bersih

Salah satu lagi penyebab masalah nasi cepat basi adalah kerana adanya kotoran atau nasi yang masih melekat pada periuk yang digunakan. Jika diperiksa dengan teliti pada bahagian dalamannya, mungkin terdapat bahagian yang dikotori dengan karat atau kesan wap nasi. Ini boleh menjejaskan fungsi periuk dan juga kualiti nasi anda. Oleh itu, pastikan anda mencuci periuk nasi dengan bersih setiap kali selesai menggunakannya.

3. Jus limau nipis

IKLAN

Sebelum nasi dimasak, perahkan setengah biji limau nipis ke dalam 2-3 pot beras yang dah disukat dengan air. Jangan khuatir, rasa nasi tidak akan berubah meskipun ia telah ditambah dengan perahan limau ini. Malah, ia menjadikan nasi lebih harum dan tahan lama kerana keasidannya.

Setiap Kali Masak Nasi Mesti Cepat Basi! Elak Berulang lagi, Amalkan Salah Satu Dari 6 Tip Ini

4. Lap wap nasi selepas dimasak

Apabila nasi dimasak dengan periuk nasi elektrik, buka penutup periuk. Gemburkan nasi supaya ia masak secara rata dan biarkan wap yang terkumpul keluar daripada periuk. Dengan cara ini, nasi tidak akan menjadi lembab. Sebelum menutup semula nasi tadi, lapkan penutupnya dengan kain bersih. Ia akan menjadikan nasi tahan lama, lembut dan berderai dengan elok.

5. Tambahkan garam

Selepas mencuci beras dan menyukat air, masukkan secubit garam ke dalam periuk. Tujuan memasukkan garam adalah supaya nasi yang masak lebih tahan lama. Malah ia juga menjadikan nasi menjadi lebih sedap dan kenyal.

IKLAN

6. Panaskan periuk nasi atas dapur

Jika anda terlupa dan nasi basi di dalam periuk, lakukan cara ini. Telingkupkan periuk nasi atas dapur, kemudian nyalakan api. Tindakan ini dapat membunuh semua bakteria yang masih tinggal sekaligus menjadikan nasi yang dimasak tahan lebih lama.

Petua ini adalah perkongsian dari Puan Suaida Salehudin. Tambahnya lagi, petua masak nasi turun-temurun ini memang berkesan dan nasi yang dimasak takkan basi walaupun dah 2 hari.

Setiap Kali Masak Nasi Mesti Cepat Basi! Elak Berulang lagi, Amalkan Salah Satu Dari 6 Tip Ini

Semoga bermanfaat!

Sumber : myresipi

IKLAN

Ada ye anak-anak kat rumah tu puasa ‘yang yuk’? Haa meh dengar perkongsian dari PU Riz ni!

Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!

Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!