Memikirkan apa lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama-sama keluarga sepanjang PKP ini, jadi apa kata anda buat makan-makan dengan menu istimewa untuk anak beranak.

Maklumlah sudah lama rasanya kita seisi keluarga tidak dapat makan dalam suasana gembira di restoran. Pun begitu, anda boleh cipta pengalaman makan shell out di rumah sendiri yang pastinya lebih menyeronokkan dan puas hati.

Menyediakan shell out seafood juga tidaklah renyah kerjanya. Cukup mudah dan ini sebagaimana resipi yang dikongsikan oleh Mas Aura di group Masak Apa Hari Ini. Perkongsian resipi daripadanya mendapat perhatian warganet dan ramai teringin untuk membuatnya sendiri dan merasai pengalaman ber’shell out’ di rumah.

“Malam tadi suami request nak makan shell out, memandang kan tak boleh makan kat kedai kita buat lah sendiri.. Puas hati buat sendiri mudah je.. Saya share resepi dan cara-cara di gambar yee. Selamat mencuba..”

RESEPI SHELL OUT SEAFOOD


BAHAN BLEND :
Cili kering yang telah direbus
Bawang merah
Bawang putih
BAHAN UTAMA :
Seafood (ikut suka)
Brokoli, carrot, jagung
Cili sos
Sos tiram
Serbuk kari
Kiub pati ayam
Halia (Hiris)
Serai (Titik)
Daun limau
Gula melaka

Cara masak:

Langkah 1 : Didihkan air, kemudian rebus semua sayur seperti carrot, jagung dan brokoli.

Langkah 2 : Masukkan garam dan rebus sehingga brokoli dan carrot lembut sedikit dan masih rangup. Angkat dan ketepikan.

Langkah 3 : Kemudian rebus pula bahan-bahan seafood. Rebus hingga masak, tapis airnya dan ketepikan. Pastikan air rebusan tidak dibuang, ambil sedikit untuk buat stok sos.

Langkah 4 : Seterusnya buat sos shell out pula. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan semangkuk cili yang dikisar tadi. Kemudian masukkan halia yang telah dihiris, serai yang telah diketuk, seketul gula melaka dan 2 kiub pati ayam sambil dikacau-kacau. Sdan kemudian masukkan daun limau purut.

Langkah 5 : Setelah itu masukkan serbuk kari ikan 3 sudu. Kacau sebati kemudian masukkan 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili dan sedikit air rebusan seafood tadi. Perasakan juga dengan gula dan garam. Tumis sehingga pecah minyak.

Langkah 6 : Akhir sekali masukkan semua seafood yang telah direbus tadi dan gaul sebati dan siap.

IKLAN

Selepas itu bolehlah dihias bersama jagung, brokoli, carrot yang direbus tadi. Boleh juga potong lemon jika suka. Dan bolehlah dinikmati.

 

Sumber : Mas Aura

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

IKLAN

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club