Setiap pasangan impikan hubungan suami isteri yang harmoni dan bahagia. Sikap pasangan yang saling menghormati pasangan akan membuatkan kasih sayang makin intim. Begitu juga dengan sikap suami yang buat isteri makin sayang.

Sikap Suami Yang Buat Isteri Makin Sayang

Berikut ini tanda-tanda suami cinta pada isteri, semoga mampu menambah keharmonian dalam rumah tangga kita semua:
(1) Suami bersedia berbagi tugas mengerjakan pekerjaan rumah
Suami bersedia membantu mencuci piring? Cuci baju? Atau menyapu dan menyapu lantai? Padahal sudah penat pulang dari pejabat. Wah, jangan remehkan kebaikan kecil seperti itu,akan jadi itu adalah isyarat bahawa suami begitu mencintai isteri dan menganggap isteri penting dalam hidupnya.

(2) Suami menempatkan kesenangan isteri sebagai keutamaan
Suami mahu mengangkat barang belanja tanpa disuruh? Membukakan pintu, memperhatikan kesenangan isteri ketika dibonceng di motornya, bertanya apakah isteri ingin menambah makan atau minum ketika sedang jalan ke restoran, ini adalah petanda bahawa suami prihatin dan mencintai istri.

IKLAN

(3) Suami ingin bersama-sama
Mungkin suami tidak terlalu sentimental, tetapi jika Suami selalu ingin bersama dalam perjalanan, melihat pertunjukan, bersiar-siar, atau sekadar keluar rumah di bandar atau pekan, itulah caranya untuk mengatakan dia mencintai Anda.

(4) Sering bersikap mesra
Agak jarang suami yang romantik, tapi kalau ada yang mendapat suami romantik yang suka bersikap mesra, Alhamdulillah, syukurilah, itu petanda suami yang cinta isteri.

(5) Dia kelihatan bahagia
Dia (Suami) akan tampak merasa bahagia dengan kehidupannya. Meskipun ada keluhan, tapi hal itu sebab yang lain. Seperti itulah, jika Suami benar-benar mencintai Isterinya, Dia akan merasa bahagia dengan tetap bersama keluarga tercinta saat senggang atau tidak ada pekerjaan.

IKLAN

(6) Tahu menghargai pendapat isteri
Suami mampu menghargai pendapat sang Isteri. Tidak hanya mementingkan atau mengemukakan serta mendahulukan pendapat peribadi. Yang lebih buruk suka mengambil keputusan sendiri. Suami yang benar sayang dengan Sang Isteri, akan selalu mendengarkan pandangan dari Isterinya meskipun kadang hanya sebuah pendapat sederhana.

(7) Sentiasa tahu
Sentiasa tahu apa yang diinginkan Sang Isteri. Kerana Suami seperti ini akan berusaha mencari tanda yang sudah diberikan sang Isteri. Itu dilakukan kerana ada keinginan untuk membuat Isteri senang, puas, atau bahagia. Atas dasar Cinta.

IKLAN

(8) Lebih mementingkan Isteri
Lebih mementingkan kepentingan Isteri daripada dirinya sendiri. Kecuali itu untuk kebaikan bersama. Dengan alasan dan keadaan apapun, Suami mampu mengalah untuk hal tertentu dari Sang Isteri. Seperti itulah Suami yang benar-benar mencintai Istrinya.

Andaikan atau kalaupun “terasa” belum/tidak ada dari 8 poin di atas. Marilah untuk tetap berfikiran POSITIF, atau kerana sikap atas respon-respon yang telah kita berikan. Semoga Allah memudahkan jalan untuk menuju dan memelihara keluara yang sakinah mawaddah warahmah.

Sumber: sayangsabah.com

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI