Bercucuk tanam memang menyeronokkan, kalau boleh semua jenis tanaman ingin ditanam. Jadi tidak hairanlah bila ada sahaja ternampak biji benih tanaman dijual, rasa teruja untuk membeli pelbagai jenis biji benih hingga tanpa sedar banyak pula dalam simpanan.

Pun begitu jika terlalu banyak biji benih yang telah dibeli, kita perlu juga tahu cara menyimpannya untuk  pastikan ianya kekal tahan lama untuk jangka masa yang panjang.

Nak tahu triknya, di sini dikongsikan untuk info bersama.

Tips Penjagaan biji benih supaya tahan lama
Saya pasti sahabat sahabat kebun mempunyai sejumlah koleksi biji benih yang banyak. Saya juga begitu. Setiap kali mengambil pesanan rakan rakan, saya tak ketinggalan untuk capai bagi koleksi sendiri. Kalau jumpa benih yang rare, bukan satu yang dicapai bahkan ada dua dan tiga.

Tapi bagi sahabat yang berkebun di halaman rumah, ia agak membazir kalau tidak disimpan dengan betul.

Ini mungkin tips yang berguna.

1. Sekiranya anda mengumpulkan dan menyimpan biji dari tanaman anda sendiri, sebarkan benih di surat khabar dan biarkan kering selama kira-kira seminggu.

Tuliskan nama benih di surat khabar agar tidak bercampur dengan benih lain. Bungkus biji kering udara ke dalam paket kertas kecil atau sampul surat dan labelkan dengan nama tumbuhan dan maklumat lain yang berkaitan.
Anda juga boleh mengeringkan biji yang disimpan di tuala kertas. Mereka akan melekat pada tuala ketika kering, jadi gulungkan dan boleh digunakan.

2. Masukkan bungkusan ke dalam beg simpanan makanan plastik, balang Mason dengan penutup yang ketat, atau tabung kaca dengan penutup gasket.

Untuk memastikan benih kering, bungkus dua sudu susu tepung ke dalam empat lapisan tisu muka, kemudian masukkan paket susu di dalam bekas penyimpanan dengan paket biji. Anda juga boleh memasukkan sebungkus gel silika dengan biji. Ganti setiap enam bulan.

3. Lazimnya hayat biji benih akan bertahan sehingga 3-5 tahun. Jadi, beli lah biji benih dalam kuantiti yang sedikit.

4. Sekiranya bungkusan telah dibuka, sahabat kebun perlulah habiskan dalam jangkamasa setahun. Boleh juga disimpan di dalam bekas, kemudian diletakkan dibahagian bawah peti ais.

5. Untuk lebih bijak, boleh juga berkongsi dengan kawan kawan. Lebih jimat dan mengeratkan hubungan.

Sumber : Enkay Nik Mustaffa

Anda juga boleh membeli biji benih secara online.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

ARTIKEL MENARIK : Buat Macam Ni Lagi Rasa Seronok Nak Menabung, Boleh Follow & Janji Tak Mengecewakan!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual untuk anda merasai seperti berada di Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands dan beberapa lagi tempat menarik di Genting Highlands!

Bila anda join event ini, anda juga layak menerima 2 tiket Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands secara PERCUMA untuk anda sekeluarga.

Bukan itu sahaja malah banyak lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama-sama sepanjang program ini. Jadi jangan tunggu lagi, tempat terhad! Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN