Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Mungkin inilah perumpamaan atau peribahasa yang tepat untuk menggambarkan usaha yang dilakukan oleh seorang suami ini dalam membina kabinet dapur di rumahnya.

Walau pun tidak mempunyai kemahiran dalam pertukangan kayu, namun mampu menghasilkan kebinet yang kemas hasil kerja tangannya. Apa yang lebih mengujakan, semua material yang diperlukan untuk membuat kabinet tersebut dibeli secara dalam talian dan kosnya pula hanya lebih kurang RM900 sahaja. Cukup berbaloi usaha yang dilakukan.

Jadi buat anda yang ingin membuat kabinet dapur sendiri, bolehlah jadikan perkongsian daripada Dauz Zeze sebagai sumber inspirasi.

Ini perkongsiannya.

Alhamdulillah siap jugak kabinet dapur pkp 3.0 hehe. Semuanya buat sendiri dari design sampailah pada pemasangan. Dari sekecil-kecil barang macam skru sampai la papan melamine board ni pun semua beli dekat shopee.

Bagi je ukuran dan kuantiti papan yang kita nak pakai. Zaman online ni semua main oder je. Nak kata senang sangat buat kabinet ni pun tak jugak tapi yang penting kena rajin dan banyak bersabar.

Tambah-tambah rumah yang ada anak kecik memang kena ada tahap kesabaran yang tinggi sebab semua kerja-kerja buat dekat ruang tamu. Semua belajar dari youtube dan google je.

Ni pun first time main kayu, last buat projek kayu masa form 1 buat tempat sangkut kunci. Tapi alhamdulillah la ada jugak rupa kabinet dapur ni. Kos untuk buat kabinet ni total lebih kurang RM900++ la jugak.

Kos tu untuk buat 2 kabinet. Kabinet panjang size 210cm x 80cm dan satu lagi 80cm x 40cm nak letak atas peti ais. Kalau panggil orang kabinet tak pasti harga market sekarang tapi bagi yang mana ada kewangan lebih tak nak pening kepala upah je orang. yang mana nak try buat sendiri di setiap gambar ada simple tutorial & link shopee untuk beli barang.

Langkah demi langkah 

Mula-mula kena ada design. Buat design ikut panjang dan tinggi kabinet mengikut kesesuaian dapur sendiri.


Lepastu kena kira ukuran papan dan barang-barang nak pakai. Kena ingat tebal papan melamine ni 15mm. so kena ambil kira ukuran tu dalam design takut oversize pulak. Kalau silap size boleh potong sendiri tapi nanti jadi tak cantik la sebab bila potong dah tak ada la laminated putih balut papan tu. Tapi kalau lepastu nak wrapping dengan wallpaper tak ada masalah.

Ni contoh papan melamine siap laminate putih di semua sudut.

Papan dah smpai boleh la try susun-susun dulu macam main lego. Tengok ngam tak ukuran papan yang kita oder tu. Bagi yang nak pakai kabinet putih plane tanpa ada frame dekat pintu boleh terus skru body dan pasang handle kabinet. Mudah dan jimat masa tak perlu banyak kerja.

Masa beli melamine board ni dekat shopee harga postage ok lagi kira berbaloi la jugak sebab barang sampai depan rumah. Tapi baru-baru ni shopee dah ubah rules shipping fee semua ,shopee yang tentukan courier dan fix price postage so memang beza gila harga postage lepastu. Seller tu sendiri cekap sebalum ni shopee dah banyak rugi dekat postage kalau barang besar. So rasa better yang mana tau kedai jual melamine board dekat area rumah pergi beli terus dekat kedai je. Kos beli 26 unit papan melamine board untuk projek ni RM644 tak termasuk harga postage.

Papan yang panjang lebih daripada 1.8m kebanyakan courier dalam shopee tak ambil. Kena cari courier luar. So kalau beli papan online designkan kabinet tak terlalu panjang untuk satu kabinet.

Ni link shopee untuk melamine board yang beli haritu. Klik SINI

Bagi yang nak pintu kabinet ada frame kena la buat kerja lebih sikit. Guna papan mdf batten wall size 2 inci tebal 9mm. Potong mengikut ukuran pintu. Sapu gam kemudian paku. Ada gap antara batten wall tu tutup guna wood filler dan gosok dengan kertas pasir bagi rata. Harga batten wall ni RM2.50 seunit untuk panjang 4ft. link shopee mdf batten wall DI SINI

Ni hasil pintu yang dah siap buat frame dan wrapping. Nak hasil yang kemas dekat setiap bucu sudut dalam frame tu guna dryer untuk panaskan wallpaper tu smbil tekan.

Bila pintu dah siap boleh la tebuk lubang hinge. Bahasa melayu kita panggil engsel pintu. Secara asasnya hinge ni ada 3 jenis. full close, half overlay & insert. Pakai ikut kesesuaian design kabinet kita.

Full close pakai untuk pintu yang berada di tepi atau pada tiang kabinet yang tidak berkongsi. Half overlay pulak pakai pada tiang kabinet yang berkongsi untuk 2 pintu, lazimnya di tengah. Jenis insert pulak pakai untuk design kabinet yang frame pintu dia jenis ke dalam. Tapi kebanyakan kabinet design pintu dia luar frame. Dalam projek ni pakai hinge full close dan half overlay sahaja.

Rasa tengok youtube lagi mudah faham sebab ada video. Harga hinge ni rm1 lebih je satu. Dekat DIY pun ada jual rm2 lebih untuk 2unit. Ni link untuk beli hinge tu. Klik SINI.

IKLAN

Buat kerja dalam rumah tambah-tambah dekat ruang tamu memang kena banyak bersabar. masa proses buat kabinet ni akan jadi tempat main pondok-pondok deme. So banyakkan bersabar ye bapa-bapa sekalian.

Untuk tutup belakang kabinet tu just guna papan playwood je. Yang ni playwood tebal 3mm size 4ft x 8ft dijual pada harga RM28 sekeping. Potong mengikut size kabinet dan wrapping dengan wallpaper sebelum paku. Playwood ni beli dekat hardware area rumah je.

Kemudian pasang handle pada pintu. Macam-macam  jenis dan bentuk handle ada jual dekat shopee. Yang macam ni RM6.43 seunit oder dari china. Kualiti ok berat, ada yang lagi murah dari tu tapi ringan la sikit.

Terpulang pada individu nak beli ikut bajet masing-masing. Ni link shopee untuk handle tu. Klik SINI

Last sekali pasang lampu LED dalam kabinet dan juga hydraulic support untuk pintu yang bukak ke atas. Rak pinggan tu ada macam-macam size, 600mm,800mm & 900mm. Haa masa design kabinet ni mula-mula dulu kena amik kira size rak pinggan yang nak pakai tu. Untuk projek ni pakai size 600mm.

Ni link untuk lampu LED. Nak beli dekat kedai letrik pun boleh cuma haritu pkp banyak kedai letrik tutup. Harga RM6.09 seunit untuk panjang 1ft. Klik SINI jika nak beli.

Ni link untuk hydraulic support 80N. Harga rm2.43 seunit .

IKLAN

Ini link rak pinggan.harga RM34.16 seunit

FYI semua brg di atas ni termasuk hinge beli di kedai yang sama dalam shopee. Boleh scroll tengok item yang dijual di kedai tu memang banyak jual barang-barang aksesori kabinet dapur. Beli sekali dapat harga postage sekali,jimat.

Ini 1st trail saya buat kabinet so tu test dulu nak tengok ngam ke tak pintu untuk buka tutup. Lagi pun saya masih belum nak gantung lagi sebab dapur masih dalam proses renovate.

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club