“Tak perlu susah-susah nak masak malam raya. Menu Munjung Raya ni pun fresh.  Memang rare lah!”

Bila esok raya, tentu pelbagai juadah kita rancang  untuk masak bagi menjamu selera di pagi raya. Jadi, bagi yang baru sampai ke kampung tu, tentu terkejar-kejar nak siapkan bahan-bahan masakan. Jika yang sampai malam raya pula, tentu kepenatan untuk membantu adik beradik lain buat persiapan juadah raya.

Melalui perkongsian lelaki ini, Muhammad Alif Fikri Bin Mashadi  telah berkongsi cara untuk memastikan malam raya, anda dan ahli keluarga dapat berkumpul dengan tenang tanpa perlu bertungkus lumus di dapur. Sungguh inspirasi cara ni.

 “Biasanya malam raya atau petang raya, kita akan masak didapur membuat menu hidangan raya. Cara ini membuatkan mereka yang baru sampai ke kampung, akan rasa penat. Tetapi kena masak juga untuk hidangan raya.

“Jadi untuk pastikan anda dan ahli keluarga dapat berkumpul dengan keadaan yang tenang tanpa kalut di dapur,  Munjung Raya Sajian d-Hidang Catering  ni banyak membantu.

Ibarat berkat pagi raya

 “Munjung ni ibarat berkat dan ingatan buat seseorang. Ia juga merupakan budaya orang Jawa. Dahulu, semasa di kampung, emak saya, Marsidah Hamim, akan memasak dengan jumlah yang banyak untuk diberikan kepada penduduk sekitar dalam 200 pek. Ia sebagai tanda ingatan untuk iratkan silaturahim. Selain itu, berkat ni jadi hidangan untuk pagi raya. Jadi bermula daripada situ, wujudnya Munjung Raya.

Makanan kekal segar

“Pembukaan order sejak pertama hari puasa sehingga tiga hari sebelum raya.  Pada hari terakhir puasa adalah hari untuk collect order hidangan menu raya. Tahun lepas aje 300 orang akan datang pada hari terakhir puasa pada jam 11pagi hingga 5 petang untuk collect order.

“Untuk pastikan makanan fresh, sehari sebelum pembeli datang pada hari collection day, menu yang ditempah akan di masak awal pagi sebelum subuh lagi. Tahun lepas aje menu popular adalah rendang daging dan daging dendeng dengan order keseluruhan 500 kilogram.

“Sebenarnya resepi menu raya ini adalah turun temurun daripada ibu saya ini. Kami juga mempunyai pekerja yang telah menjangkau 20 tahun bersama kami. Jadi kualiti masakan memang tetap maintain.

“Selain itu, untuk open house raya pula, boleh mula membuat tempahan catering selepas raya ke empat.  Perancangan masa depan, kami akan sediakan food pack untuk makanan ready to eat untuk ke pasaran global,” jelasnya.

Menu pilihan

  1. Ayam masak merah
  2. Daging Dendeng
  3. Kuah kacang
  4. Nasi impit
  5. Rendang daging
  6. Rendang campur
  7. Rendang ayam
  8. Sayur lodeh
  9. Sambal sotong

*Tempahan dibuka hingga 1 Jun 2019 sahaja

Pilihan combo

Combo A: Rendang daging, ayam masak merah, sayur lodeh, kuah kacang dan nasi impit

Combo B: Daging dendeng, rendang ayam, sayur lodeh, kuah kacang dan nasi impit

Combo C: Rendang ayam, rendang daging, daging dendeng, sambal sotong, sayur lodeh, kuah kacang dan nasi impit

Sangat praktikal dan mudah!

Menarik sungguh ni! Kepada yang rasa malas nak masak, kampung jauh tapi bila sampai kena masak, nak elak penat, memang sesuai sangat Munjung Raya ni. Hanya panaskan sahaja pagi raya! Masa untuk bersama keluarga pun lebih berkualiti. Superb lah Munjung Raya di Sajian d-Hidang Catering ni. Dah lah sedap , fresh pulak tu!

 

Tinggalkan Komen